De droge maand

Deze keer hebben Caroline en Charlene een gesprek over de alcoholvrije maand.

20 Feb 2018 Chicks with wine

blogger Twee dames met serieuze kennis van wijn. Caroline & Charlene proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters.

De droge maand

Caroline & Charlene zijn twee dames met serieuze kennis van wijn. Ze proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters middels blogs en proeverijen. Deze keer denken ze na over een alcoholvrije maand.

Caroline: Ik wil eigenlijk wel een alcoholvrije maand inlassen. Na al dat vreten en zuipen in december.

Charlene: Pardon?! 

Caroline: Ja, lijkt me leuk om te proberen. 

Charlene: Ok, knap van je! 

Caroline: Ik kan hieruit opmaken dat je niet mee gaat doen?

Charlene: Nee, voor mij werkt zo’n geheelonthouding niet echt. Gewoon gematigd drinken past beter bij me. Doordeweeks niet drinken en in het weekend wel, bijvoorbeeld. 

Caroline: Ik heb gelezen dat je na zo’n maand zonder alcohol al meteen resultaat ziet. Ook bij gematigde drinkers; mensen die gemiddeld zo’n 10,5 alcoholische versnaperingen per week nemen. Er was een onderzoek van Radboudumc waaruit bleek dat de cholesterolwaardes daalden, het buikvet afnam en het verval van de levercellen daalde. Dat klinkt toch best aangenaam.

Charlene: Ja, dat klinkt inderdaad goed. Ik heb alleen ook begrepen dat zodra men weer begon met ‘matig’ drinken de gezondheidsvoordelen ook meteen weer weg waren.

Caroline: Helemáál stoppen dan maar?!

Charlene: Nou nou, rustig aan. Als je de komende 12 jaar zo’n ‘droge maand’ in zou lassen heb je volgens leverarts Eric Tjwa bij elkaar toch een heel jaar niet gedronken, wat uiteindelijk voor je gezondheid tóch telt. Maar goed, wijn is natuurlijk niet alleen maar slecht. 

Caroline: Nee, zeker niet! Ik bedoel, alcohol an sich is natuurlijk niet per se goed. Maar als je met mate drinkt kan het zo zijn voordelen hebben. Door die ene alcoholische versnapering kan je HDL-cholesterol verhogen en dit type cholesterol gaat aderverkalking tegen. Ook kan het de aanmaak van bloedplaatjes remmen en samenklontering verminderen. Dus minder kans op trombose. 

Charlene: Kijk! Maar goed, moet je het wel bij dat ene glas houden natuurlijk. 

Caroline: Ach ja, uiteindelijk komt het ook gewoon neer op simpelweg genieten en af en toe de teugels laten vieren. Met een glaasje rood op de bank of een glaasje wit op het terras bijvoorbeeld.

Charlene: Nog even terugkomend op dat buikvet; als je zo min mogelijk calorieën tot je wil nemen, kun je altijd even het alcoholpercentage van de wijn checken. Dus kies voor een ‘lichte’ droge wijn uit een koel gebied, zoals een riesling trocken uit Duitsland. Voor mij ab-so-luut geen straf. Ik trek daar wel een flesje van open!

Caroline: Wel met een groepje vrienden, anders loop je het risico meer dan één glaasje te drinken. 

Charlene: Ja goeie, ik bel er dan wel een paar op die geen droge maand hebben ingelast en gezellig meedrinken.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.