Een beetje rosé is oké

Een rosé-type, wat is dat? En hoe erg is het als je zo genoemd wordt? Chicks with wine zoeken het uit.

9 Aug 2017 Chicks with wine

blogger Twee dames met serieuze kennis van wijn. Caroline & Charlene proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters.

Een beetje rosé is oké

Onze huisvinologen, Chicks with wine, bespreken maandelijks het wel en wee in wijnland. Van de juiste temperatuur voor een glas rood, tot het vinden van een goede Bordeaux in de supermarkt. Dit keer krijgt Caroline een ernstige beschuldiging naar haar hoofd geslingerd.

Caroline: ‘Vind je mij een rosé-type?’ vroeg ik toen iemand mij laatst een rosé aanbood. ‘Eigenlijk wel,’ antwoordde ze. Nadat ze deze woorden had uitgesproken zag ik langzaam de schrik op haar gezicht komen toen ze mijn fel beledigde blik zag.

Charlene: Ja met die blik van jou wil niemand geconfronteerd worden. Heb je de rosé uiteindelijk wel aangenomen? Of heeft die arme meid het glas van schrik laten vallen?

Caroline: Ik heb het glas zeker aangenomen, en de smaak beviel me erg. Een vrij strakke rosé met lichte perziktonen, frisse kruidigheid en een lekkere bite.

Charlene: En waarom reageerde je dan zo fel?

Caroline: Laten we eerlijk zijn: rosé heeft in Nederland niet echt het imago van klasse en kwaliteit.

Charlene: Dan snap ik wel waarom ze jou een rosé-type vond.

Caroline: Ha-ha. Om eerlijk te zijn ben ik nooit de grootste rosé-liefhebber geweest. Niet dat ik er wat op tegen had, maar het deed me nooit zoveel. Ik nam snel genoegen met een simpele rosé en had daar geen afschuw van noch een wauw-effect. Gewoon oké.

Charlene: Ook wel een keer fijn om weten dat je dus niet altijd zo’n verwend nest bent op wijngebied.

Caroline: Ja, ‘helaas’ is dit de laatste tijd dus ook aan het veranderen en ben ik me steeds meer aan het verdiepen in rosé. Ook al puur omdat er naar mijn idee veel vooroordelen over deze wijn bestaan.

Charlene: Dat denk ik ook. Vooral op het gebied van imago en kwaliteit die wordt aangeboden in Nederland. Helaas wordt rosé nog door menig terrastijger(in) besteld met ijs (help!) en ietwat aan de zoetige kant. Iets waar jij dus niet mee geassocieerd wil worden.

Caroline: Precies. Ik ben niet zo’n rosé-type, maar wel van het type goede, volle en stoere rosé’s. 

Charlene: Denk bijvoorbeeld aan de frisse, kruidige en strakke rosé’s uit de Provence die steeds populairder worden in ons land. Vaak te herkennen aan hun lichte kleur. 

Caroline: Die lichte kleur zegt trouwens niks over de kwaliteit van de rosé. De kleur komt van de schillen van de blauwe druiven (daar zitten de kleurstoffen). Hoe langer de schillen in aanraking zijn met de most, hoe donkerder de kleur van de rosé. Ook speelt het gebruikte druivenras mee.

Charlene: Vaak hebben donkere rosé’s meer aroma’s van rijp rood fruit (meer kenmerken van rode wijn doordat het sap langer in contact is geweest met de blauwe schillen) en lichte rosé’s meer tonen van citrusfruit. Dat donkere rosé per definitie zoet is, is een absolute fabel. 

Caroline: Om je eigen smaak te ontdekken is de enige methode om eens verschillende rosé naast elkaar te proeven. Wij hebben een leuke selectie voor je gemaakt:

-    Pfannebecker – Rheinhessen, Duitsland (€9,99 Grapedistrict)
-    Ferry Lacombe Haedus – Provence, Frankrijk (€9,99 Grapedistrict)
-    Tierra Alegre – Castilla La Mancha, Spanje (€5,99 Grapedistrict)

Charlene: Is dat meisje trouwens al helemaal van de schrik bekomen?

Caroline: Jazeker, en ik hoop nog veel van dat soort rosé’s te mogen proeven!


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Glaasje Wijneken?

Een nieuwe column van de leukste vinologen van Rotterdam!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.