De Beurs: bistro achter een Schiedams geveltje

Schiedam heeft er met De Beurs nu ook een plek voor goede en betaalbare diners bij. Er zijn meer redenen om daar lekker te eten en te zitten.

3 Nov 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

De Beurs: bistro achter een Schiedams geveltje

Rotterdammers die voor de sfeer af en toe graag wat 'ouwe stenen' en de bijbehorende oud-Hollandse sfeer om zich heen wensen, kunnen daarvoor naar Delfshaven, Delft, Dordt of naar Schiedam natuurlijk. Dat laatste buurstadje heeft, behalve het pas gerestaureerde Zakkendragershuisje, ook eetliefhebbers nu wat extra's te bieden: op het mooiste punt van de Dam is restaurant De Beurs erbij gekomen.

Een drukbeklante lunchzaak was De Beurs al ruim een jaar lang, maar diners worden er pas sinds dit weekend geserveerd. De jonge eigenaren Michael Boekholt en Jessica Vlietland, die elkaar op de restaurateursopleiding van het Rotterdamse Albeda Collega leerden kennen, wilden de Schiedamse kat toch nog even uit de boom kijken alvorens ze die extra uitdaging aandurfden. 

Het signaal dat het ook met die avondopenstelling van De Beurs wel goed zal komen, werd afgelopen zaterdag al meteen gegeven. Vanaf zes uur kwam alvast een flink aantal Schiedammers, al dan niet met reservering, zelf kijken en proeven wat de pot er schaft - en dat menu mag er dus wezen. 

Vanaf €22,50 serveert de keuken van De beurs een driegangenmaaltijd die enerzijds prima past bij de bistronomie-ambities van Michael en die anderzijds ook aansluit bij de verwachtingen die de gemiddelde eter zal hebben van het gebodene op zo’n bescheiden toeristische locatie. Met andere woorden: fans van de carpaccio met pijnboompitten, van rucola, en van bijvoorbeeld de traditionele crème brûlée worden niet teleurgesteld, terwijl de fijnproevers op hun beurt de jodenhaas met een smakelijke risotto van parelgort en de al net zo lekkere eend in een marinade van granaatappel/ketjap zullen kunnen waarderen.

Iedereen zal er zich op z'n gemak voelen

Alle gerechten worden in royale porties geserveerd, wat in een stadje van historisch grote innemers als Schiedam toch eveneens voor De Beurs zal pleiten. Ook als het om de inrichting gaat, worden in het restaurant zelf de netten breed uitgegooid. Jonge gasten die zich vooral thuisvoelen in de pop up-interieurs van veel grootsteedse hotspots vinden in De Beurs het nodige van die nadrukkelijk-onnadrukkelijke styling terug. Omgekeerd zal het wat conventionelere publiek zich ook geen kat (hé, daar is die kat weer!) in een vreemd pakhuis wanen. Want De Beurs straalt tegelijkertijd ook nog steeds precies die knusheid uit die we al een eeuwtje of meer in een grachtenhuisje in Schiedam (of in Delfshaven, of in Delft, of in Dordt) met z'n allen verwachten aan te treffen.

Het pand waarin De Beurs zit, dateert uit 1850 en fungeerde in die tijd ook al als herberg. De jeneverstokers die, pal aan de overkant van de straat, in de Korenbeurs graan hadden ingekocht, kwamen naar De Beurs om daar hun bankbiljetten af te tikken en een glaasje van het een (jonge jenever) of ander (oude jenever) achterover te slaan. Gezeten achter de twee grote, authentieke glasgevels van het huidige restaurant heb je maar weinig fantasie en/of borrels nodig om die tijd weer tot leven te wekken en dan van het schilderachtige uitzicht te genieten. Zeker in de kleurige schemering en het daaropvolgende Schiedamse aardedonker lijkt de ouwe jeneverstad zich op ten minste een paar duizend km van, zeg, de Witte de Withstraat of, pak 'm beet, Europoort te bevinden. Ook wel eens leuk.

Ga in De Beurs vooral ook even in het souterrain kijken. Want daar krijgt het koffiemerk Schiedams Gebrand stukje bij beetje meer smoel en smaak dankzij de eigen branderij annex proeverij die Michael en Jessica er zijn begonnen. Hier moet straks, als het aan Michael ligt, echt een soort tasting experience door toeristen, locals en van heinde en verre toestromende koffie-afficionado's worden beleefd. Maar wij vinden de kelder zoals ie er nu bij ligt voorlopig veel mooier.

De hypermoderne, met alle toeters en bellen uitgeruste koffiebrander heeft er zo te zien zijn plekje nog maar net gevonden; het aanpalende magazijnkerkhof van indoor-bbq's uit een vorig horecatijdperk blijkt tenminste nog niet geruimd. Wat ons betreft wordt daar ook nog maar even door Michael en Jessica mee gewacht: De Beurs mag nog wel een jaar of wat op de juiste manier onbestemd blijven!

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.