Wier is hot in de keukens van sommige chefs, maar vaker blijft het bij een petieterig plukje als accent en de thuiskoker komt er niet makkelijk aan. Ik ben er dol op; als duiker kijk ik onderwater vaak likkebaardend naar wuivend wier. Afgelopen weekend ging ik met vriendinnen uitwaaien aan het strand van Oostvoorne. We spraken af voor de lunch in restaurant Aan Zee. En daar..., en daar..., zowaar, zaten heerlijke wiersoorten in de salade.
Het mooie houten strandrestaurant in de glooiende duinen is al een plezier om te zien. Een groot terras met uitzicht op lang helmgras en struiken vol besjes en duinbloemen. Binnen knappert een groot houtfornuis. Alles in en rond Aan Zee staat in het teken van duurzaamheid. Gebruikt water wordt door duinzand en planten gezuiverd, ingrediënten voor het eten zijn biologisch en komen voor een deel uit wildpluk in de strandomgeving.

Wat ons als eerste opviel was dat de geserveerde gerechten om ons heen er ontzettend aantrekkelijk uitzien. Boven een plaatje van de garnalensalade en onder een hele makreel van de grill. Wij besloten alle vier een andere salade te nemen zodat we ze van elkaar konden proeven. Nee, hoe raad je het zo, er waren inderdaad geen mannen bij ;-)

Roodhoorntjeswier, draadjeswier, lamsoor, zeekraal
Mijn oog viel direct op de zeewiersalade. Salade van roodhoorntjeswier, scharrelei, asperges, tuinerwtjes en pistou van waterkers, zegt de kaart. Die was geweldig, met tot mijn verrukking meerdere wiersoorten. Naast dat roodhoorntjeswier ook draadjeswier en de friszoutige smaken van lamsoor en zeekraal. ?
De ene vriendin had de 'Mekkerstee' met geitenkazen, duindoornbesjes, zoete zuurkool en noten. De andere een salade met gerookte forel, granny smith-appel, lamsoren en zeewiercracker. De derde graasde met een gelukkige glimlach door de salade met gerookte sukadesteak, geweckte Brielse ui, Parrano en scharrelmayonaise van zevenblad. Erbij vroegen we verschillende soorten brood. Wit desem, zee-algen brood en donker meergranen. De prijzen van de salades varieerden tussen 10 en 13 euro, bepaald geen rib uit je lijf voor deze kwaliteit. Het kwartet saladekenners was unaniem lovend over de smaken en over de presentatie.
Aan Zee heeft een grote bar waar het goed borrelen is, met hapjes als streekkazen, droge zeewiermetworst en zeewierchips. Daarvoor moet ik beslist nog eens terugkomen. Ook aan mini-mensen is gedacht met gerechtjes alleen voor kinderen: worteltjessoep, kindersteak en cheesecake met berkensorbet. Het restaurant biedt kookworkshops waar je gaat koken en grillen op hout. Ze organiseren bedrijfsuitjes in samenwerking met een kite-surfschool. Wij gingen lekker wandelen, maar lieten ons toch nog verleiden tot een meeneem-dessert door de cake-, cookie- en chocolade-uitstalling op de bar naast de kassa.
Grote foto door Mo Kruisman, foto's in het artikel zijn bijgewerkt in 2017