Vrijdag, pizza-avond in Rhoon, dus ga je naar SolFood

Tien jaar nadat ze in Rhoon SolFood begonnen, hebben Kirsten en Auke Buseman hun zaak verbouwd. Assortiment is uitgebreider dan ooit. Vrijdagavond? Pizza!

22 Apr 2015 Laura van Mourik

blogger Laura werkt als tekstschrijver voor het MKB, schrijft artikelen voor Runners World en wil altijd alles weten. En ze luistert graag gesprekken af om er blogs over te schrijven.

Vrijdag, pizza-avond in Rhoon, dus ga je naar SolFood

Tien jaar terug begonnen Kirsten en Auke Buseman traiterie SolFood, in het oude dorpscentrum van Rhoon. Vorige week, na een verbouwing van een maand, heropenden ze hun zaak; in hetzelfde pand als toen, met een inmiddels veel uitgebreider assortiment.

Het is half tien 's ochtends, de zaak staat nog vol bloemen van de opening. Auke is bezig met de voorbereidingen voor de lunch, dochter Puck van 3 stept voor de zaak heen en weer. Kirsten vertelt hoe de winkel er eerst uitzag, met een systeemplafond, een korte toonbank en nauwelijks plek voor nieuwe producten. Nu is het plafond verhoogd en staan er een grote glazen koelvitrine en toonbank over de lengte van de winkel. In de hoek de houtgestookte pizzaoven.

Mediterraan, maar ook erwtensoep

Al vanaf het begin, in 2005, richten ze zich op de Italiaanse en mediterrane keuken. Gewoon, omdat ze daar zelf van houden, maar, zegt Auke: 'In de winter maken we net zo goed erwtensoep en andijviestamppot.'

Ze begonnen met hapjes en salades, maar 'van de hamrolletjes kwamen we niet af' en na een jaar gingen ze ook broodjes verkopen. Het meest verkocht wordt hun ciabattabroodje met carpaccio, basilicummayonaise, flinters Parmezaanse kaas en pijnboompitjes (€ 4,50) dat, ook om tien uur 's ochtends, prima smaakt; die basilicumcrème is lekker romig.

Hapjes en salades koop je er trouwens nog steeds, maar er komt ook telkens iets nieuws bij, zoals pizza's: je kunt kiezen uit elf soorten, en de pizzaoven brandt op vrijdag, zaterdag en zondag, met een piek op vrijdag, want, zegt Kirsten: 'In Rhoon is dat de pizza-avond.' Pizza's uit een houtoven zijn niet volmaakt rond, zegt Auke, 'maar ze smaken ontzettend lekker, en trouwens, het leven zelf is ook niet perfect.'

Verder koop je bij SolFood kazen, vleeswaren, brood en tapas. De pasta's komen van Burro e Salvia op Katendrecht, taarten van Urban Bakery, en in de zomer wil Kirsten limonade van Pinky Rose gaan verkopen. De olijfolie halen ze uit Amsterdam, bij Meeuwig & Zonen. Die olie marineren ze zelf tot, onder meer, de Sololie (€ 7,50 voor 0,2 liter): met basilicum, paprika en tomaat. Met deze olie maken ze dan ook weer hun pesto. O, en hun boter komt van een boerderij in Stolwijk.

Vleeswaren drogen in een grot

Sommige producenten ontdekken ze bij toeval. Een van hun klanten, een bankier, koopt af en toe in bij een oude schoolvriend die in Umbrië een slagerij heeft; in een grot hangen zijn vleeswaren te drogen. En via-via ontmoette Auke iemand die balsamico-truffelazijn en mango-azijn verkoopt. Met het Rotterdamse 'het liefst is het biologisch en lokaal' hebben ze niet zo veel, voorwaarde bij het inkopen, Auke zegt het nog maar eens, is heel simpel: 'Als het goed is, koop ik het.'

Er gaan geruchten dat SolFood de Rhoners aan de limoncello heeft gebracht. In elk geval is deze zelfgemaakte drank (0,5 liter, € 21,50) een van hun bestverkopende producten. Je kan het ook zelf maken, hoor, zegt Auke, 'als je maar goede, onbespoten citroenen gebruikt, de amalfi is de beste citroen. En je hebt geduld nodig. Wij laten de citroenschillen en de alcohol zo'n zes weken staan, en daarna nog drie weken samen met het suikerwater.'

Hun klanten, ten slotte, zijn natuurlijk de mensen van 'op het dorp', in Rhoon kennen Auke en Kirsten zo'n beetje alle bewoners. Bedrijven in de Waalhaven en de Botlek bestellen hun broodjes bij ze, en ook bewoners van omliggende dorpen komen naar de winkel. Kirsten: 'Ja, en Rotterdammers. Had je niet gedacht, hè? Die komen dan even kijken omdat iemand heeft gezegd dat ze 'echt even langs dat zaakje in Rhoon moeten.''

En waarom niet? Vanaf CS ben je in twintig minuten op metrostation Rhoon. In vijf minuten loop je vanaf daar naar SolFood.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.