Het meest Rotterdamse bier vind je bij De Pelgrim. Deze brouwerij in het historische Delfshaven brouwt niet alleen bier, maar ademt zelfs bier, althans zo lijkt het. Bij De Pelgrim beleef je een perfecte avond met heerlijke bieren, goede verhalen, lekker eten en een idyllisch uitzicht.
Van gevangenis naar brouwerij
Het is aan te raden om een bezoek aan deze brouwerij te beginnen met een rondleiding. Jan Bassant, die de uitleg namens De Pelgrim doet, vuurt allerlei weetjes over het brouwen van bier en de geschiedenis van Pelgrim en de locatie af. Zo is het gebouw waarin De Pelgrim zich gevestigd heeft al 700 jaar oud. Daarmee is de Pelgrim de oudste brouwerij van Rotterdam. De muren van de brouwerij hebben in de loop der tijd al veel gezien en meegemaakt. Het gebouw is namelijk een tijd het stadhuis geweest van Delft, een worstenfabriek en zelfs een gevangenis. Daarnaast leer je ook waar de naam De Pelgrim vandaan komt en nog veel meer over Delfshaven.
Een rondleiding is mogelijk vanaf 8 personen, kost € 10 per persoon en is op afspraak te reserveren.
Verbeteren en bijschaven tot perfectie
Maar gelukkig is het gebouw nu in gebruik als brouwerij. Na vele wisselingen van de wacht staat Eric van der Lugt nu aan het hoofd als brouwer van De Pelgrim. De recepten voor de bieren staan niet vast, ze worden constant bijgeschaafd en verbeterd. Onder het genot van de eerste speciaalbiertjes en een stukje Pelgrim kaas komen we te weten wat de ingrediënten van hun bier allemaal zijn.

Met veel plezier en enthousiasme wordt uitgelegd hoe het proces van bier brouwen in elkaar zit. Eigenlijk is het te veel om op te noemen, maar je moet denken aan zaken zoals 'mouten', dat gerst geen graan is, dat van hop, net als bij hennep, alleen de vrouwelijke onbevruchte planten worden gebruikt en dat gist ook uit de lucht kan komen. Het mooiste detail is misschien nog wel, dat het 'bierborstel', een bijproduct wat overblijft, als voer naar de koeien gaat die weer de melk produceren voor de Pelgrim kaas.
De Pelgrim brouwt niet alleen de prijswinnende bieren onder eigen naam, maar de Pelgrim brouwt ook in opdracht. Zo komt het Rotterdamse Ketelbinkbier uit deze brouwerij. Na het zien van het proces jeuken onze handen om een eigen bier te gaan ontwikkelen. Vanaf een afname van zo’n 800 liter blijkt dat mogelijk, eerst maar eens wat afnemers zoeken dus.
Tijdens de rondleiding mag je een paar lekkere speciaalbiertjes proeven, allemaal origineel uit de eigen brouwerij. In totaal heeft de Pelgrim zes verschillende speciaalbieren in het assortiment, genoeg reden dus om aan te schuiven voor lunch of diner en de rest van de bieren ook te proeven.

Chef bierspecial
Je kunt heerlijk buiten in de avondzon genieten van een ontzettend mooi deel van Rotterdam. Het terras kijkt uit over een idillisch oud haventje (de Voorhaven) met schepen uit de VOC tijd. Maar ook binnen in het restaurant hangt een fijne sfeer. De Pelgrim heeft een uitgebreide menukaart, waarbij je jezelf ook kan laten verrassen door de chef. Bijna alle gerechten zijn bereid met het eigen gebrouwen bier als ingrediënt.
Wij hebben genoten van een 'Proeverij van de chef' als voorgerecht. Een schaal met onder andere Pelgrimbierpaté, Pelgrim kaas met Pelgrim mosterd, gerookte zalm en Hollandse garnaaltjes.

Als hoofdgerechten kozen we voor de lamskoteletten met bataatcrème en groenten afgeblust met Pelgrim Stoombier en voor de slow roast van procureur met Pelgrimbierjus. Allemaal fors gevulde borden, met een hongerig gevoel zal je De Pelgrim niet verlaten. Bij de gerechten dronken we, hoe kan het ook anders, Rotterdams Stoombier en de Mayflower Tripel. Beide bieren zijn vast beschikbaar op de tap, de andere bieren zijn op fles verkrijgbaar.
Een bezoek aan De Pelgrim is een hele smaakervaring. Dit gedeelte van Delfshaven is zeker de moeite waard en heeft naast De Pelgrim ook andere mogelijkheden voor vertier, zoals de café's op de kop van de Voorhaven.