We zeiden het al eerder, eten laten bezorgen wordt steeds populairder in Rotterdam. Waar we het een jaartje terug nog moesten stellen met de vette hap van Thuisbezorgd, kun je nu praktisch alles laten bezorgen met Deliveroo, foodora en UberEATS. Ook kleinere spelers grijpen hun kans, zoals De Maaltijdmanager, die sinds 1 augustus voorziet in gezonde, betaalbare maaltijden.
De Maaltijdmanager is een initiatief van Michiel Goudswaard. Hij besloot van zijn liefde voor koken zijn werk te maken. Het concept is simpel: bestel vóór elf uur ’s ochtends een maaltijd naar keuze via de website en je hebt ‘m dezelfde dag in huis. Elke maaltijd wordt met een opwarminstructie geleverd om het je extra makkelijk te maken. Als je buiten het bezorggebied – of juist om de hoek – woont, kun je de maaltijden ook zelf komen ophalen.
Verse groenten en pure smaken

Dat moet natuurlijk geproefd worden. De Maaltijdmanager voorziet ook in zakelijke ontbijten, lunches en catering, dus een maaltijd voor op kantoor is zo besteld. Wij worden getrakteerd op een proeverij van kleine en grote gerechten: pompoensoep, lamsstoof, paddenstoelenstrudel, een vegetarische maaltijd met tempeh, aubergine gevuld met rundergehakt én een toetje: hangop met munt-aardbeiencoulis. Het is goed te merken dat Michiel inzet op gezonde gerechten: de maaltijden zitten boordevol verse groenten en zijn niet te vet of te zout. We proeven vooral veel pure smaken en verse kruiden. Ook fijn: De Maaltijdmanager is goed betaalbaar; hoofdgerechten zijn ongeveer een tientje, voor drie piek heb je er een toetje bij en een kindermaaltijd kost je ongeveer vijf euro.
Van hobbykok tot maaltijdmanager

“Ik werkte zelf overdag en kwam dan ‘s avonds laat pas thuis, waardoor het koken van lekkere, gezonde maaltijden er vaak bij inschoot”, vertelt Michiel. “Vaak bestelde ik dan ongezonde alternatieven via thuisbezorgd zoals pizza of een burger. Ik kwam dit concept tegen toen ik in Londen werkte in een hotel. In steden zoals LA en Londen werkt dit al heel goed.” Zelf heeft Michiel al veel ervaring in de Rotterdamse horeca. Daarnaast is hij een fanatiek hobbykok. “Ik hou heel erg van kwaliteit, dus dat bestellen van ongezonde maaltijden paste eigenlijk helemaal niet bij me. Ik wilde al een tijdje een onderneming beginnen, dus ik dacht: waarom ga ik zelf niet zoiets proberen?”
Vliegende keep
Michiel doet het niet alleen. “Ik heb een kok (Joyce) in dienst genomen sinds 1 september. Zij kookt alle gerechten en ik help er soms bij. We hebben daarnaast ook bezorgers in dienst.” Samen met Joyce bedenkt Michiel de recepten en weekmenu’s en maakt hij een planning. Daarnaast is de organisatie en administratie van het bedrijf volledig in Michiels handen. Dat lijkt een flinke klus, maar Michiel is het gewend om meerdere ballen in de lucht te houden. “Hiervoor werkte ik bij Baker & Moore. Ik was een soort vliegende keep; ik deed echt van alles, vooral een beetje multitasking. Ik heb ook veel in de Rotterdamse horeca gewerkt, vooral op de restaurantvloer; als barista, cocktailshaker en ook als assistent-manager ben ik aan de gang geweest.’’
Rustige start
Op 1 augustus is De Maaltijdmanager in stilte van start gegaan, zodat er rustig opgestart kon worden. Sinds 1 september is Michiel meer bezig met promotie en reclame. De boel begint al lekker op gang te komen, vooral sinds Joyce is begonnen. “Nu zij helpt hebben we pas echt de mogelijkheid om wat meer en betere maaltijden te gaan produceren.”