The Kitchen Dojo

Bij zijn dark kitchen heeft Junior huurders zien komen en gaan. Veel van de ondernemers die bij The Kitchen Dojo gestart zijn, hebben inmiddels een eigen zaak of zelf de nodige uitbreiding op kunnen vangen. Zo heeft het Surinaamse Chef Quincy inmiddels een eigen zaak op de Pannenkoekstraat en zit The Workshop Foodshop sinds enige tijd op de Bergweg in Rotterdam. Toch heeft hij ook wat bedrijven moeten zien gaan omdat zij het simpelweg niet gered hebben.
"Bij het opstarten van een eigen (catering)horecabedrijf komt veel kijken en mensen vergissen zich daar nog weleens in. Ik probeer ze zoveel mogelijk te ondersteunen en ze ook het belang van een goed marketingplan in te laten zien." Junior coacht de ondernemers waar mogelijk, maar uiteindelijk moeten ze zelf hard aan de slag om het voor elkaar te krijgen. Voordeel aan een shared dark kitchen zoals The Kitchen Dojo in Rotterdam is dat de rekeningen voor huisvesting worden gedeeld. Ook kunnen ze hier hun kennis en ideeën uitwisselen met andere ondernemers in The Dojo en bij elkaar inspiratie opdoen.
Het aanbod
The Kitchen Dojo heeft inmiddels een zestal vaste huurders die vanuit de productiekeuken hun gerechten verkopen. Junior stelt de ondernemers graag voor:
Bombay Corner

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier terecht voor eten met de nadruk op de Indiase keuken. Zo heeft Bombay Corner de bekendste Indiase curry's op het menu staan en zit je hier ook goed voor biryani, starters met knapperige kip of samosa's. Naast de typisch Indiase gerechten, kookt eigenaar Jay Saste ook enkele maaltijden uit de Indo-Chinese keuken. "Ik ben altijd fan geweest van dat soort streetfood, dus dat wilde ik er graag bij doen."
Jay: "Het koken heb ik geleerd van mijn moeder, die een keuken draaide in Mumbai. Wat mijn curry's anders maakt, is dat het hoofdingrediënt van veel van onze gerechten, garam masala met 21 kruiden en specerijen, nog steeds door mijn moeder wordt gemaakt die de kruidenmix opstuurt vanuit India." Voor de authentieke Indiase keuken zit je bij Bombay Corner dus goed.
Junior: "De Indiaase keuken is echt waanzinnig, bold in smaken en knallend in pittigheid. Jay laat al zijn kruiden vanuit India komen. Ik heb nog nooit zo’n garam masala geproefd. Zijn kadai en butter chicken zijn echt fenomenaal!"
Chicken Hub Rotterdam
Junior: "Jay heeft het echt slim gedaan, want hij runt twee concepten vanuit zijn keuken in The Dojo. Zo vergroot je je kans om gekozen te worden door de consument. En alles bij Chicken Hub wordt vers gesneden en gepaneerd, dat verschil merk je." Jay verkoopt krokante chicken burgers en strips, maar ook pittige wings en friet.
Op het menu zelfs nog een kleine knipoog naar Bombay Corner met de Tandoori burger. Jay: "Mijn beste vriend is eigenaar van de Chicken Hub. Ik vind het heerlijk eten, dus dacht: waarom kan ik dat niet ook vanuit The Kitchen Dojo verkopen? Toen ben ik het gaan franchisen."
Hij zit pas sinds februari 2023 in The Kitchen Dojo, maar ziet de toegevoegde waarde ervan in: "Wat ik heel fijn vind, is dat je de vaste lasten hier met elkaar deelt. Kosten voor gas, licht en elektriciteit liggen daardoor gemiddeld lager en zitten inbegrepen bij de huurprijs."
Kòrsaus Food

Bij Kòrsaus Food bestel je typisch Caribische gerechten, zoals moro met kabritu, Antilliaanse rijst met bonen en gestoofd geitenvlees, funchi met bakkeljauw en Antilliaanse tutu met kaas. De menukaart is niet enorm uitgebreid, maar heeft een bevredigend aanbod voor wie naar de Caribische keuken verlangt. Eigenaar Viendel Meulens: "Ik wilde mijn moeders kookkunsten aan mensen voorstellen, vooral omdat authentiek Antilliaans eten niet zo bekend is bij het grote publiek."
Junior: "Viendel is een mooie vent en heeft een echt familiebedrijf. Niet alleen maar recepten opgeschreven, maar zijn moeder kookt nog steeds. Dit maakt echt een verschil. De heerlijke geuren en kleuren walmen door The Dojo heen." Het concept is inmiddels zo'n succes, dat hij gaat uitbreiden. Binnenkort start hij met Wave Colossçao, dat sea food boils gaat verkopen via hun eigen website.
Nog een restaurant in The Kitchen Dojo? "Je kunt denken dat zoveel restaurants onder één dak een vijandige sfeer geeft, maar niets is minder waar. Ik heb in het anderhalve jaar dat ik hier zit ontzettend geleerd van de andere ondernemers. We kunnen het goed vinden met elkaar, lachen veel en delen ook onze gerechten met elkaar", aldus Viendel.
Roti Time
Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen bij het horen van de naam, maar wie weleens bij metrostation Kralingse Zoom is in- of uitgestapt heeft de kraam van Roti Time ongetwijfeld zien staan. Al 25 jaar verkoopt Roti Time Surinaamse broodjes met kipkerrie, dynamite, cha sieuw en bakkeljauw, maar natuurlijk ook bara's, rotirollen, rotischotels en andere vis-, vlees- en vegetarische gerechten.
Junior: "Naast dat Ravi echt een geweldige, warme man is, is het een rasondernemer, waarbij kwaliteit altijd op nummer één staat. Dat hoor je men wel vaker zeggen, maar ik heb zelden iemand gezien die zo nauwkeurig bezig is met z'n taugé, bite van zijn bami of de korrel rijst die hij gebruikt. Je merkt het aan alles; ik eet zijn eten drie keer in de week."
Eigenaar Ravi: "We bereiden het eten bij The Dojo en verkopen het in onze kraam bij de Kralingse Zoom." Deels om de kosten te dekken en om extra business te genereren, zijn ze vanuit The Kitchen Dojo ook gestart met bezorging. "Junior is gewoon een topgozer en ook een ondernemer die meedenkt. Hij heeft ons toen geholpen met het opzetten van de bezorgservice. We zijn de enige Surinamer in het centrum die in het weekend 's nachts bezorgt. En dan ook nog eens lekker, haha."
Mr. Wings

Vorige zomer spraken we al met Elgin Ramos, eigenaar van Mr. Wings. Elgin: "Mr. Wings is inmiddels een gevestigde naam in Rotterdam, maar ik krijg ook aanvragen vanuit andere steden om daar met het concept heen te komen!" Hij heeft jaren getest om zijn chicken wings te perfectioneren en biedt inmiddels zijn ovengebakken kippenvleugels aan in vijf verschillende smaken: sticky sesame, BBQ honey, garlic Parmesan, sweet Texas dry rub en de welbekende buffalo wings.
Daarnaast heeft hij zijn menu uitgebreid met lekkere bijgerechten, een burger en zelfgemaakte limonades, en is het volledige aanbod van Mr. Wings 100% halal. Hij is blij met zijn plek in The Kitchen Dojo: "Iedereen helpt elkaar waar het kan. Als je spullen tekort komt, kun je iets lenen, maar we helpen elkaar ook met andere dingen een handje. Er is veel respect en liefde."
Junior: "Elgin heeft iets nieuws wat Rotterdam of zelfs Nederland niet heeft. Oven baked wings en enorm crispy. Ik ken dat niet, nergens gezien, geproefd of van gehoord. Ik kan er echt niet over uit hoe ontzettend geweldig en uniek dit is. Niks gefrituurd en waanzinnig. Als hij ooit doorgroeit heb ik hem al gezegd dat ik daarin echt wil helpen. Ik geloof er echt 30000% in dat dit een geweldige keten kan worden!"
Bite Club Indonesia

Foto: Buro Rietveld
Wie denkt dat Junior alleen maar druk is met het runnen van The Kitchen Dojo heeft het mis. Samen Tim Visser heeft hij Bite Club Indonesia, een cateringbedrijf dat gestart is met Indische rijsttafels en inmiddels ook is uitgeweken naar de Surinaamse, Indiase en Mediterrane keuken. Samen staan zij op grote events en leveren zij vooral zakelijke catering en crew catering voor festivals.
Tim: "Op dit moment zijn we zo goed als elke dag in The Dojo te vinden om wat te koken. Gelukkig, want dat betekent dat we genoeg te doen hebben. Is dat niet het geval, zitten we boven te brainstormen over de volgende stappen."
Naast de nauwe samenwerking met Junior, werkt hij ook graag samen met de andere leden van The Kitchen Dojo. "Net als in elk bedrijf is chemie tussen de leden superbelangrijk. Ondanks dat iedereen zijn eigen onderneming runt, ben je samen verantwoordelijk voor de keuken en de hygiëne ervan. Professionaliteit van iedere onderneming en duidelijke communicatie is erg belangrijk."
SamuRiders
Junior heeft met zijn The Kitchen Dojo in de afgelopen jaren al een mooie groei doorgemaakt, maar hij is er nog lang niet klaar mee. Uitbreiding ligt voor hem op de loer.
Curry's, roti, fried chicken, sticky wings, funchi: het aanbod van The Kitchen Dojo is enorm divers en de basis is er goed op orde. Junior: "Er zitten partijen in waar ik vertrouwen in heb en waarmee we verder kunnen gaan bouwen. Ik richt me erop hen beter te maken en efficiënter te laten werken, zodat we straks met elkaar een bezorgplatform kunnen starten." Een bezorgplatform? Jazeker!
Op dit moment is The Kitchen Dojo al gestart met hun gedeelde bezorgers de 'SamuRiders' voor het bezorgen van de bestelling. Eind van dit jaar hoopt Junior samen met zijn huurders ook een eigen platform te hebben staan waar mensen een gevarieerde bestelling kunnen plaatsen. Zelf zin in roti en je huisgenoot in Indiaas? No problem. Hunker je naar sticky wings maar heeft je verkering meer zin in een Indische rijsttafel? Bestel samen vanuit The Kitchen Dojo.
Ondanks de al gevarieerde keuze, zou Junior het aanbod vanuit The Kitchen Dojo nog iets willen uitbreiden. "Ik zou eigenlijk nog wel sushi en pizza willen doen hier. Dan kunnen we mensen straks een totaalpakket aanbieden."