Caroline & Charlene zijn twee dames met serieuze kennis van wijn. Ze proberen de soms ietwat stoffige wijnwereld te doorgronden en hun grenzeloze liefde voor wijn over te brengen op andere levensgenieters middels blogs en proeverijen. Deze week krijgen de dames een ietwat vreemde glimlach.
Charlene: Wit of rood?
Caroline: We gaan de stad nog in toch? Doe mij dan maar wit.
Charlene: Ben je bang voor het tafereel dat we vorige week in de stad aanschouwden?
Caroline: Het was lichtelijk traumatiserend ja. Ze ging zo goed, die meid. In haar zalmroze jurkje, haren gekruld en gestyled, make-up perfect; ze leek wel een L’Oréal reclame. Totdat ze haar mond opendeed. En daar achter haar volle lippen bedekt met een laagje raspberry-glam-gloss…
Charlene: …opeens een zwarte muur tevoorschijn kwam in plaats van een stralend wit gebit.
Caroline: Ze had tijdens het eten bij die Franse Bistro besloten om een paar glazen tannat achterover te tikken.
Charlene: En zoals wij - maar lang niet alle wijndrinkers - weten, is de tannat met haar dikke schil één van de druiven met de meeste tannines en veel donkere kleurstoffen. Verantwoordelijk voor je zwarte lach.
Caroline: En als die tannat dan ook nog eens een lange schilinweking gehad heeft, is het helemaal feest.
Charlene: De tannines komen namelijk uit de schil, maar ook uit de pitjes en steeltjes van een druif. Als je deze deeltjes dus lang laat meegisten, komen er veel tannines in de most. En hoe dikker de schil, hoe meer tannines je in je glas hebt.
Caroline: Maar ondanks de zwarte lach die ze je schenken, hebben tannines goede functies voor een wijn.
Charlene: Zo zorgen ze ervoor dat de wijn langer houdbaar is, door deze te beschermen tegen de groei van bacteriën. Als een natuurlijk conserveermiddel.
Caroline: Een wijn met veel tannines ontwikkelt zich langzaam en geleidelijk. Sommige van deze wijnen kun je dus het beste een aantal jaar laten liggen; de tannines worden langzaam minder en zachter.
Charlene: Mocht je een wijn openmaken en er zitten naar jouw mening te veel tannines in, dan kan je ervoor kiezen om de wijn te karaferen (maakt ook altijd veel indruk natuurlijk). Op deze manier komt er in een korte tijd een behoorlijke hoeveelheid zuurstof in de wijn en veroudert deze in feite dus heel snel.
Caroline: De wijn zal hierdoor zachter zijn.
Caroline: Als je tijdens het lezen van deze razend interessante blog toch denkt ‘ik weet nog steeds niet waar ze het over hebben met die tannines’, dan raden we je aan om een druif te eten, en dan vooral heel goed te kauwen op de pitjes.
Charlene: Je zal een heel stroef en droog gevoel in de mond krijgen. Dit is het effect van de tannines.
Caroline: Witte wijn heeft ook tannines, maar wel een stuk minder. Dit komt onder andere doordat bij witte wijn de pitjes en schilletjes meestal niet worden meegegist.
Charlene: Bovendien zijn die kleurstoffen uiteraard niet zo donker als bij blauwe druiven.
Caroline: Dus als we nu een glas wit nemen kunnen we veilig over straat straks.
Charlene: Dat is waar, maar we zouden ook voor een pinot noir kunnen gaan. De pinot noir druif heeft namelijk een dunne schil en dus weinig tannines.
Caroline: Zo ook de gamay druif, waarvan onder andere de Beaujolais wijnen worden gemaakt.
Charlene: Deins dus niet meteen terug voor rode wijn als je je daarna nog in het openbaar wil vertonen zonder zwarte tanden.
Caroline: Let alleen even op wat voor rode wijn je drinkt. Om het verschil te proeven en zien kun je de volgende wijnen naast elkaar zetten: de spätburgunder (pinot noir) uit 2013 van Klein tegenover de Terra Ancestra van Rocca Maura uit 2013 van de syrah, mourvèrdre en grenache.
Charlene: Beide te verkrijgen bij Domaine Z in historisch Delfshaven. Ik moet wel zeggen dat ik de beste avonden heb gehad met een zwarte lach.
Caroline: Ja, sommige mensen schamen zich nergens voor. Maar je kunt ook altijd nog voor witte wijn gaan.