Cocktails met internationale allure bij ON THE ROCKX

ON THE ROCKX kenmerkt zich door high-end cocktails, gastronomische barbites en een internationale allure door de karakteristieke kenmerken van dit herenhuis.

21 Dec 2023 Anna Nessen

blogger Op zoek naar de allerleukste food-plekken van een stad? Anna heeft voor elke stad die ze heeft bezocht een eigen 'Must Visits'-map gemaakt op Google Maps.

  • 21 Dec 2023

Cocktails met internationale allure bij ON THE ROCKX

In het statige pand aan de van Vollenhovenstraat in Rotterdam vind je MARA Restaurant & ON THE ROCKX Bar by FLIPP. Eigenaar Florian van Dillen opende dit tweeluik begin 2020 in het Scheepvaartkwartier. In het fine-dining restaurant kookt Florian met producten uit het seizoen en steekt hij Franse klassiekers in een modern jasje. Cocktailbar On the Rockx kenmerkt zich door high-end cocktails, gastronomische barbites en een internationale allure mede mogelijk gemaakt door de karakteristieke kenmerken van dit herenhuis.

​ON THE ROCKX by FLIPP, de naam toegelicht


MARA Restaurant & ON THE ROCKX Bar by FLIPP. Een hele mond vol. Zowel het restaurant als de cocktailbar opereren onder de naam by FLIPP, wat verwijst naar de bijnaam van eigenaar Florian. Florian komt namelijk uit de Betuwe waar ook het reclamefiguurtje Flip van de jamfabriek ‘De Betuwe’ zijn oorsprong vindt.

ON THE ROCKX dankt zijn naam aan de cocktail term ‘on the rocks’ wat betekent een cocktail met enkel ijsblokjes te serveren. De toevoeging ‘X’ is een ode aan de te vroeg overleden broer van Florian. Zoveel betekenis in alleen al de naam dekt de lading van het gevoel dat Florian en zijn team in de zaken stopt.

​Menu met klassiekers en eigen versies van klassiekers


Het menu van ON THE ROCKX verandert met het seizoen mee en kent zowel klassiekers als die met een eigen invulling. Dit om de creativiteit van de bartenders in de schijnwerper te zetten. Dit zie je bijvoorbeeld bij El Presidente, het Cubaanse antwoord op de klassieke Manhattan door de whisky te vervangen door rum.

Askar, de bartender van ON THE ROCKX vertelt dat hij daar met de nieuwe kaart die in januari live gaat, nog meer op wil inspelen. Askar: ”Op het volgende menu willen we voor elke klassieker ook een twist op de kaart hebben. Zie het voor je dat je aan de linkerkant van het menu cocktails ziet als negroni, margarita en een vieux carré, die dan op de rechterkant ook voorkomen, maar dan met een twist.”

​Satan's Prayer: cocktails met een verhaal


ON THE ROCKX biedt met 15 uiteenlopende cocktails zowel het perfecte aperitief als een heerlijke cocktail na afloop van een diner. Het menu is een speelse mix van klassiekers met een verhaal.

En over verhalen gesproken: Satan’s Prayer. Een cocktail op basis van mezcal, aperol en limoen. Bartender Askar vertelt het verhaal dat hij werd uitgedaagd door een gast voor het maken van een spicy cocktail. Iedere keer werd de cocktail teruggestuurd omdat hij niet pittig genoeg was. Bij de vierde poging ging Askar met tabasco aan de gang en bij het voorproeven van de cocktail wist Askar dat het hem was. De gast was meer dan content met de cocktail.

De cocktail is geïnspireerd op de cocktail ‘Last Word’, al bekent Askar dat enkel limoensap is overgebleven van dit origineel. Satans Prayer dankt zijn naam aan dat een ‘last word’ ook wel een prayer is. En de vurigheid van de cocktail leidt naar Satan. Satan’s prayer is spicy, vurig met een citrus finish. Een heerlijke start van de avond.

​Persoonlijke touch


In de naam ON THE ROCKX zagen we al een persoonlijke touch, maar ook in de menukaart komt dit persoonlijke terug. Bartender Askar komt namelijk uit Chigago aka ‘The Windy City’. Een ode aan deze stad komt in de vorm van een smaakvolle cocktail.

De cocktail wordt gemaakt van islay whiskey, amaro en amaretto. Islay is een gebied in het zuiden van Schotland en staat bekend als de regio voor de rokerige turfstijl single malt whiskey. Het serveren van deze cocktail doet alle koppen draaien

De cocktail komt namelijk onder een rookstolp waar kersenhout snippers in liggen. Aan tafel wordt dit gebrand waardoor rook in het glas en de cocktail komen. Dit versterkt de rooktonen die whisky heeft en intensiveert de smaak. Smoky, boozy en vol smaak. Perfect om de avond mee te eindigen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.