Eten weggooien, een doodzonde

François Geurds liep het vuur uit z'n sloffen en bakte vijfduizend Aziatische oliebollen op oudejaarsdag. Zijn beloning? Een gift aan de Voedselbank.

Eten weggooien, een doodzonde

Hij heeft het vuur uit zijn sloffen moeten lopen, voor die vijfduizend Aziatische oliebollen op oudejaarsdag. François Geurds had het er graag voor over. Zijn beloning? Een gift aan de Voedselbank.

Kartonnen dozen eerst platdrukken voordat je ze weggooit. Hoor het mijn vader nog zeggen. De vuilniszak is anders te snel vol. Zonde van de zak. Mijn ouders zijn heel gul. Ze kunnen alles missen. Maar verkwisting, daar kunnen ze niet tegen. Ik draag dezelfde genen. Ik hoef ook niet als rijkste man op het kerkhof te liggen. Ik deel graag. Geen mooidoenerij, ik ben niet roomser dan de paus, ik denk nooit (alleen) aan mezelf.

Echter, klakkeloos iets weggooien, iets wat nog bruikbaar is – ik heb niet veel haar, maar de haren die ik heb gaan er recht van overeind staan. Eten weggooien, da’s zelfs een doodzonde. Of het moet bedorven zijn, maar schimmels hebben bij mij geen schijn van kans. Wie in mijn witte brigade het verzaakt eten onvoldoende te verpakken, krijgt de wind van voren. Ik ben anti-verspilling.

Ik besef heel goed dat er heel veel mensen op deze wereld zijn die het hoofd amper boven water kunnen houden. Nog meer mensen kunnen nooit uit eten omdat de portemonnee het niet toelaat. Dat wetende krijg ik het niet over mijn hart eten zomaar weg te gooien.

Beslag Francois Geurds oliebollen

Vijfduizend Aziatische oliebollen hebben we handmatig staan bakken op oudejaarsdag in FG Noodle Bar. Voor mannen als Richard Visser is dit peanuts, zij zijn berekend op grote aantallen. Ik heb geen megafrituur, geen doseermachine voor oliebollen, geen extra personeel. Ik moest roeien met de riemen die ik had. Diezelfde dag had ik bovendien twee volle sterrenrestaurants te draaien, het was eigenlijk niet te doen. Ik, en met mij het hele team, heb het vuur uit mijn sloffen moeten lopen. Compleet gekkenhuis.

Francois Geurds met oliebol

En toch, ik ben zelden met zo’n voldaan gevoel het nieuwjaar ingestapt. De lol die we hebben gehad, ’s nachts bij het maken van het beslag – met een soort boortol hebben we staan roeren in cementemmers – die was onbetaalbaar. De vele lovende reacties op de Aziatische oliebollen, ik krijg er nog kippenvel van. En, het allermooiste, we hebben vijfhonderd euro kunnen schenken aan de Voedselbank.

François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant, FG Food Labs en FG Noodle Bar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.

Casa Thai opent een tweede locatie met focus op Thais comfort food

Casa Thai heeft een tweede vestiging geopend op de Eendrachtsweg, met een focus op Thais comfortfood.

Trakteer een stadsgenoot: Warm bakkie voor de stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm bakkie voor de stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand