Al enkele weken was het raak: vermoeid, hoofdpijn en futloos. Niet de ingrediënten waar je naar op zoek bent als hard aan de weg timmerende 20-something. Als foodie ben ik mij zeer bewust van het positieve, maar ook het negatieve effect dat voeding op je fysiek kan hebben. Tijd voor een flinke lichamelijke voorjaarsschoonmaak. Drie dagen detoxen met een sapkuur van Sapmeesters.
Gemak dient de mens. Zodoende wordt op vrijdagochtend een gekoeld pakket vol sappen, supplementen en shots bezorgd. Dankzij de vooraf gestuurde handleiding weet ik exact wat mij te wachten staat. Drie dagen lang leven op een 800 Kcal-sapdieet gemaakt van verse fruitsoorten en groenten. Als aanvulling hierop neem je detoxsupplementen (chlorella, multivitamine, psylliumvezels en probiotica) in en drink je direct na het ontwaken ondersteunende shots (citroen, aloë vera, cranberry). Hiermee geef je het lichaam voldoende energie en versterk je het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam.
Zuurkool-ananas-appel, dan wortel-rode paprika-framboos
Het eerste sapje is even wennen. De zuurkool-ananas-appel-combinatie is smakelijk, maar de substantie doet eerder denken aan een schaaltje appelmoes zonder kers. Een halve liter verder is de maag dan ook geheel gevuld. Deze drie sappen moet je elke dag binnen een bepaald tijdschema nuttigen. Krijg je het niet op? Dan mag je het laten staan. Al snel merk ik dat ook het tweede sapje (wortel-rode paprika-framboos) langzaam en net binnen de tijd op gaat. Ik zit gewoonweg vol!
Dag twee begint met een knal. Knallende hoofdpijn, that is. Een duidelijk teken dat het lichaam korte metten maakt met slechte gewoontes als cafeïne, suiker en alcohol. Gelukkig is het weekend en kan ik rustig aan doen, want een pijnstiller nemen is natuurlijk not done tijdens een detox. Gelukkig zijn het ochtend- én middagsapje van dag 2 enorm lekker en fris. Het derde sapje van de dag raak ik na drie slokken nog amper aan. Vol = vol.
Ik lig gevloerd in de gang
En dan is daar de laatste detoxdag. De hoofdpijn ligt nog steeds op de loer en mijn conditie is verdwenen. Na drie trappen oplopen, lig ik gevloerd in de gang. En de rest van de dag krijg ik het zwaarder en zwaarder. Tijdens het middagsapje heb ik een enorme dip. Ik voel mij weeïg en kan mij totaal niet concentreren. Ik wil niet meer. Echt niet. En als hekkensluiter komen ze aan met een wortel-appel-gember-limoensap. Eén keer raden wat ik echt niet lekker vind... Juist. Gember smaakt naar zeep in mijn beleving. Vol zelfmedelijden stap ik extra vroeg mijn bed.
Maandagochtend word ik ruim voor mijn wekker wakker. Ik voel me opvallend fit. In de spiegel lacht een plattere buik mij toe, dat is nog eens een leuke bijkomstigheid. Ondanks de geur van barbecues en lekkere terrassnacks heb ik trek in gezond eten. Terwijl ik buiten wandel, borrelen allerlei nieuwe recepten voor salades in mij op. De foodie in mij is opnieuw opgestaan. En ook dinsdag, na een slapeloze onweersnacht sta ik opmerkelijk uitgerust op. Uiteindelijk heb ik dus precies gekregen waar ik naar zocht. Zoals je je voelt na een voorjaarsschoonmaak in huis. Fris, fruitig en vol zin in de zomer.