Liesbeth Kroeze en Ewout Faase draaien al jaren succesvol een vegetarisch restaurant: De Kop van 't Land. Je vindt het in, of liever: buiten Dordrecht. Het hotel annex eethuis ligt aan de Nieuwe Merwede in de Dordtse Biesbosch met Nationaal Park De Biesbosch aan de overkant. Een wandeling of boottochtje vooraf vormt een mooie start van een culinair uitstapje.?
Wij reserveerden voor drie personen op de maandagavond waarop proeverijen worden geserveerd. Op dinsdag en woensdag is het voor De Kop weekend, vandaar dat op maandag 'een bloemlezing uit onze keuken' wordt gekookt. Dat is een tiengangenmenu dat niet alleen alle smaakreceptoren prikkelt en verleidt, maar ook het oog streelt. Speciaal op de maandagen dag kookt Liedewij Crama van De picknicktafel die de keuken van Liesbeth en Ewout perfect voert.
Huiskamerachtig, basaal, aardetinten
Maar eerst: hoe zitten we erbij? We dineren in een volledig bezet, ruim, huiskamerachtig restaurant waarvan het interieur basaal en sober met crème en zachte aardetinten is afgewerkt. Op de tafels hagelwit linnen en glimmend glaswerk. Je neemt plaats op eenvoudige stoelen met buisframe en armleuningen.
Hier en daar pronkt een verse bos wilde veldbloemen uit berm en beemd van de Biesbosch. Deze eenvoudige entourage vormt een uitstekende achtergrond voor de galante manier waarop de gerechten worden gepresenteerd. In feite is alles erop gericht het eten volledig tot zijn recht te laten komen.
Hoe een tiengangendiner te beschrijven? Een greep eruit, dat is het beste. We begonnen met een combinatie van een stukje koolrabi-kroepoek, een lolly van gekookte koolrabi en flinters rauwe rettich. Je kon elk onderdeel dippen in een friszurig sausje van hangop gemengd met geraspte koolrabi. We waren het erover eens dat alle onderdelen mooi bijeen werden gehouden door die saus. Het 'complet' zag eruit als een jong bruidje in een haute couture bruidsjapon.?De bediening weet je overigens precies te vertellen waaruit de volledige bloemlezing van hun gerechten gesteld. Kort en duidelijk verstaanbaar toegelicht.
Op de koolrabi volgde een pesto van kappertjes, rucola en amandelen, bij eigengebakken brood te eten. Wie van het notige en de scherpte van de rucola houdt, smeekt om meer. Een uitstekende opvolger van de zachte smaken van onze entree.
Alsof je zelf een volrijpe tomaat bent
Van de tussengerechten tot aan het de pre-dessert moéten we de consommé van tomaten noemen. Alsof je de ondergaande zon ziet met een druppel bietenrood erdoor, alsof je zelf een volrijpe tomaat bent die in Italië aan de ranken hangt. De soep was veredeld met een plakje gedroogde paprika waardoor de smaak van de tomaat een fluwelen diepgang krijgt. Verder was ze verrijkt met een stukje artisjokhart en strooisel van gedroogde olijvenkorreltjes.
Het aspergeseizoen is gestart en dus is ook die groente een enthousiast deelnemer aan de reeks schoteltjes. Gegrilde asperge (verrassend!) wordt begeleid door een mousse van rauwe asperge met zeewier en paddenstoel, en daarnaast van een frisje voorzien door rauwe aspergesliertjes. Smaakcontrasten zijn aangebracht door een frambozendressing en een bite van krokante sesam.
Ook een genot om te zien en te proeven blijkt de compositie van rode biet. Daarin dansen drie soorten biet, een bleke, zoete ananasaardbei, snijbietreepjes in zuur plus een avocado-geitenkaascrème met elkaar op de diepdonkerbruine 'vloer' van de schotel waarop het is neergevlijd. Het kan zijn dat enkele ingrediënten niet genoemd zijn: excuus daarvoor, hoor.
Tien (10!) gepofte speltkorreltjes
Het pre-dessert en de finale zijn zoet: eerst een trio van vijgen-abrikozenbrood bij een bolletje geitenkaas dat is overtrokken met een gelei van kweepeer, plus een compote van kweepeerblokjes. Daarna tien (10!) gepofte speltkorreltjes op een amandelkoekje met als vriendje een merengue van rabarberijs dat is opgefrist met blaadjes lievevrouwebedstro.
Onze avond overziend drinken we nog een kopje milde Boot-koffie waarbij we ook nog een flinke dobbelsteen ganache van vijgen, en dito boterkoekje krijgen.?Wat dronken we erbij? Water stond gewoon op tafel. Op de kaart prijken ongeveer twaalf witte en twaalf rode wijnen, die ook als arrangement kunnen worden genoten; iets wat wij wijnliefhebbers zeker aanraden. De twee glazen die wij dronken, een glas witte marsanne die prettig fris was bij de lichte groentegerechten, en een volle Spaanse Palacio de Cirat (2011, van de garnacha-druif) beloven veel goeds. Dat aan elke gast wordt gedacht, blijkt uit het feit dat je het wijnarrangement ook in de bob-variant kunt bestellen.?
Voor of na het diner in de herberg kun je trouwens voor een hapje en/of een drankje terecht bij de buren van huiskamercafé Fluitekruid (met terras). Dat café sluit in de zomer om 21.00 uur en is in de maanden januari en februari dicht.