Smakelijke queeste langs de bakkers van China Town

26 Mei 2015 Esther Audier

blogger Esther werkt als junior marketeer. Ze staat vaak zelf in de keuken, maar geniet ook van alle culinaire hoogstandjes die elders in Rotterdam worden bereid.

Smakelijke queeste langs de bakkers van China Town

Mei Sum en St. Anny Food zijn twee Chinese bakkerijtjes op de West-Kruiskade in Rotterdam. Wie wel eens naar binnen gluurt, ziet er een scala aan kleurrijke en geurrijke gebakjes in de vitrines staan. Beide tentjes zijn absolute hot spots voor Aziaten, maar my-oh-my hier moet iedereen gewoon een keer naar binnen gaan.

Op zaterdagochtend heb ik voor de gelegenheid afgesproken met Joana Chung, mijn Kantonese Buik-buddy die me alles over het assortiment kan vertellen. De Chinese bakkers verkopen alleen taarten, koekjes en hartige hapjes. Joana: 'Chinezen eten eigenlijk altijd rijst of noedels in plaats van brood, maar ze zijn gek op gebak en deegwaren.'

Hong Kong-hapjes

We beginnen onze smakelijke queeste bij St. Anny Food, de grootste bakker die onderdeel uitmaakt van een bekende keten in Hong Kong (foto boven). Voor een waanzinnige lage prijs kun je je hier te buiten gaan aan allerlei zoete en zoute gebakjes. Net als veel andere gasten bestellen we een spotgoedkope box van tien gebakjes voor tien euro. Joana: 'Chinezen eten gebak niet bij de koffie of thee zoals we dat hier vaak doen, maar gewoon als snack tussendoor. Zo'n doos zet je op tafel en je pakt er gewoon wat uit als je langsloopt. Er is geen vast moment om gebak te eten.'

Hartige buns en zoute donuts

Een van onze favorieten is een glanzend rond broodje met een vulling van geroosterd varkensvlees (char siu). Het broodje is lekker luchtig en de vleesvulling smaakt zacht en zoet. Het doet mij denken aan een broodje bapao, een vergelijking die door mijn tafelgenote meteen even wordt toegelicht. Joana: 'Wat veel mensen niet weten is dat het recept van bapao oorspronkelijk uit China komt in plaats van uit Indonesië. We kennen heel veel van dit soort gestoomde of gebakken broodjes met vleesvulling in de Chinese keuken.'

Typisch voor Chinees gebak is de combinatie van zoet en zout. Hartige broodjes hebben dus heel vaak naast een hartige ook een zoete smaak. Iets wat meteen mijn aandacht trekt is de Chinese donut, een gefrituurde, luchtige broodstengel die je in tweeën kunt breken. Joana: 'Wij eten dit niet als een zoetigheid, maar gebruiken het om te dippen in een hartige rijstpudding. Het lijkt eigenlijk meer op een soepstengel'.

Zoete broodjes over de toonbank

Naast hartige hapjes verkopen beide bakkers een enorme hoeveelheid aan smakelijke zoetigheden. Je ziet er veel kleurrijke spongecakes met room, soms in combinatie met pandanblad, ananas of kokos. Iets wat je absoluut moet proeven is het custardbroodje met twee soorten deeg; een brood-achtig deeg en een soort kruimeldeeg op de bovenkant. Joana: 'De verschillende structuren doen iets met je smaakbeleving, dat maakt dit gebak bijzonder en verslavend.'

Vergis je trouwens niet in een gebakje met 'chocolade'. Het kan zomaar zijn dat de vulling geen chocolade maar rode bonenpasta is. Deze zoete, notige pasta is typisch Chinees en wordt gebruikt als vulling in verschillende broodjes en taartjes. Een ander typerend ingrediënt is tapioca. Dit neutrale zetmeelproduct van een cassaveplant is vooral bekend van de Chinese bubble tea, maar wordt ook veel gebruikt voor een gelei-achtige structuur in gebakjes.

Bijna stripachtige uitstraling

De bakkers verkopen vergelijkbare producten, maar hebben een totaal verschillende uitstraling. Voorkeur is persoonlijk en afhankelijk van wat je precies zoekt. St. Anny Food is vrij groot en strak en lijkt wat interieur betreft misschien het meest op een 'gewone' bakkerij. Voordeel is wel dat je in deze bakkerij de mogelijkheid hebt om aan een tafeltje te zitten.

Mei Sum daarentegen is een kleurrijk, bubbelig bakkertje met een typisch Aziatische, bijna stripachtige uitstraling (foto hieronder). Ze hebben sinds kort trouwens ook een vestiging in de Markthal! Voor ca. 20 euro kun je hier zelfs een verse taart op maat laten maken. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de Chinese patisserie is het leuk om bij beide bakkers eens naar binnen te gaan. Ze bieden een unieke ervaring en een aardig inkijkje in China Town's fingerfood.

meisum

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.