Met de opening van Het Afhaalloket wordt Rotterdam-Noord blootgesteld aan nostalgische smaken. Het snoepwinkeltje van patissière Anastasia maakt van zoetigheid opnieuw een zegen. Geïnspireerd door seizoen en sentiment brengt Het Afhaalloket en ode aan alles wat lekker is. Verwennerij om naar te verlangen, voor iedereen die niet bang is voor een beetje suiker.
Weer even het kleine meisje in de snoepwinkel
'Ik wilde terug naar het gevoel dat ik vroeger als kind had wanneer ik Banketbakkerij Carlier in Rotterdam binnenstapte. Een haast magische beleving is het, als je van je ouders uit de glimmende vitrines en glazen snoeppotten één ding mag uitkiezen om van te smikkelen'. Dit zijn niet de woorden van een romantische dichter; maar van bakker/kok Anastasia, eigenaresse van Lof der Zoetheid aan het Noordplein. Twee maanden geleden opende zij naastgelegen haar langgekoesterde droom-winkeltje voor zoetwaar: Het Afhaalloket, een klassiek ogend zaakje waarin Anastasia met haar retro-look op lijkt te gaan in de sfeer van nostalgie. Enthousiast verteld ze mij over haar nieuwe aanwinst: 'In het Afhaalloket wilde ik me weer even dat kleine meisje voelen, betoverd door de grandeur waarmee zoete lekkernijen als pronkstukken worden gepresenteerd. Zoals het hoort in een authentieke patisserie; aangekleed met kroonluchters, houten kerkbankjes en een échte messing Pine Apple'. Om het winkelend publiek in dit jeugdsentiment te laten delen werkte de van oorsprong grafisch ontwerpster samen met vrienden en vakgenoten Ben Luteyn en Flip Nieuwpoort Een precisie-project, waarbij alleen genoegen werd genomen met meubels en ontwerp die écht aan het ideaal-plaatje bijdroegen. Met succes: de imposante houten toonbank en gladde tegelvloer van Het Afhaalloket maken de winkelruimte haast tot een klassieke balzaal die je doet wanen in Patisserie Mendl’s uit de verfilming van The Grand Budapest Hotel. Hier is zoetigheid geen zonde, maar een zegen en bovenal: jezelf of een ander verwennen.
Ode aan ‘Koosie’ en Poisoned Apples

Het Afhaalloket is onbetwist een lofzang op de zoetheid. In de manier waarop Anastasia over haar vak praat proef je haar passie voor het vak. Anastasia: 'Mensen zijn tegenwoordig bang voor suiker geworden. We nemen een liga wachtend op de trein denkend dat dit een ‘gezonde’ keuze is. Jammer, als je het mij vraagt, want je kunt er ook voor kiezen voldoende aan je veggies te denken en ’s avonds wél bewust te genieten van een lekker stukje taart. Uiteraard proberen we wel zoveel mogelijk rekening te houden met verschillende dieetwensen en allergieën.Veganisten of mensen met een glutenvrij dieet willen we niet veroordelen tot een verantwoord-taaie ‘haverzemelenbonk’. Maar voor suikervrij moet je toch écht elders zijn.' Ik kan haar moeilijk ongelijk geven, want aan alles valt te merken dat ik hier te spreken heb met een ervaren ambachtsvrouw. 'Ik heb geen vast menu of assortiment, want ik wil me voortdurend laten inspireren door seizoens-producten en verassende smaakcombinaties. Deze zomer heb ik een reis gemaakt door South-USA, waar mensen gek zijn op peanuts & corn. Zo’n smaakervaring neem ik dan mee als souvenir en verwerk ik in mijn creaties'. In de vitrine prijken vandaag verse vijgen-punten en nootige koekjes. Het is herfst, en bij het Afhaalloket is dat dan ook te proeven. 'Appeltaart moet je niet heel het jaar door presenteren, maar in de herfst wanneer je échte Hollandse appeltjes kan verwerken. Ons menu is als het ware een seizoens-kalender, variërend gelang de smaak en sfeer van het jaar. Neem een stoofpeer-speculaas taartje, dat hoort bij de Sinterklaastijd en niet bij de zomerdag. Laatst proefde een oudere heer een van onze toffees en vertelde me dat het smaakte naar vroeger. Smaak en geur zijn de basis-ingrediënten van herinnering en die moet je gedoseerd tot je nemen om niet immuun te worden voor het magische recept. Verwennerij is voor een groot deel verlangen.', aldus Anastasia.
Afhaalloket is een speelplaats om los te gaan
In de keuken van Het Afhaalloket heeft Anastasia zoals ze beschrijft “haar speelplaats om helemaal los te gaan”. Anastasia: 'Ik probeer te blijven vernieuwen. Zo viel het me op dat fabrieksmatige candybars bij tankstations vaak extreem ‘melkig’ smaken. Onze eigen Laika-bar, vernoemd naar het eerste hondje in de ruimte, is een parodie op de obscuurdere Mars en Milky-way. Ik ben een ontzettende ruimte nerd, dus het malt-melkkruim bovenop lijkt op meteorieten en er zit ook eetbaar sterrenstof op.'
Hoewel Anastasia in Het Afhaalloket de scepter zwaait, blijft deze professionele eigenaresse deels het kleine meisje van vroeger in de snoepwinkel. Anastasia: 'Ik sta met mijn moeder aan het roer, maar we blijven een echt familiebedrijf. Pa draait de gehaktballetjes voor de lunchroom, en als mijn oma uit Rusland in Rotterdam is verwerkt zij de rozenblaadjes voor onze theemelanges. We delen de passie voor lekker eten, dat zit in onze genen'. Afgelopen jaar bracht Anastasia daarom een smakelijke ode aan haar vader ter gelegenheid van zijn 65-verjaardag. Anastasia: 'Onze ‘Koosie’ (hartige scone) combineerde pappa’s favoriete smaken: een Old-Rotterdam’s kaasje [een Old Rotterdam's kaasje moet zijn : Old Rotterdam kaas], spekjes en een bijgaand botertje met bier van de Kaapse Brouwers. Ik vind het belangrijk in mijn creaties een vleugje sentiment en liefde voor het vak te verwerken'. Aan creativiteit geen gebrek: Anastasia bruist van de ideeën om de aanstaande herfst/winter tijd tot een verwennerij te maken. Anastasia: 'We vieren dit jaar Halloween met de Spooky Waitress-day. Ik ben altijd een griezelbus-gek geweest, maar Rotterdam is nou eenmaal niet Halloween-capital. Nu ik een eigen zaak heb kan ik eindelijk de Halloween vieren zoals ik dat zelf als kind wilde meemaken. Mijn medewerkers en ik gaan lekker verkleed, en we hebben vleermuisdecoraties en griezelgebak.' Voor wie durft zijn er in de week van 31 oktober in Het Afhaalloket dan ook Poisoned Apples (geglazuurde zoete appels); Defiled Graves (grafkistcake met skeletjes van witte chocolade) en Pumpkin-truffles en mummie truffels met pumpkin witte chocolade ganache verkrijgbaar.