Een kijkje in de keuken bij Hof van Charlois

De Buik nam een kijkje bij Hof van Charlois, waar je kunt genieten van Italiaanse gerechten en waar jongeren geholpen worden in hun zoektocht naar werk.

15 Aug 2024 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Hof van Charlois

Charloisse Kerksingel 2, Rotterdam Maaltijd: Lunch Stadsdeel: Zuid Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Een kijkje in de keuken bij Hof van Charlois

Eind vorig jaar opende ‘Eetlokaal Hof van Charlois’ in het voormalige raadhuis van Oud-Charlois. Onder leiding van chef Faouzi Chihabi serveert het keukenteam herkenbare Italiaanse gerechten zoals bresaola, gnocchi en frittata. Een droom wordt hiermee werkelijkheid voor sociaal ondernemers Robin Achterkamp en Martijn Kathmann, die zowel voor hun gasten als het team achter de schermen een hartelijke plek hebben gecreëerd.

De Buik ging langs om Hof van Charlois te ervaren en de Italiaanse gerechten te proeven.

​Oud-Charlois: een dorp in de stad


Het is halverwege de middag wanneer we aankomen bij Hof van Charlois voor een – voor Nederlandse begrippen – late lunch. Ik kijk om me heen en realiseer me dat ik maar weinig plekken in Rotterdam ken die zo kalm en dorps voelen als deze.

Christopher die in de deuropening op ons wacht, ziet ons van verre aankomen lopen door de ruime aanloop naar het raadhuis en kan ons dus al vroeg verwelkomen. We stappen het statige pand binnen: door onder andere de schilderijtjes van bekende Rotterdammers voelt het restaurant aan als een huiskamer. We strijken neer op een plekje aan het raam om nog wat langer van de omgeving te kunnen genieten.

​Eerst lunch, later uitgebreid Italiaans dineren


De ondernemers zijn gestart met een overzichtelijke en compacte lunchkaart. “Dat gaat in de toekomst nog wel veranderen”, legt Faouzi uit, die we nog kennen van Trattoria Borgo d'Aneto, een inmiddels gesloten, zeer gewaardeerde Italiaan, aan de Maas in Feijenoord.

“We hebben ervoor gekozen om in het begin enkel voor lunch te openen, maar wanneer we klaar zijn om uit te breiden zul je ook terecht kunnen voor een Italiaans diner”.

Hij doelt hiermee op de traditionele opbouw van antipasti, primi, secondi en dolci waarmee je meer uitgebreid kunt tafelen. “Binnenkort is het mogelijk om op vrijdag volgens het ‘table d’hote’ principe bij ons aan te schuiven”, voegt hij eraan toe.

​Italiaanse specials


Buiten de kaart om zijn er wekelijks wisselende specials te bestellen, die je terugvindt op het krijtbord aan de muur. Wanneer wij er zijn, zijn dat pasta delizia al limone en broodjes met truffel taleggio of tonijnsalade.

We kiezen ervoor om verschillende gerechten te proeven, zodat we een goede indruk krijgen van de kaart. Beginnend met bresaola en kleine porties van de ‘broodjes van de week’.

​Terras


Ook kun je deze zomer nog neerstrijken op het terras, want de ondernemers hebben sinds kort de terras- en drankvergunning ‘in the pocket’. 

Robin: “Dan breiden we buiten flink uit én gaan we ook in het weekend open!"

​Italiaanse producten en smaakbeleving


We waarderen de Italiaanse keuken door haar eenvoud en de op zichzelf staande elementen die samen een gerecht vormen. Het is verrassend hoe met weinig ingrediënten en zonder al te veel opsmuk de meest smaakvolle gerechten tot stand komen.

Diezelfde eenvoud komt terug in de gerechten die bij Hof van Charlois op de kaart staan. Niet te ingewikkeld en de focus op kwalitatieve producten met veel smaak. Chef Chibabi koopt om die reden ook zijn ingrediënten in bij bewezen Italiaanse leveranciers, zoals ‘Delicatezze d’Italia’.

​De kracht van tomaten


Het meest onder de indruk zijn we van de voorgerechtjes en in het bijzonder de taleggio tartufo. De kaas is zeer zacht en smaakvol en blijft goed overeind bij de romige en subtiele truffelaroma’s. Het zachte brood, met licht krokantje, past er goed bij en zorgt voor een gebalanceerd en smaakvol geheel.

Wat opvalt is dat in de verschillende gerechten die we proeven, tomaten in verschillende gedaantes de revue passeren. Zo is de tonijnsalade gecombineerd met een tomaten tapenade, die de romige salade een verfrissend karakter meegeeft, en worden beide hoofdgerechten ook afgemaakt door de tomatensaus. 

De met pesto gevulde gnocchi heeft een friszure gialli van gele tomaten en bij de parmigiana di melanzane wordt de zachte aubergine afgewisseld met een smaakvolle pizzaoilasaus. 

​Meer dan een restaurant


Naast haar restaurantfunctie is deze plek ook sociaal relevant in Oud-Charlois. Het restaurant fungeert ook als dagbestedingslocatie voor jongeren, waarbij vanuit hun huidige situatie een baan in de reguliere horeca niet realistisch is.

Faouzi, Robin en Martijn creëren een veilige omgeving waarin deze jongeren zich, ondanks mogelijke uitdagingen, tóch kunnen ontwikkelen in een vak. Naast werkervaring opdoen in de keuken of op de vloer, worden er ook andere trainingen en jobcoaching aangeboden. Doorstroom naar een reguliere baan is geen doel op zich, het gaat er de ondernemers met name om banen te creëren voor jongeren die een kans verdienen.

Je merkt aan de service bij Hof van Charlois dat de jongeren blij zijn met de kans die ze krijgen om jou als gast het naar je zin te maken. Zelfstandig werkend kok Carlos is een mooi voorbeeld van hoe jaren betrokkenheid van Chibabi heeft geresulteerd in vakbekwaamheid en trots aan tafel.

De bezieling van het team maakt het bezoeken van deze bijzondere locatie an sich al de moeite waard.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.