Wanneer na een maand van vasten de nieuwe maan aan de hemel staat, komt er een einde aan de jaarlijkse ramadan. Het doorstaan van de beproevingen wordt dan uitbundig gevierd met het Suikerfeest. Ook voor Rotterdamse moslims is het einde van de vastenmaand een festijn, waarbij heel wat wordt gekookt en gegeten. Zelf aan de slag? De Buik helpt je op weg met een aantal tips voor goede delicatessenzaakjes. d
Dat de ramadan nooit makkelijk is, spreekt voor zich. Een maand lang niet eten of drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang, dat mag met recht een uitdaging genoemd worden. Sommige jaren is het echter makkelijker dan andere, als de maand ramadan in de winter valt bijvoorbeeld. Dan is het kouder en hoeft er minder lang gevast te worden. Dit jaar viel de vastenmaand precies tijdens de langste dagen van het jaar; zelfs midzomernacht moest worden getrotseerd. Bovendien kende Nederland de afgelopen weken een aantal tropische zomerdagen, waarop de verkoeling van water, sapjes en koude ijsthee lonkte en het niet mogen drinken wel heel lastig werd.
Ondanks de hitte en het lange wachten hebben de meeste moslims de ramadan dit jaar weer goed doorstaan. Het samenkomen tijdens gezellige iftarmaaltijden, zowel thuis als in restaurantjes, heeft ongetwijfeld geholpen om de moed erin te houden. Toch kijken veel moslims uit naar het Suikerfeest, ofwel Eid el-Fitr, dat door hen als een van de vrolijkste dagen van het jaar wordt beschouwd.
Met de komst van de nieuwe maan is de ramadan voorbij en begint de volgende maand: shawwal. Op de eerste dag van die maand wordt Eid el-Fitr gevierd en wordt er niet meer gevast. Sterker nog, er móét gegeten worden; het liefst veel, lekker en zoet. In de spirit van het spreekwoord “zoet eten, zoet praten”, wordt in de meeste gezinnen het vasten definitief gebroken met thee, dadels, zuidvruchten en noten. Daarna waagt men zich aan het gebak. Er is een speciaal gebed, dat veel moslims in de moskee bidden en de rest van de dag wordt gekenmerkt door bezoekjes van en aan vrienden en familie. Tijdens de visite wordt er gepraat, gelachen en vooral… gegeten!
Ga je tijdens het Suikerfeest bij iemand op bezoek, ga je zelf aan de slag in de keuken of heb je gewoon trek gekregen in iets zoets? Onderstaande winkels verwelkomen tijdens Eid el-Fitr, net als altijd, zowel moslims als niet moslims en andere lekkerbekken en geïnteresseerden.
De Buik wenst alle Rotterdammers Eid Mubarak!
1. Slagerij Lakarusch
Bij het Suikerfeest denken veel mensen, heel begrijpelijk, met name aan zoete lekkernijen. Nou kun je die bij een slagerij doorgaans niet vinden, maar Lakarush heeft meer te bieden dan alleen maar vers halal-vlees. De sympathieke mini-supermarkt staat bol van de noten, zuidvruchten en vers fruit en heeft een uitgebreid assortiment aan prachtig verpakte thee. Tijdens het Suikerfeest maakt de zoetigheid in de loop van de dag vaak plaats voor hartige gerechten. Wie zich wil uitsloven met een smakelijke couscous of een vlees- of groentegerecht is bij Lakarusch ook aan het juiste adres. Een leuk weetje is dat de exotisch aandoende naam van het zaakje gewoon een afkorting is voor lam, kalf, rund en schaap.
Nieuwe Binnenweg 101
3014 GH Rotterdam
010-4363910
2. Jermoumi Oliva
Kom je in de Markthal langs het olijvenwalhalla van de broertjes Jermoumi, dan loopt het water je ongetwijfeld in de mond. Fijn dus dat er geproefd mag worden. Alleen al de indrukwekkende hoeveelheden smeersels, noten, ingemaakte groenten en gedroogde vruchten staan garant voor een feestmaal. En dan hebben we het nog niet eens over de olijven. Zo veel smaken, geuren en kleuren! Er is voor ieder wel wat wils. Eet ze als tussendoortje, verwerk ze in een tapenade of stoof ze mee in een tajine. Als je niet weet waar je moet beginnen, laat de vriendelijke heren je dan vooral van deskundig advies voorzien.
Markthal Rotterdam
Ds. Jan Scharpstraat
3011 GZ Rotterdam
3. Bakkerij Marakech
Last, maar zeker niet least is er Bakkerij Marakech. Of je nu naar hun winkel in West gaat, of het zaakje in Noord binnenloopt, in beide vestigingen liggen de prachtige waren torenhoog opgestapeld. Veel van de met honing doordrenkte gebakjes worden speciaal gemaakt voor het Suikerfeest, zoals de klassiek Marokkaanse chebakia. Volgens het meisje achter de toonbank zijn die écht heel lekker. Het geheim? Een snufje anijs. Verder prijst ze met verve de schalen vol koekjes aan, want die kun je gemakkelijk cadeau doen. Voor de liefhebbers van hartig zijn er pasteitjes met vis of kip en Marokkaanse gehakt-pannenkoeken. Zelf breekt ze het vasten graag met een fel geglazuurde donut, niet echt een traditionele keuze, maar wel heerlijk zoet! Op de vraag of ze uitkijkt naar het Suikerfeest antwoordt ze: ‘nou en of, het wordt een mooie dag’.
Middellandplein 29a Bergweg 284
3021 BV Rotterdam 3032 BA Rotterdam
010-2447258 010-4675680