Glaasje Wijneken?

Een nieuwe column van de leukste vinologen van Rotterdam!

5 Jul 2017 Chicks with wine

blogger Twee dames met serieuze kennis van wijn. Caroline & Charlene proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters.

Glaasje Wijneken?

Onze huisvinologen, Chicks with wine, bespreken maandelijks het wel en wee in wijnland. Van de juiste temperatuur voor een glas rood, tot het vinden van een goede Bordeaux in de supermarkt. Dit keer maken Caroline en Charlene zich zorgen om de toekomst van de Zuid-Europese wijnen.

Charlene: Goh wat een hitte deze dagen. Onlangs is de warmste 15 juni gemeten sinds 1900! 

Caroline: Ja ik grijp meteen naar de eerste beste witte wijn die in de koelkast staat als het zo warm is. 

Charlene: Zonder te kijken? 

Caroline: Zonder ook maar te knipperen met mijn ogen schenk ik een glas vol. Zó toe aan verkoeling. 

Charlene: Zo zo, wat een rebel. 

Caroline: Natuurlijk weet ik al wel uit mijn hoofd wat er ongeveer in staat hè. Maar toch, het zegt wel iets over hoe warm het de afgelopen dagen was. 

Charlene: Ja, de klimaatverandering is toch écht geen hoax. Ik hou wel een beetje mijn hart vast voor de wijnbouw. Alhoewel het voor sommige gebieden ook zo z’n voordelen heeft dat de aarde opwarmt. België en Nederland vielen steeds buiten de optimale breedtegraden waartussen wijnbouw mogelijk is maar deze landjes zouden in de toekomst ineens belangrijke wijnlanden kunnen worden. Gek toch?

Caroline: Ja stel je voor dat Heineken ineens minder bekend is dan een pinot noir uit het zuiden van Nederland. Dat je op het terras twijfelt tussen een Heineken of een ‘Wijneken’. 

Charlene: Wow, dat zou eng zijn.

Caroline: Nóg enger is het idee dat een elegante Bourgogne pinot noir die geroemd wordt voor haar finesse ineens een logge, volle en ronde wijn is met een hoog alcoholpercentage. Want hoe warmer het wordt, des te rijper de druif met dus meer suikers. Om wijn te maken vindt er een vergisting plaats waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Dus veel suikers in de druiven betekent dat de wijn die ervan gemaakt wordt een hogere kans heeft op veel alcohol én meer restzoet. Et voilà; de authenticiteit van een Bourgogne pinot noir is verloren gegaan. 

Charlene: Ja als de oogst dan niet al compleet mislukt is natuurlijk. Greenpeace waarschuwt de Franse wijngebieden voor flinke hittgegolven en vernietigende hagelbuien in de toekomst. En als ik een onderzoek uit 2012 mag geloven van PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) hebben prachtige gebieden als Bourgogne, Bordeaux, Toscane en Douro in 2050 enorm last van een complete droogte. Zeg maar dag tegen die zalige Brunello di Montalcino…

Caroline: Ja het is goed af te lezen aan de wijnbouw hoe ernstig de klimaatverandering is. Aangezien temperatuur en vochtigheidsgraad belangrijke onderdelen zijn van het zogenoemde terroir. Met terroir wordt het samenspel tussen grondsoort, ligging, druivenras en het klimaat bedoeld. 

Charlene: Veel gebieden staan bekend om hun mooie terroirs. Maar het zou zo maar kunnen dat deze traditionele gebieden ineens nieuwe druiven aan moeten gaan planten om te kunnen blijven bestaan. En dit gaat ten strengste in tegen hun regels. Maar goed, nood breekt wet. 

Caroline: Wel gek hoor als we ineens een wijn van de grenache druif uit Bordeaux kunnen drinken. Hoe zou dat zijn?

Charlene: Ja ik zou liever alles bij het oude willen houden maar het ziet er toch echt naar uit dat we ons moeten gaan aanpassen. Ik ben al gestopt met het kopen van vlees omdat veeteelt dus de grootste veroorzaker blijkt te zijn van de klimaatverandering. Veel mensen weten dat niet eens.

Caroline: Ja als we allemaal wat zouden minderen met vlees en bewuster zouden leven, hebben we misschien een kans onze geliefde Brunello di Montalcino uit Toscane te behouden.

Charlene: En onze geliefde Chassagne-Montrachet uit de Bourgogne. 

Caroline: En onze geliefde Haut-Medoc uit de Bordeaux.

Charlene: En blijft Heineken gewoon bier maken. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Gyojasang Rotterdam, waar vlammen, geuren en smaken samenkomen

Bij Gyojasang staan vuur, smaak en samenzijn centraal. Naast de Korean BBQ bieden ze ook andere Koreaanse gerechtjes, aangekleed in een moderne sfeer.

De kerstlijst van 2025 met tips voor restaurants, restobars, ouderwetse gezelligheid en kerst thuis vieren

Onze grote kerstlijs is van een update voorzien, helemaal kersvers voor 2025: een mooie mix van wat de Rotterdamse restaurants te bieden hebben.

Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.