Geluk zit soms in een klein bakje. Te weten een doppio ristretto na het eten en 's morgens een fluweelzachte cappuccino met een stevige schuimlaag die op de lip blijft zitten en sterke, geurige koffie onderop. Ik kan er lyrisch van worden. En ook extreem chagrijnig bij ontbering.
[UPDATE: UEB East is dicht, UEB West is open.]
Aangezien ik geen oog dichtdoe als ik te veel koffie drink, heb ik al jaren geleden het besluit genomen met zorg het moment te kiezen en alleen voor het perfecte bakje te gaan. Ik loop er gerust een stuk voor om en dan ga ik het liefst naar de Urban Espresso Bar.
Veertien jaar geleden volgde de Australische kunstenares Jo McCambridge de liefde van Sydney naar Rotterdam. Wat ze miste was een echte goede espressokoffiebar en daarom opende ze die zelf: de Urban Espressobar aan het toen nog helemaal niet hippe plein tussen Botersloot en Pannekoekstraat. Zonder horeca-ervaring, maar met een intense craving naar geweldige koffie startte ze een simpel zaakje waar je ook lekker kon ontbijten en lunchen.
Liever niet verrast
En dat zaakje is nog steeds precies hetzelfde. Er komen veel vaste klanten met vaste bestellingen en vaste verwachtingen. Ook ik wil daar niet verrast worden. Alsjeblieft niet. Hier vind je naar mijn idee de beste koffie van Rotterdam, krant erbij en een lekkere oude-kaas tosti. Of geroosterd zuurdesembrood met champignons, blauwe kaas en pompoen. Marokkaanse linzensoep om op te warmen in de winter. Zulke dingen. Er zijn klanten die in opstand komen als een favoriet lunchgerecht opeens van de kaart gaat, vertelt Aukje achter de constant ruisende koffiemolen. In ieder geval heeft de rigide bedrijfsvoering in 2011 geleid tot een tweede succesvolle UEB, die aan de Nieuwe Binnenweg. Nu heb je UEB East en UEB West.
In het originele zaakje tussen de vintage-winkels aan het plein, is het ook op deze zondagmiddag behoorlijk vol terwijl alle buren dicht zijn. In de loungekelder kun je wisselende culturele documentaires bekijken. Ik blijf boven zitten, neem een stuk carrot cake en een tweede cappuccino. Bliss.
Foto: Aukje Simone van Rossum