De Pelgrim ademt bier

Voor een echt Rotterdams biertje moet je bij De Pelgrim zijn. Bij deze Stadsbrouwerij draait zowel op de menukaart als de drankkaart alles om bier.

16 Aug 2015 Robert de Boer

blogger Robert is in het dagelijks leven actief op het gebied van online-marketing met zijn bedrijf Lead Today. Uit eten gaan is zijn grootste hobby en ook zelf koken vindt hij erg leuk.

De Pelgrim ademt bier

Het meest Rotterdamse bier vind je bij De Pelgrim. Deze brouwerij in het historische Delfshaven brouwt niet alleen bier, maar ademt zelfs bier, althans zo lijkt het. Bij De Pelgrim beleef je een perfecte avond met heerlijke bieren, goede verhalen, lekker eten en een idyllisch uitzicht.

Van gevangenis naar brouwerij

Het is aan te raden om een bezoek aan deze brouwerij te beginnen met een rondleiding. Jan Bassant, die de uitleg namens De Pelgrim doet, vuurt allerlei weetjes over het brouwen van bier en de geschiedenis van Pelgrim en de locatie af. Zo is het gebouw waarin De Pelgrim zich gevestigd heeft al 700 jaar oud. Daarmee is de Pelgrim de oudste brouwerij van Rotterdam. De muren van de brouwerij hebben in de loop der tijd al veel gezien en meegemaakt. Het gebouw is namelijk een tijd het stadhuis geweest van Delft, een worstenfabriek en zelfs een gevangenis. Daarnaast leer je ook waar de naam De Pelgrim vandaan komt en nog veel meer over Delfshaven.

Een rondleiding is mogelijk vanaf 8 personen, kost € 10 per persoon en is op afspraak te reserveren.

Verbeteren en bijschaven tot perfectie

Maar gelukkig is het gebouw nu in gebruik als brouwerij. Na vele wisselingen van de wacht staat Eric van der Lugt nu aan het hoofd als brouwer van De Pelgrim. De recepten voor de bieren staan niet vast, ze worden constant bijgeschaafd en verbeterd. Onder het genot van de eerste speciaalbiertjes en een stukje Pelgrim kaas komen we te weten wat de ingrediënten van hun bier allemaal zijn.

pelgrim brouwerij ketels

Met veel plezier en enthousiasme wordt uitgelegd hoe het proces van bier brouwen in elkaar zit. Eigenlijk is het te veel om op te noemen, maar je moet denken aan zaken zoals 'mouten', dat gerst geen graan is, dat van hop, net als bij hennep, alleen de vrouwelijke onbevruchte planten worden gebruikt en dat gist ook uit de lucht kan komen. Het mooiste detail is misschien nog wel, dat het 'bierborstel', een bijproduct wat overblijft, als voer naar de koeien gaat die weer de melk produceren voor de Pelgrim kaas.

De Pelgrim brouwt niet alleen de prijswinnende bieren onder eigen naam, maar de Pelgrim brouwt ook in opdracht. Zo komt het Rotterdamse Ketelbinkbier uit deze brouwerij. Na het zien van het proces jeuken onze handen om een eigen bier te gaan ontwikkelen. Vanaf een afname van zo’n 800 liter blijkt dat mogelijk, eerst maar eens wat afnemers zoeken dus.

Tijdens de rondleiding mag je een paar lekkere speciaalbiertjes proeven, allemaal origineel uit de eigen brouwerij. In totaal heeft de Pelgrim zes verschillende speciaalbieren in het assortiment, genoeg reden dus om aan te schuiven voor lunch of diner en de rest van de bieren ook te proeven.

Chef bierspecial

Je kunt heerlijk buiten in de avondzon genieten van een ontzettend mooi deel van Rotterdam. Het terras kijkt uit over een idillisch oud haventje (de Voorhaven) met schepen uit de VOC tijd. Maar ook binnen in het restaurant hangt een fijne sfeer. De Pelgrim heeft een uitgebreide menukaart, waarbij je jezelf ook kan laten verrassen door de chef. Bijna alle gerechten zijn bereid met het eigen gebrouwen bier als ingrediënt.

Wij hebben genoten van een 'Proeverij van de chef' als voorgerecht. Een schaal met onder andere Pelgrimbierpaté, Pelgrim kaas met Pelgrim mosterd, gerookte zalm en Hollandse garnaaltjes.

Als hoofdgerechten kozen we voor de lamskoteletten met bataatcrème en groenten afgeblust met Pelgrim Stoombier en voor de slow roast van procureur met Pelgrimbierjus. Allemaal fors gevulde borden, met een hongerig gevoel zal je De Pelgrim niet verlaten. Bij de gerechten dronken we, hoe kan het ook anders, Rotterdams Stoombier en de Mayflower Tripel. Beide bieren zijn vast beschikbaar op de tap, de andere bieren zijn op fles verkrijgbaar.

Een bezoek aan De Pelgrim is een hele smaakervaring. Dit gedeelte van Delfshaven is zeker de moeite waard en heeft naast De Pelgrim ook andere mogelijkheden voor vertier, zoals de café's op de kop van de Voorhaven.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Marius 16 Aug 2015, 9:58

Schepen uit de VOC-tijd in de Voorhaven? Haha, als dat waar is vreet ik een bus VOC-peper op...

Kooker. 19 Aug 2015, 9:21

Over het bier van deze brouwerij laat maar.Maar er geen schip te zien in het zogenaamde haventje uit de tijd van de VOC.De bootje die daar liggen zijn van begin vorige eeuw en worden bewoond.

dik otto 21 Aug 2015, 21:36

gaat om het bier toch kooker en marius

Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen