10 tips voor een culinaire reis door Japan

De Buik ging op reis naar Japan en maakt een top 10 tips voor een culinaire reis door Japanse steden Osaka, Kyoto en Tokyo.

2 Okt 2023 Zeldi Storni

blogger Eten en fit zijn, dat zijn 2 woorden die Zeldi het beste omschrijven. Uit eten gaan doet ze veelal bij restaurants met een gezondere insteek, bij voorkeur met lokale producten en ingrediënten.

10 tips voor een culinaire reis door Japan

Met de zomervakanties achter de rug, is het alweer uitkijken naar de volgende reis. Japan is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming en dat is niet zonder reden. Door het gebruik van veelal verse ingrediënten kan een Japanse maaltijd bijna iedereen wel plezieren. 

De Buik neemt je mee op reis langs Osaka, Kyoto en Tokyo. We vertellen je waar je absoluut langs moet gaan op jouw culinaire reis door Japan, met restaurants om te bezoeken, gerechten en snacks om te proberen en typische winkels en Japans streetfood. 

De Japanse cultuur  

Japan is een zeer gestructureerd land met onwijze tegenpolen, van spiritueel boeddhisme en respect voor alles om je heen tot aan overprikkelde geluiden, schermen en uitersten die mensen opzoeken in hun kleding en fetisj. Het is een land gevuld met vriendelijke mensen, die altijd hoge service bieden en verwachten en heerlijk eten maken en serveren. 

Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Er is veel aandacht voor plantaardig eten en de Japanner houdt er ook een bepaalde 'eetiquette' op na, zoals het eten met chopsticks, het bijna verplicht leegeten van je bord, slurpen wat alleen maar wordt aangemoedigd en het geven van een fooi is not done. Met dat in het achterhoofd, kun je met een gerust hart op eetavontuur gaan in Japan. 

10 tips voor jouw bezoek aan Japan 

Ondanks dat Japan nog veel meer te bieden heeft dan de ondergenoemde adressen, nemen we je mee in dingen die je veel terug ziet komen in het straatbeeld van grote Japanse steden Osaka, Kyoto en Tokyo. Na een prachtige reis door Japan, neem ik je mee in mijn favoriete adressen en culinaire bezienswaardigheden in het Aziatische land. 

Konbini - de gemakswinkel  


Denk aan een Albert Heijn To Go. Een van de bekendste is het van oorsprong Amerikaanse 7-Eleven. De inmiddels Japanse keten die overal in Japan zit, is ideaal voor ontbijt, een snelle snack of zelfs makkelijk avondeten, zoals cup noodles. De echte aanrader is de Egg Sando. 

Zacht witbrood met eiersalade, gemaakt met de Japanse kewpie mayonaise. Ook de slagroom-sandwich met fruit is een 'vette' tip. Heb je wat gekocht, eet het dan gelijk voor de deur op, of neem het mee naar je verblijfplaats, want eten terwijl je loopt is in Japan een echte no go. 

Takoyaki Umaiya 


Takoyaki is een van de specialiteiten van de stad Osaka en het beste te omschrijven als met octopus gevulde poffertjes. Waar de meeste varianten geserveerd worden met diverse sauzen en toppings, haal je bij Takoyaki Umaiya in Tengo Nakazaki-dori Shopping Street de traditionele variant. Puur en zonder opsmuk. Naar eigen smaak kun je met een kwast saus over de deegballetjes strijken.

4-21 Naniwacho, Kita Ward, 530-0022, Osaka 

Fukutaro Honten 


Het andere signature dish van Osaka is okonomiyaki. Een hartige spitskoolpannenkoek met speciale saus, mayonaise en bonitoflakes. Je kunt het bijna overal wel eten, maar een echte aanrader is Fukutaro Honten. Een klein restaurant in de wijk Namba met een grillplaat-bar, waar jouw pannenkoek op gemaakt en warm gehouden wordt. Kijk niet raar op als je minimaal drie kwartier buiten moet wachten. Reserveren doen ze niet, schrijf je naam buiten op de lijst en wacht tot je naar binnen geroepen wordt.  

2 Chome-3-17 Sennichimae, Chuo Ward, 542-0074, Osaka 

Cremia-ijs


Als je ergens in Japan een Cremia-bord ziet staan, aarzel niet en haal direct een ‘softcream’ zoals ze het in Japan noemen. Softijs zoals je het nog nooit geproefd hebt. Cremia wordt gemaakt met extra volle melk en room en het hoorntje is een perfect (ja perfectie bestaat) wafeltje. Het romige ijs is verkrijgbaar in veel van de grotere steden van Japan. 

Yagura  


Nishen Soba is een traditioneel gerecht uit Kyoto. Het gerecht bestaat uit haring geserveerd met soba noodles en een tsuyu bouillon gemaakt van sojasaus en dashi. De bouillon wordt verder gemaakt met shiitake, sake en rijstwijn mirin. Afhankelijk van het weer en de eigen behoefte kun je de noodles warm of koud bestellen. 

211 Nakanocho, Higashiyama Ward, 605-0075, Kyoto 

Vending machine 


Te vinden door heel Japan op elke hoek van de straat en zelfs in een afgelegen weiland of naar het schijnt halverwege de top van Mount Fuji. Niet alleen handig voor een flesje water, maar vooral ook erg leuk om nieuwe dingen te proberen. Van melon cream soda en ananasfrisdrank tot warme en koude koffie en zelfs warme maissoep uit een blikje. 

Obanzaito Junyoshoku Aisani 


Pontocho is een van de smalle straatjes van Kyoto met restaurants en barretjes, waaronder dit kleine zaakje. Ideaal voor als je een avond zin hebt in wat kleinere groentegerechtjes. Groenten zoals bamboescheut, aubergine, enokipaddenstoelen en Japanse omelet worden geserveerd in tapasstijl. Een sake erbij en je hebt een heerlijke avond. Reserveren is lastig. Probeer het via de receptie van je hotel, want toeristen laten ze niet snel binnen. 

260-2 Nishi Kiyamachidori Ayanokoji Agaru Ichinocho, Shimogyo-ku, 600-8015, Kyoto 

Koshu Hoto Kosaku


Rondom Mount Fuji bij Yamanaka kun je niet alleen genieten van rust en het prachtige uitzicht, maar ook van het regionale gerecht Hoto Noodles. Bij Kosaku eet je dit comfortfood aan lage tafels, zittend op de grond. Een grote hotpot gevuld met bouillon, brede noedels, aardappels en allerlei soorten groenten. De proteïne kun je er zelf bij kiezen zoals kip, wildzwijn of garnalen. Een gerecht waar je de top van Mount Fuji wel mee gaat halen. Als je daar dan toch bent, kun je bij LA2CAFE langs voor het toetje: een halve galiameloen gevuld met softijs. 

34 Yamanaka, Yamanakako, Minamitsuru-gun 401-0501, Yamanashi

234-17 Yamanaka, Yamanakako, Minamitsuru-gun, 401-0501, Yamanashi

Gyukatsu Motomura Nishi-Shinjuku 


Bij dit restaurant hebben ze slechts één gerecht: gyukatsu. Je kunt kiezen of je een hele cutlet, anderhalf of twee wilt. Deze keuze maak je, als het druk is, terwijl je op de trap naar de kelder staat, waar dit restaurant gevestigd is. Gyukatsu is vergelijkbaar met tonkatsu (krokant gebakken varkensschnitzel, red.), maar dan gemaakt van Wagyu. Je krijgt het vlees gefrituurd, maar nog bijna rauw en kunt dit zelf nog verder grillen op kleine stenen grillplaten. Een ijskoud biertje, een beetje spitskool en saus erbij en je gaat geheid met een glimlach naar buiten.  

160-0023 7-1-2 Nishi Shinjuku, Shinjuku-ku, Kawayasu Building B1F, Tokyo

Tamago kitchen (egg kitchen) 


In Tokyo gebruiken ze alle ruimte die ze hebben, dus ook voor dit restaurant gevestigd in een kelder, met zo’n twintig zitplaatsen. Bij Tamago kun je eten waar ze hun hele restaurant ook mee hebben gestyled, omelet. Om specifiek te zijn omurice. Een omelet, nog volledig zacht van binnen, geserveerd op rijst met demi glace (ingekookte bouillon van kalfsbotten, red.). Optioneel kun je er een hamburger bij krijgen. De saus met het zachte ei is een perfecte combinatie. Heerlijk als ontbijt, lunch of avondeten. 

150-0001 Shibuya 1-13-18 Jingumae, Capital Harajuku B1F, Tokyo 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.