Midden tussen het gereedschap en net neergedaalde bouwstof, werkt Michael Donders hard aan zijn droom. Het voormalige Café de Stal aan de Kleiweg wordt Café Donders, een eigentijdse buurtkroeg. Michael kijkt om zich heen en lacht: “Ja, het is nu echt een zooi”, zegt hij. “Maar volgende week is het af”, klinkt het hoopvol.
Van communicatie naar horeca
Michael studeerde oorspronkelijk communicatie. Tijdens zijn studententijd werkte hij in de horeca (Gallery Anders) en daarna werkte hij vier jaar bij Bier & Co, een speciaalbierleverancier. Via die rol rolde hij de horeca in.
“Ik wilde iets voor mezelf beginnen, maar ik wilde eerst weer wat horeca-ervaring opdoen”, vertelt hij. Dat deed hij onder andere bij BrewDog Rotterdam en Brouwerij Noordt.
Bierkennis en lokale whisky's

Michael zocht jaren naar de perfecte locatie voor zijn café. “Ik wilde een plek midden in een wijk, een buurtkroeg waar iedereen zich thuis voelt”, legt hij uit. De Kleiweg bleek ideaal. “Een traditionele bruine kroeg is niet passé, maar moet wel meegaan met de tijd. Alleen één pilsje op de tap is niet genoeg. Hier komen acht kranen en zo’n vijftig bieren op fles en blik.”
Café Donders wordt een plek met een breed aanbod. “Geen standaardkaart”, benadrukt Michael. “In veel speciaalbiercafés zie je zeven tripels, maar bijna geen goede Porter of Geuze", zegt hij. Voor wie dat laatste niet bekend voorkomt: “Denk aan een wat zuurder bier, maar echt heerlijk, met lambiek (waarvan kriek wordt gemaakt) als basis.”
In plaats van de ‘gewonere’ Guinness serveert hij een verrassende Irish stout van O’Hara’s. “En er is natuurlijk bier van Noordt, zoals de wisselende Noord Experience.”
Voor de liefhebbers van wijn en whisky is er ook genoeg keuze. “We starten simpel met wit, rood, rosé en bubbels, en bouwen verder op basis van vraag. Whisky haal ik lokaal, van Cley.”
Kroeg gevoel
Het interieur van Café Donders blijft trouw aan het bruine kroeg gevoel, maar krijgt een frisse update. “Tja… De naam zegt het al: de kroeg is erg bruin”, lacht hij. In de 100 vierkante meter grote kroeg wordt, zoals hoort bij een bruin café, veel gewerkt met hout, koepeltinten en hier en daar wat groen. De grote bar blijft het middelpunt, met zitplaatsen voor dertig aan tafels en ruim vijftien aan de bar.
Michael wil vooral ontzettend graag open, de borrelhappen en snacks en ook de wijnkaart past hij aan naar de vraag van gasten. “Ik begin met de basics, zoals heel goede kaas, worst en lekkere bitterballen”, legt hij uit. In de toekomst zou hij wel avonden willen organiseren waarbij ze bijzondere happen maken die passen bij verschillende bieren, “maar dat is iets voor de langere termijn”, besluit hij.
Opening Café Donders
Café Donders opent officieel in het weekend van 17 januari. Het belooft een plek te worden waar de buurt zich thuis voelt, met een knipoog naar traditie en een eigentijdse twist. Michael heeft er zin in. “Dit is een café waar ik zelf graag naartoe zou willen.”