Frankrijk: er hoeft maar een zonnetje over het glooiende landschap met goudgeel graan te schijnen en je waant je onmiddellijk in een Paturain-reclame. Droom er een picknickmand vol baguettes op de achterbank van een vintage cabrio bij en klaar ben je. Hoewel? Bij een hapje hoort natuurlijk ook wat vloeibaar geluk. De Buik deed een tour de force en reed in zes dagen heel Noord-Frankrijk door, op zoek naar de vijf lekkerste boissons.
Ik was net terug uit Toscane en verkeerde nog in lyrische staat over de verschillende wijnen die ik daar had mogen proeven, toen de volgende trip alweer op de planning stond: zes dagen glamping in Noord-Frankrijk. Nou hoef ik niemand te vertellen dat dit gebied in wijn niet onderdoet voor Toscane. Desalniettemin besloot ik mijn onderzoek eens te verleggen naar de andere drankjes die la douce France te bieden heeft.
En zo geschiedde! Met z’n vieren vertrokken we op een stralende zondagmorgen uit Rotterdam en zaten we netjes rond lunchtijd aan tafel in Reims, Champagne-hoofdstad pur sang. Vanaf dat moment werd er minstens drie maal daags geproost en wel met iedere mogelijke drank en op elke mogelijke plek: in cafeetjes en bistro’s, op diverse campings aan een meer, rivier of zee, in het dorp van Proust en zelfs in een willekeurige wegberm.
1. Champagne

Op nog geen vijf uur rijden van Rotterdam vind je Champagne, zowel de vruchtbare streek, als de beroemde gouden bubbels. Je begint je tour het beste in Reims, wat op zichzelf al een heel mooie stad is, maar door de aanwezigheid van beroemde maisons als Pommery-Vranken en Veuve-Clicquot een behoorlijke upgrade krijgt. Vanuit Reims kun je via de Route du Champagne richting Ay (ja echt!) rijden, wat onder meer de thuisstad van Bollinger is. Vervolgens ga je een beetje off road door de wijngaarden naar het wonderschone Épernay. Aan de Avenue de Champagne vind je daar de meest chique huizen, waaronder Moët & Chandon en Perrier-Jouët. Bij een bezoekje aan een van de kelders kom je van alles te weten over het mousserende drankje, maar er is natuurlijk maar één moment waar iedereen naar uitkijkt: proeven… quelle fête! Het is een wonder dat Rotterdammers met een auto niet maandelijks naar Reims karren om hun achterbak vol te laden, want de bubbels zijn er stukken goedkoper dan bij ons. Fransen drinken het dan ook als water; het leeuwendeel wordt in eigen land geconsumeerd. Wij hebben het ervan genomen, immers een beetje glamper drinkt overal Champagne!
2. Anisette
Wie verder Frankrijk in rijdt, zoals wij, toen we Épernay verruilden voor Ronchamp, heeft na een lange dag achter het stuur wellicht behoefte aan een kleine oppepper. Daaraan is in Frankrijk gelukkig geen gebrek. Bestel een pastis, pernod of ricard en je bent binnen no-time de oude. Het zijn alle drie anisettes (aperitieven op basis van anijs) die in zwang raakten na het verbod op hun ruigere broertje absint, dat ietwat krachtiger was en zelfs een hallucinerende werking had op drinkers. Als je echt indruk wilt maken op de lokale ober, dan bestel je een mauresque, gemaakt met pastis en orgeadesiroop, of een tomate, met pastis en grenadine.
3. Diabolo

Speaking of the devil… Siroopjes zijn het helemaal in Frankrijk, en dan met name die van het befaamde merk Monin. Wil je je lever even rust gunnen, of ben je de BOB van de roadtrip, bestel dan gerust een Diabolo. Dit drankje bestaat simpelweg uit spuitwater, doorgaans Perrier, met een siroop naar keuze. Favorieten onder de Fransozen zijn munt (menthe), aardbei (fraise), orgeade (orgeat), grenadine (grenadine) en mijn persoonlijke lievelingssmaak: de knalpaarse viooltjes (violette).
4. Cidre

Stel, je bent al een tijdje onderweg en je kunt de zee al bijna ruiken. Rond lunchtijd bevind je je opeens in Rennes, de hoofdstad van Bretagne. Bretagne? Jazeker, de streek die bekend staat om z’n galettes: geniale boekweitpannenkoeken, die zowel hartig als zoet worden belegd. En wat wil het geval? Daar drinkt men traditiegetrouw een bolée de cidre bij: een bruisend drankje op basis van appel of peer. Het drinken van cidre is wel ietwat verwarrend, want hoewel het uit een wijnfles wordt geschonken, drinkt men het uit een grote theekop en heeft het de lichte afdronk van bier. Het alcoholpercentage is laag, zo’n 4 à 4,5 procent, en het is zo verfrissend dat het heerlijk wegdrinkt. Onze Champagne was inmiddels op, dus was er genoeg plek voor een kratje cidre op de achterbank…
5. Calvados

Het einde van een reis valt altijd zwaar. Helemaal als dat betekent dat je de prachtige Normandische kust, met z’n moules marinières en appelboomgaarden weer achter je moet laten. Daarom kun je wat ons betreft maar beter nog een keertje goed proosten op het leven. Qua boisson heb je in Normandië eigenlijk maar één keus als je all the way wilt gaan: calvados. Het is de gedestilleerde versie van appelcider en is verwant aan cognac. Sterk spul! De idyllische plekken krijg je er gratis bij: toast bij een spectaculaire zonsondergang boven kloostereiland Mont Saint-Michel of klim bovenop een krijtrots en hef daar de glazen met op de achtergrond het ruisen van de zee. Leven als een God in Frankrijk… Santé!