De nieuwe Cley Distillery in Charlois wordt een ware whisky-experience

Paul en Maria gaan hun droom achterna voor het opschalen en verhuizen van hun whisky-distilleerderij naar Charlois. Ze hebben grootse plannen die ze graag willen delen.

23 Nov 2023 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

De nieuwe Cley Distillery in Charlois wordt een ware whisky-experience

Het is enkel een kwestie van tijd en dan staat Rotterdam op de kaart als whisky-walhalla. Cley Distillery heeft namelijk grootse plannen. In 2025 verhuist de whisky-distilleerderij naar Charlois waar een whisky-ervaring een plek zal krijgen. Denk aan vele vaten gedistilleerde whisky maar ook aan eten, overnachten en rondleidingen.

Door een crowdfunding te starten hopen eigenaren Paul en Maria hun droom werkelijkheid te laten worden.

​Grootse plannen voor de Rotterdamse whisky-experience


De plannen van Cley Distillery zijn groots. Deze omvatten namelijk niet enkel een verhuizing, maar een opschaling waar je u tegen zegt. Momenteel distilleert Cley Distillery zo’n 6.000 liter whisky per jaar, maar dat moeten er 180.000 gaan worden. Dertig keer zo veel dus. Dertig keer zo veel whisky’s die gedistilleerd én geproefd mogen gaan worden.

Een hele opgave, waar eigenaren Paul van den Dulk en Maria de Sena Neves, financieel wat hulp bij nodig hebben. Vandaar dat ze met een crowdfunding starten en iedereen in de omgeving Rotterdam oproepen om hun steentje bij te dragen. Want deze whisky-experience gaat niet enkel een plek zijn voor de connaisseur, maar voor iedereen die even een whisky-wereld in wil stappen.

​Schiedamse whisky-techniek in ere hersteld


Sinds 2015 distilleren de twee ondernemers en tevens partners whisky’s in de schuur in hun achtertuin. Dit doen ze op basis van een in de 17e eeuw ontwikkelde stooktraditie met uitsluitend biologische grondstoffen uit de regio.

Deze techniek leerde Paul kennen toen hij het ambacht van distilleren leerde in het jenevermuseum in Schiedam. Tijdens het vrijwilligerswerk in het museum kwam hij erachter dat er in Rotterdam in 1795 een product gemaakt werd dat gelijk is aan whisky. Deze kennis nam hij mee naar huis en besloot deze traditie in ere te houden.

Afgelopen jaar zeiden Paul en Maria allebei hun baan op om fulltime te gaan werken voor Cley. Paul werkte als levensmiddelentechnoloog voor Novish, een producent van visvervangende producten en Maria als modeontwerpster. Doordat de whisky’s zo goed in de smaak vielen bij het publiek, besloten ze hun krachten te gaan bundelen en deze nieuwe stap te zetten.

​Whisky-experience in Charlois


Momenteel is de distilleerderij nog gevestigd aan de Overschiese Kleiweg in Overschie (waar ook de naam Cley vandaan komt), maar ze verhuizen over een tijdje dus naar Charlois in Rotterdam Zuid. De oude boeren graanschuur waar Cley zijn intrede gaat doen, wacht al zestig jaar op een nieuwe eigenaar en daar maakten Paul en Maria graag gebruik van.

Op de boerderij kunnen straks de megaketels van 7.000 en 5.000 liter bezichtigd worden. Maar ook komt er een plek om te overnachten, een slijterij om whisky’s te kopen en een terras waar gegeten en natuurlijk gedronken kan worden. 

“Het wordt dus veel meer dan enkel een plek waar whisky gedistilleerd wordt”, vertelt Paul. “Je kunt het zien als een whisky- experience waarin we de bezoeker meenemen in het hele brouwproces en tegelijkertijd in de watten leggen. We gaan vier dagen per week rondleidingen geven waarin we alles laten zien.”

​Rotterdamse en buitenlandse reacties


De Charloise Lagedijk die langs de buitenrand van Rotterdam-Zuid tussen de huizen, bedrijvenpanden, kleine boerderijen en een groot stadspark kronkelt, zal dus een nieuw publiek gaan ontmoeten. “We krijgen al veel reacties van liefhebbers ook van ver buiten Nederland”, vertelt Paul. “We verwachten mensen van over de hele wereld te gaan ontvangen.”

Of hun distilleerderij met deze plannen de grootse van Nederland wordt? Dat hangt er een beetje vanaf. “Omdat wij onze gerst natuur-inclusief verbouwen, mogen wij de claim van ‘single estate’ dragen”, vertelt Paul. “Daarin zijn we straks de grootste. We geloven heel erg in deze plek en in ons product. Het is mooi om te zien dat er zoveel animo is en dat geeft ons vertrouwen om het bedrag bij elkaar te krijgen.”

​Meedoen en bijdragen aan Cley via Crowdaboutnew


Wil je bijdragen aan de droom van Paul en Maria en investeren in hun droom? Kijk hier voor meer info: www.crowdaboutnow.nl/cley

Winnen 

Nieuwsgierig naar Cley Distillery? De Buik geeft maar liefst 2x een rondleiding bij Cley Distillery weg voor twee personen! Vul het formulier in, laat ons weten met welke whisky liefhebber jij een kijkje wilt nemen bij Cley Distillery en wie weet ben jij een van de eerste die een bezoek mag brengen aan het whisky-walhalla!

De actie loopt van dinsdag 28 november 2023 t/m woensdag 5 december 2023. Uiterlijk die vrijdag erna maken wij de winnaar bekend.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.