Herman en Jaime Specker openden zesenhalf jaar geleden hun in olijfolie en azijn gespecialiseerde deli op de Mariniersweg. Nogal een avontuur, zo'n speciaalzaak net buiten het centrum van Rotterdam. Maar Foodelicious heeft zijn bestaansrecht intussen wel bewezen. Chefs en kookliefhebbers weten hun weg naar deze oliebron te vinden. Afgelopen zomer nog werd het winkeloppervlak verdubbeld tot 800 vierkante meter.
Herman Specker zei je? Dat zei ik. En inderdaad: Herman is er een van Specker, de legendarische Rotterdamse patissier en taartenkoning aan de Karel Doormanstraat. Behalve zijn ouders was ook Herman bakker in het familiebedrijf. Totdat zowel zijn vader als hij om gezondheidsredenen met dat werk moest stoppen. De zaak werd verkocht, pa en ma gingen met pensioen, en Herman en echtgenote Jaime maakten hun eigen droom waar met Foodelicious.
En dat dan uitgerekend om de hoek van Gimsel, de bio-super waar je ook zesenhalf jaar geleden al verschillende olijfoliën kon tappen. Huhuh. Dat leek, althans in de ogen van de leek, misschien niet heel slim. Iedereen verklaarde het stel dan ook voor gek. Een winkel in olijfolie, en dat uitgerekend in een nuchtere stad als Rotterdam!? Maar Herman en Jaime wisten dat de grote opmars van olijfolie en azijn in de keuken toen nog moest beginnen. En dat ook de Rotterdammer op dit gebied nog wel wat extra smaak en persoonlijke voorkeuren zou gaan ontwikkelen. En ze kregen helemaal gelijk. Behalve een winkel in olie en azijn hebben ze er ook een groothandel in. En die levert nu aan 150 winkels en restaurants.
Wat maakt Herman tot het oliemannetje bij wie je zijn moet? Hij is groos op zijn spullen, dat merk je. En hij heeft er ook nogal een aanbod in. Er zijn 27 soorten olijfolie uit de Middellandse Zeelanden en Oostenrijk waaruit kan worden gekozen, en liefst 83 verschillende azijnen. Wat de oliën betreft: ze worden door de Speckers op het terroir zelf geproefd en geselecteerd. De azijnen op hun beurt, worden alle vervaardigd op basis van eigen receptuur. Niet met een essencegehalte van een paar procent, zoals bij andere azijnparfumeurs vaak het geval is, maar met een percentage dat in bijvoorbeeld een huisgemaakte blend van framboos tot 85 procent kan oplopen.
En wat doet dat dan met je dressing? Wacht even, ik roep er hier Herman even voor bij: 'Doorsnee azijn is bijna altijd wijjnazijn: hoog in het zuur en hard op de kaak. Onze azijnen zijn veel zachter, bijna limonade, en daarom van een veel hoger smaakniveau.’
Je noemde Foodelicious hierboven een deli. Is er meer te koop dan alleen azijn en olie van de tap? Een Specker blijft een Specker hè, dus je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen: iets van zijn ouwe stiel heeft Herman ook naar de Mariniersweg meegenomen. Hij maakt zijn eigen chocolades voor de winkel, bonbons met fleur de sel, truffel, balsamico en champagne. Verder in het assortiment onder andere: lokaal gemaakte chutneys, picalilly’s, jams, de enige echte Italiaanse pesto, het al even Italiaanse enige echte amandelkoekje, en de enige echte gedroogde worsten van Wild Vleesch uit Rotterdam. Er liggen ook allerlei mooie food-cadeaus in de schappen. Enfin, ik schreef het al: de winkel telt intussen 800 vierkante meter, dus je bent er niet gauw uitgekeken.
Zou misschien leuk zijn als Herman er ook wat met workshops over olie, azijn en meer van zulke producten gaat doen? Jaha, vertel jij een Specker maar eens hoe die het zijn klanten lekker kan maken! Herman doet natuurlijk alláng aan workshops. Zaterdag 25 januari is er in de winkel een doe-het-zelf-middag verse worst draaien van Paul van den Hoven van Wild Vleesch. En zaterdag 1 februari kun je in Foodelicious meedoen aan een stoomcursus wecken. Weet je wat, ik zet het allemaal wel even uitgebreid in de agenda van De Buik van Rotterdam.