Caroline & Charlene zijn twee dames met serieuze kennis van wijn. Ze proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters middels blogs en proeverijen. Deze week proeven en praten ze, speciaal voor Koningsdag, Oranje wijn. Oranje boven!
Charlene: Koningsdag komt er weer aan en ik heb geen idee wat ik aan moet.
Caroline: Ik zou de nationale dresscode dit jaar maar even laten gaan als ik jou was; oranje is inderdaad niet echt jouw kleur.
Charlene: Ik bedoelde eigenlijk meer; wat moet ik aan met die vreselijke weersverwachting? Maar dank voor de eerlijkheid.
Caroline: Ach, ik zit natuurlijk weer te overdrijven. Niet alles wat oranje is staat slecht bij jou, er is zelfs iets wat uitstekend bij je past. Bij mij ook trouwens.
Charlene: Oh?!
Caroline: Oranje wijn!
Charlene: Oh.
Caroline: Ik weet dat oranje wijn niet bij iedereen bekend is en ook niet altijd even geliefd, maar ik vind dat het wat aandacht verdient. Zeker met het oog op Koningsdag.
Charlene: Ik word er zelf niet warm van, maar het is zeker een spannend soort wijn.
Caroline: Precies, en dan vooral door de manier waarop oranje wijn gemaakt wordt.
Charlene: Het is een witte wijn die op dezelfde manier gemaakt wordt als rode wijn. Normaal gesproken wordt het sap van de witte druiven na de persing snel gescheiden van de druivenschillen en pitjes, terwijl bij rode wijn de schilletjes juist mee worden gegist.
Caroline: Dit komt omdat die druivenschillen onder andere kleurstoffen en tannines bevatten. Bij rode wijn is dit gewenst, maar om bij witte wijn onder andere de bleke kleur en sappigheid te behouden, worden deze ‘vaste deeltjes’ juist niet mee gegist.
Charlene: Gebeurt dit wel, dan geven de schillen kleurstoffen af en krijgt de wijn een donkergele tot oranje kleur.
Caroline: Bovendien komt er een partij smaken vrij; sinaasappelschillen, noten, specerijen, bloemen. En tannines! Krachtpatsertjes dus, deze oranje wijnen.
Charlene: En apartelingen. Door hun ‘vreemde’ structuur en weelderige smaken vallen oranje wijnen niet bij iedereen in de smaak.
Caroline: Toch zie je ze steeds meer. Vooral in restaurants waar de gekke eigenschappen van oranje wijn prachtig zijn in combinatie met een bijpassend gerecht.
Charlene: Grappig, want oranje wijnen klinkt voor veel mensen onbekend en als een nieuw fenomeen, terwijl hun geschiedenis ver terug gaat.
Caroline: In Georgië (bakermat van de wijn!) maken ze inderdaad al eeuwen en eeuwen oranje wijn in qvevri, oftewel amfora’s, ingegraven in de grond.
Charlene: En wij maar denken dat we hip zijn.
Caroline: We zijn wel hip als wij tijdens Koningsdag alleen maar oranje wijn drinken, om zo toch iets met de kleur oranje te doen.
Charlene: Hipster bedoel je. Doe mij dan maar een geel biertje, want de hele dag oranje wijn houdt niemand vol!
Caroline: Toch maar een oranje jurkje lenen dan?