Herontdek de borrel op het Jeneverfestival

Gin is het helemaal op dit moment. Toch staat jenever klaar om minstens zo populair te worden. Logisch, want jenever is origineler en diverser in smaak.

22 Jun 2014 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

  • 22 Jun 2014

Herontdek de borrel op het Jeneverfestival

Gin is het helemaal op dit moment. Toch staat jenever klaar om minstens zo populair te worden. Logisch eigenlijk, want jenever is ouder, origineler en kent vooral veel meer diversiteit. Herontdek onze nationale borrel deze zondag tijdens het Jeneverfestival in Schiedam.

Schiedam, het blijft een gek stadje. En ik kom ervandaan, dus ik kan het weten. Vroeger noemde ze het Zwart Nazareth; arm, alcoholistisch en zwart vanwege alle stokerijen. Het schijnt dat het ‘vuurwater’ waarmee ze aan de andere kant van de plas de indianen probeerden te vermoorden helemaal geen whiskey was, maar good old Schiedammer jenever.

Of het waar is? Geen idee. Wél ironisch dat Distilleerderij Nolet nu met Ketel One Vodka opnieuw Amerika verovert. Waarmee we uitkomen op het onderwerp van vandaag: jenever. En om precies te zijn: het Jeneverfestival dat dit weekend wordt gehouden in het Jenevermuseum in Schiedam. Toegang gratis, je betaalt enkel voor (de meeste) drankjes.

Hebben whisky, cognac en gin de wereld weer terugveroverd op oude mannetjes, jenever bleef iets achter. Ten onrechte, een goede, oude jenever kan gemakkelijk de strijd aan met menig whisky, en gin is min of meer een vorm van jenever, dus waar hebben we ’t over? Dat kan ik natuurlijk wel zeggen, maar dat kunnen de dames en heren van BarrelProof veul beter natuurlijk. Tijdens het Jeneverfestival ontdek je niet alleen mooie jenevers, maar kijk je zondag de 22e bovendien naar de beste cocktailmakers die aan de slag gaan met deze drank. Want jenever is niet alleen puur natuur, maar bovendien heel veelzijdig. Van oud en gelagerd tot jong en kruidig; je kunt er alle kanten mee op.

Minstens zo lekker als whisky

We gingen voorproeven. Wat kun je verwachten bij de distilleerderijen die er staan? De Islay Cask Finish Genever van Wenneker gaat de laatste maanden van zijn leven een innige relatie aan met een ‘hogshead’, een fust uit Schotland waarin een single malt uit Islay heeft gelegen. En dat proef je. Ook mooi, de XO Korenwijn van Rutte. Nog niet eens uit (sterker nog, nog niet eens in een ‘officiële’ fles) maar subtiel als cognac.

Niet alles wat jenever heet, komt uit Schiedam overigens. De distilleerders van Kalkwijck komen uit Vroomshoop. Waarvandaan de charmante stookster een meer dan aangename korenwijn mee heeft genomen. Ook mooi: de dranken van Vagant, een Belgische stoker. Niet alleen is zijn korenwijn indrukwekkend, zijn singel malt graanjenever bewijst dat je geen Schotland nodig hebt voor een prachtige single malt. De oude graanjenevers van de Tweekoppige Phoenix uit Zaandam vielen op, zeker de versie die zich een tijdje thuisvoelde in een eikenhouten Bordeauxvat. Zo zacht en zoetig dronk ik jenever niet eerder.

Doe jezelf een plezier en ga langs deze zondag. Heb je meteen een mooie kans om vóór de hipsters uit te lopen en nu al jenever te gaan drinken en mixen. Kom je al uit Schiedam? Dan lig je voor het eerst sinds het jaar dertienhonderdnogwat voor op Rotterdam. Ook wel eens lekker toch?

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.