Jordy's Bakery startte in 2009 als productiebakkerij in de historische Rotterdamse vertrekhallen. Twee jaar later leerde het grote publiek Jordy's Bakery kennen van de lunchzaak en winkel aan de Nieuwe Binnenweg. In het begin sprak men nog over 'die nieuwe in het oude Koekela-pand', maar al snel werd Jordy een broodicoon. En met de nieuwe vestiging in de pop-up Fenix Food Factory lijkt de honger naar Jordy's brood niet meer te stoppen.
Jordy komt uit een echte Rotterdamse bakkersfamilie. Als kleinzoon van de oprichter van de bekende Klootwijk-bakkerijen is het vak hem met de paplepel ingegoten. En Jordy staat met veel succes op eigen benen. Met een productiebakkerij, twee vestigingen en tal van zaken waar ze Jordy’s signature-desembrood verkopen, onder andere bij Ontbijtbar, hebben de gevestigde broodbakkers er een grote concurrent bij.
Opvallend is de diversiteit van het publiek in de zaak. Alle lagen van de lopen naar binnen om brood of gesmeerde boterhammen af te halen of direct te nuttigen. Het kleine gangpad voor de vitrine staat continu vol met hongerig volk en trendy kinderwagens. Ik ben al vaak komen lunchen in de zaak in het centrum, maar speciaal voor het artikel voor De Buik plof ik nog een keer neer op het terras. Het zitgedeelte buiten bestaat uit drie kleine tafeltjes, dus het is soms even vechten voor een plekje. Dat geldt ook voor binnen, ondanks het ruimere aanbod aan tafels is het daar ook vaak vol.
Quinoa-desembrood
Ik kies eens niet voor een zuurdesemtosti, maar waag mij aan de boterham van de week: een meergranen zuurdesemboterham met geitenkaas, rode uien-chutney en veldsla. Hmm, zoet en pittig! Erna geniet ik van een Man met Bril-cappuccino en knabbel ik aan het huisgemaakte koekje dat ik erbij geserveerd kreeg. Want naast de bijzondere broden (spelt-desem, quinoa-desem, walnoot-rozijnenbrood) kun je hier ook terecht voor overheerlijke koeken en taartjes.
Wat maakt Jordy’s brood eigenlijk anders dan de bakkerijen verderop in de straat? De dame achter de toonbank licht toe: ‘Ook al bevat een brood maar 1 procent desem, dan mag je het al verkopen als zuurdesembrood. Wij zijn hierin altijd transparant naar de klant, maar zien dat niet terug bij andere bakkerijen.’ En waaraan herken je zo’n halfbakken zuurdesembrood? ‘Die hebben vaak een ronde, bolle vorm. Maar bij Jordy’s kun je ze herkennen aan het naambordje.’