In het pittoreske Willemstad, net over de Haringvlietbrug, prijkt aan de Voorstraat Cuarto Ocho. Een authentiek Spaans restaurant waar, zo lezen we op de website, het eten, de wijn én de mensen centraal staan. De gerechten die hier worden geserveerd zijn bereid door drie gepassioneerde Spaanse topchefs; Miguel, Ariana en Oriol. Zij komen vanuit Spanje speciaal naar Cuarto Ocho om voor ons te koken en worden op social media ook wel de travelling chefs genoemd. Het concept wekt onze nieuwsgierigheid en aangezien eten en koken een belangrijk onderdeel vormen van de Spaanse cultuur zijn onze verwachtingen hoog.
Delen van de gerechten en het gebruik van streekproducten
Aangekomen in Willemstad lopen we direct richting het restaurant. Eenmaal binnen komt ons de gezellige huiskamersfeer al tegemoet en worden we naar onze tafel begeleid. Eén van de Spaanse chefs komt enthousiast naar ons toegelopen om de menukaarten te overhandigen en het een en ander toe te lichten. Hij vertelt onder meer dat hij de gasten graag kennis wil laten maken met de Spaanse filosofie van ‘delen’; in dit geval het delen van de gerechten. Ook legt hij uit dat ze in de keuken zoveel mogelijk met streekproducten werken; zowel van het land, als van de boerderij en uit de zee. Hierdoor verandert de menukaart nog wel eens.
De menukaart

Wanneer we een eerste blik werpen op de kaart zien we dat het aanbod verder gaat dan alleen de welbekende paella, tortilla’s en patatas bravas. Zo kun je bij Cuarto Ocho onder andere almejas (venusschelpen met salsa verde), costilla de vaca (langzaam gegaard runderribstuk met pompoen en vinaigrette) en puerros confitados (geconfijte prei met hazelnoot meunière) bestellen. Ons wordt aangeraden om ook zeker iets te kiezen van de vlees- en visgerechten van het vuur (de parrilla grill). Deze staan op een aparte kaart en zijn afhankelijk van het aanbod.
Onze keuzes

Met zoveel goede keuzes komt het ‘delen-concept’ goed van pas. We besluiten te starten met de salpicón de pulpo (groene boontjes met octopus, cherrytomaatjes en olijven). Bij Cuarto Ocho is er geen sprake van mañana, mañana want het gerecht wordt vrij snel geserveerd. Het is een fris en licht voorgerecht dat voornamelijk door de lekkere dressing punten bij ons scoort. Gelukkig is er nog genoeg ruimte voor ons hoofdgerecht van de parrilla-kaart: entrecote met patatas bravas en een kleine salade on the side. De entrecote is ideaal om met meerdere mensen te delen, want het is een behoorlijk stuk vlees. Verder is het heerlijk mals en je proeft duidelijk dat het is gegrild op eikenhout. Wij laten de foto voor zich spreken!
Afsluiter

Als afsluiter van deze Spaanse avond kiezen wij voor de flan de yema (flan met appelkaramel) en een dessert van de dag: peren crumble met hazelnootijs. Beide nagerechten laten zich smaken en vooral de peren crumble is een favoriet. De avond zit er alweer op en met een volle buik keren we terug naar ons geliefde Rotterdam. We kunnen concluderen dat de travelling chefs onze (hoge) verwachtingen hebben overtroffen en vinden Cuarto Ocho een echte aanrader voor liefhebbers van de Spaanse keuken.
P.S.; Mocht je hier eten en meer Spaanse wijnen willen proeven dan wij hebben gedaan, kun je zelfs blijven slapen in een van de 7 kamers van hotel Trusten dat aan het restaurant zit. De naam Cuarto Ocho staat niet voor niets voor ‘de achtste kamer’. Ook biedt de Spaanse restobar, naast valet parking, driving & dining aan. Een service waardoor je wordt opgehaald en weer thuisgebracht. Hoe luxe is dat!