In de detox met een sapkuur en dan fris de zomer in

Vermoeid, hoofdpijn en futloos en dat aan het begin van de zomer... Voor Moniek Kuipers tijd om te detoxen met een sapkuur van Sapmeesters. Werkte het?

11 Jun 2014 Moniek Kuipers

blogger Moniek, Rotterdamse pur sang, verdient haar brood als freelance content creator & online marketeer. Onder het motto 'work hard, play hard' hoopt ze ooit de gehele wereldkaart te kunnen afvinken.

In de detox met een sapkuur en dan fris de zomer in

Al enkele weken was het raak: vermoeid, hoofdpijn en futloos. Niet de ingrediënten waar je naar op zoek bent als hard aan de weg timmerende 20-something. Als foodie ben ik mij zeer bewust van het positieve, maar ook het negatieve effect dat voeding op je fysiek kan hebben. Tijd voor een flinke lichamelijke voorjaarsschoonmaak. Drie dagen detoxen met een sapkuur van Sapmeesters.

Gemak dient de mens. Zodoende wordt op vrijdagochtend een gekoeld pakket vol sappen, supplementen en shots bezorgd. Dankzij de vooraf gestuurde handleiding weet ik exact wat mij te wachten staat. Drie dagen lang leven op een 800 Kcal-sapdieet gemaakt van verse fruitsoorten en groenten. Als aanvulling hierop neem je detoxsupplementen (chlorella, multivitamine, psylliumvezels en probiotica) in en drink je direct na het ontwaken ondersteunende shots (citroen, aloë vera, cranberry). Hiermee geef je het lichaam voldoende energie en versterk je het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam.

Zuurkool-ananas-appel, dan wortel-rode paprika-framboos

Het eerste sapje is even wennen. De zuurkool-ananas-appel-combinatie is smakelijk, maar de substantie doet eerder denken aan een schaaltje appelmoes zonder kers. Een halve liter verder is de maag dan ook geheel gevuld. Deze drie sappen moet je elke dag binnen een bepaald tijdschema nuttigen. Krijg je het niet op? Dan mag je het laten staan. Al snel merk ik dat ook het tweede sapje (wortel-rode paprika-framboos) langzaam en net binnen de tijd op gaat. Ik zit gewoonweg vol!
Dag twee begint met een knal. Knallende hoofdpijn, that is. Een duidelijk teken dat het lichaam korte metten maakt met slechte gewoontes als cafeïne, suiker en alcohol. Gelukkig is het weekend en kan ik rustig aan doen, want een pijnstiller nemen is natuurlijk not done tijdens een detox. Gelukkig zijn het ochtend- én middagsapje van dag 2 enorm lekker en fris. Het derde sapje van de dag raak ik na drie slokken nog amper aan. Vol = vol.

Ik lig gevloerd in de gang

En dan is daar de laatste detoxdag. De hoofdpijn ligt nog steeds op de loer en mijn conditie is verdwenen. Na drie trappen oplopen, lig ik gevloerd in de gang. En de rest van de dag krijg ik het zwaarder en zwaarder. Tijdens het middagsapje heb ik een enorme dip. Ik voel mij weeïg en kan mij totaal niet concentreren. Ik wil niet meer. Echt niet. En als hekkensluiter komen ze aan met een wortel-appel-gember-limoensap. Eén keer raden wat ik echt niet lekker vind... Juist. Gember smaakt naar zeep in mijn beleving. Vol zelfmedelijden stap ik extra vroeg mijn bed.
Maandagochtend word ik ruim voor mijn wekker wakker. Ik voel me opvallend fit. In de spiegel lacht een plattere buik mij toe, dat is nog eens een leuke bijkomstigheid. Ondanks de geur van barbecues en lekkere terrassnacks heb ik trek in gezond eten. Terwijl ik buiten wandel, borrelen allerlei nieuwe recepten voor salades in mij op. De foodie in mij is opnieuw opgestaan. En ook dinsdag, na een slapeloze onweersnacht sta ik opmerkelijk uitgerust op. Uiteindelijk heb ik dus precies gekregen waar ik naar zocht. Zoals je je voelt na een voorjaarsschoonmaak in huis. Fris, fruitig en vol zin in de zomer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Apocalypsenowplease 11 Jun 2014, 12:11

Tuurlijk. En Sinterklaas bestaat echt.Sodemieter op #Buik... Kijk bijvoorbeeld eens naar The truth about food, wetenschappelijke BBC-serie over de zin en onzin van eten. Sap- en drabkuurtjes zijn echt onzin.

Moniek 11 Jun 2014, 15:32

@apocalypsenowplease Er is inderdaad enorm veel positief en negatief geschreven over sapkuren. Ik beweer ook niet dat het een wondermiddel is, maar het geeft je wel degelijk een tijdelijke opkikker en kan dienen als 'frisse start'. In mijn dieet past een driedaagse sapkuur prima, maar wellicht is het minder geschikt voor mensen die iedere dag vlees/vis en veel koolhydraten eten. Hoe dan ook, is het interessant om zelf eens mee te maken en pas dan kun je bepalen of het wel of niet voor je werkt ;-)

Schaepje 11 Jun 2014, 18:27

Hoe kom ik aan zo'n kant en klaar gekoeld pakket? Ik wil het wel eens uitproberen!!

Lees ook deze verhalen
Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.