Wanneer je over de bruisende Witte de With struint, moet je eigenlijk weten dat zich in zijstraat Zwarte Paardenstraat een wel heel gezellige cocktailbar schuilhoudt: Spikizi. Deze cocktailbar werd bijna vijf jaar geleden geopend door Robertino Goncalves en Abdelhak Badrane en doet de Rotterdamse cocktailcultuur absoluut eer aan. De kundige bartenders maken hier met liefde een van de vijftien (non)-alcoholische cocktails voor je klaar.
Van party starters naar cocktailshakers

Spikizi dankt zijn naam aan het woord speakeasy. Deze Engelse aanduiding is een gelegenheid waar tijdens de drooglegging illegaal alcoholische drank werd verkocht. Dat vonden Robertino en Abdelhak perfect passen bij het ietwat verscholen pand en openden Spikizi. Robertino: "Bij een speakeasy denk je al gauw aan een donker pand waar je eerst moet kloppen voordat je naar binnen kan. Nu hoef je hier niet te kloppen, maar moet je wel weten dat we er zitten!" Robertino en compagnon Abdelhak zijn geen vreemden van elkaar. Ze kennen elkaar al vanaf de kleuterschool en zijn samen zeer ondernemend. Samen hebben ze namelijk de organisatie van al heel wat geslaagde feestjes op hun naam staan, onder andere in de Maassilo en Villa Thalia. De droom voor een eigen zaak kwam de kop opsteken nadat Robertino vol inspiratie terugkwam van anderhalf jaar reizen. Toen de plek aan de Zwarte Paardenstraat vrijkwam, was dat een kans die ze moesten grijpen.
Een smeltkroes van culturen

De bar is zeven dagen per week geopend en biedt plek aan een kleine veertig man. Het voelt bij binnenkomst als een gezellige huiskamer. Dit komt naast het interieur ook door de Latin, Afro en R&B deuntjes uit de speaker, die afkomstig blijken te zijn uit de Spotify-lijst van Robertino. De bar staat vol met verschillende planten en doet zo botanisch aan. Naast de planten zorgen dienbladen vol met indrukwekkende cocktails in tikiglazen ook voor een tropische vibe. De menukaart bevat vele diverse cocktails en is net als Rotterdam een mooie smeltkroes van culturen. We laten ons vertellen dat dat komt door het personeelsbestand van Spikizi. Deze bevat namelijk meer dan tien nationaliteiten en die invloeden proef je terug in de menukaart. Want bij Spikizi mag elke bartender zijn eigen smaken en ideeën inbrengen. Dit resulteert bijvoorbeeld in een Vietnamese Espresso Martini, waar gecondenseerde melk aan wordt toegevoegd, kenmerkend voor een kopje Vietnamese koffie. Al die culturen krijgen een prachtig podium en zo zorgen ze ervoor dat de cocktails die je hier geserveerd krijgt altijd nét even anders zijn dan bij andere cocktailbars.
Creativiteit en kennis

Aan de bartender vertellen we dat we een cocktail willen met mezcal en krijgen allereerst de Let that Mango en Tia Caliente geserveerd. Veel wordt bij Spikizi zelf gemaakt. Zo komt een ananassiroop geïnfuseerd met chilipeper terug in de cocktail en wordt ook de mangopuree zelf gemaakt. Dat er veel creativiteit is te vinden bij de bartenders wordt duidelijk op het moment dat we klaar zijn voor een tweede ronde en we de bartender carte blanche geven. We geven aan een cocktail te willen die niet te boozy is en waar citrus de boventoon voert. Hij komt terug met twee cocktails waarvan er één met een zwart balletje wordt geserveerd. Dat blijkt overgebleven pulp van basilicum en munt te zijn. Dat rollen ze samen met sinaasappel en citroen tot een balletje en laten het tot wel vijf uur drogen boven de oven. Eén bonk smaak in je mond en precies waar we om vroegen. Lekker en ook nog eens duurzaam!
Wanneer we weglopen zijn we het er over eens: Spikizi is een laagdrempelige cocktailbar waar je je snel op je gemak voelt en ondertussen wordt verrast met niet-alledaagse smaken.