Nieuw foodlandschap met de komst van Deliveroo en foodora

Thuisblijven is het nieuwe uitgaan, hoorden wij onlangs. In hoeverre draagt de komst van foodora en Deliveroo naar Rotterdam hier aan bij?

20 Jul 2016 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Nieuw foodlandschap met de komst van Deliveroo en foodora

Thuisblijven is het nieuwe uitgaan. Jongeren staan niet meer hele weekenden te stampen in diverse clubs, maar spreken thuis af met vrienden om te gamen of Netflix-marathons te houden. Ook de generatie 25-35 gaat minder vaak de stad in voor een hapje en een drankje. Services als Deliveroo en foodora spelen handig in op deze trend.

Enkele maanden geleden was er een hoop om te doen. Diverse media berichtten dat thuisblijven het nieuwe uitgaan is: tegenwoordig besteden wij onze tijd graag met het bingewatchen van series, al dan niet alleen. En ook dates verhuizen naar de huiskamer (als je Netflix & Chill daten wilt noemen tenminste). Dankzij onze smartphones betekent alleen zijn niet langer eenzaamheid; we hebben onze vrienden letterlijk binnen handbereik. De noodzaak om de deur uit te gaan om sociale contacten te onderhouden of romantiek te vinden, is weg. Het enige dat nog niet voorhanden was, is kwalitatief bezorgeten. Met de komst van foodora en Deliveroo naar Rotterdam, is deze laatste horde echter ook genomen.

foodora en Deliveroo

Buiten Nederland zijn beide bezorgservices al een begrip en als je wel eens voet buiten Rotterdam zet, heb je de bezorgers vast al eens zien rondfietsen. In Utrecht, Amsterdam en Den Haag is deze nieuwe manier van bezorgen al een succes. Met Deliveroo en foodora kun je restauranteten bij je thuis laten bezorgen. Je hoeft het dus niet meer te doen met vette pizza’s of uitpuilende bakken Chinees; binnen een half uur na bestelling heb je een maaltijd op restaurantniveau in huis.

De trend begon in New York, waar er een veel grotere afhaal- en bezorgcultuur is dan in Europa. Voor New Yorkers met hun kleine behuizing is elke avond koken niet zo vanzelfsprekend als voor ons. Je vindt er dan ook op elke straathoek wel een deli of afhaalrestaurant. Het was dus maar een kleine stap naar het bezorgen van kwalitatief goed eten bij mensen thuis. Deliveroo bracht deze cultuur naar Europa en startte een bezorgservice in Londen. Uitbreiding naar andere landen volgde snel. foodora sprong ook in op de trend en bezorgt inmiddels in tien landen, waaronder Canada, Australië en sinds enige tijd dus ook Nederland. 

Niet alleen voor huismussen

Voor de thuisblijvers onder ons is de nieuwe bezorgservice natuurlijk een uitkomst. Services als foodora en Deliveroo kunnen echter ook op een andere manier ingezet worden dan thuisbezorgd plus. Wat dacht je van een uitgebreid diner laten bezorgen in het park op een zonnige dag? Of op het strand? Ook voor de zakelijke lunch bieden deze services allerlei mogelijkheden. Op de redactie ondervonden we dat deze week aan den lijve, bij de bestelling van een uitgebreide detoxlunch van The Tea Lab. Om klokslag 1 uur stond Deliveroo voor de deur met een werkelijk enorm lunchpakket vol lekkers van een van onze favoriete plekjes in de stad. Dit is voor herhaling vatbaar!

Of de kwaliteit van warme gerechten ook gewaarborgd blijft, is natuurlijk de vraag. Voor restaurants zal het een uitdaging worden om gerechten te bereiden die hun kwaliteit behouden tijdens de reis van restaurant naar klant. Gezien het succes van Deliveroo en foodora in het buitenland en in andere Nederlandse steden verwachten we hier geen grote problemen, al eet je natuurlijk wel het beste als je gewoon in het restaurant zelf dineert. Het is hoe dan ook een vooruitgang ten opzichte van de huidige bezorgsituatie.

Toekomst

Niet alleen bedrijven als foodora en Deliveroo, wiens core business bezorging van eten is, haken in op de thuisblijftrend. Ook andere partijen ruiken succes. Zo heeft Uber ook een service gelanceerd en Amazone experimenteert momenteel met bezorging via drones. Eén ding is dus zeker: het foodlandschap zal de komende tijd flink veranderen. Hoe, wat, waar en wanneer valt nog te bezien (in Engeland is Deliveroo ook begonnen met het bezorgen van drank) maar over deze nieuwe manier van eten en bestellen is het laatste woord nog niet gesproken.

Zelf proberen? Via onze restaurantgids kun je snel en eenvoudig bestellen bij foodora.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.