IJstaarten van De IJssalon: kerstshowstoppers voor het perfecte nagerecht

De IJssalon presenteert vijf ambachtelijke kerstijstaarten met seizoenssmaken en luxe details. Bestel op tijd en haal ze op 24 december.

17 Dec 2024 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

IJstaarten van De IJssalon: kerstshowstoppers voor het perfecte nagerecht

Kerst is hét moment om uit te pakken met een groots dessert - een smakelijke showstopper die niet onderdoet voor alle lekkernijen die eerder op tafel verschenen. Ben jij verantwoordelijk voor het nagerecht deze kerst, dan tippen wij de ijstaart. Nee, geen Viënnetta-achtig exemplaar, maar een kunstwerk van De IJssalon.

Speciale kerstcollectie

De IJssalon maakt het hele jaar door ijstaarten, maar in december creëren ze een speciale kerstcollectie. Roy Dundas is chef ijstaart en het neefje van De IJssalon-oprichter Robin Alting. Roy vanaf zijn dertiende ervaring op met ijsscheppen. Hij bleef en nam zes jaar geleden het filiaal in Barendrecht over.

​Sjieke taarten 

“99 procent van mijn werk bestaat uit ijs maken en het managen van de winkel in Barendrecht. IJstaarten maak ik puur omdat ik het zo leuk vind om te doen. Het is echt iets van mezelf. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt.” Wat begon met relatief simpele exemplaren groeide uit tot een assortiment vol mooie, sjieke taarten.

“Als ik iets maak, wil ik dat het er echt uit springt. Bij veel zaken betekent een ijstaart gewoon dat je ijs in een puntvorm eet in plaats van in een bolletje. Dat vind ik echt een anti-climax.” Roy maakt daarom veel gebruik van verschillende structuren, lagen en toppings, voor een spannendere, luxere eet-ervaring.

Als ik iets maak, wil ik dat het er echt uit springt. Bij veel zaken betekent een ijstaart gewoon dat je ijs in een puntvorm eet in plaats van in een bolletje. Dat vind ik echt een anti-climax.Roy Dundas

​De juiste bodem 

Tijdens een cursus ijstaarten maken leerde Roy veel over de juiste taartbodems - een onmisbaar onderdeel. “Het temperatuurverschil tussen de tafel en het ijs is ongeveer 35 graden, dus zonder goede bodem smelt de taart zodra je ‘m serveert. Dat zou hetzelfde zijn als dat jij ineens lucht van 55 graden op je krijgt: dat is gewoon warm. Maar als je in een lekker cakie zit, dan kan je ‘t wel hebben.”

Naast dat het functioneel is, voegen de taartbodems van De IJssalon zeker ook qua smaak en textuur iets toe. Sommige taarten hebben bijvoorbeeld een cacaobodem, andere een met sinaasappelschil en marsepein.

​Seizoenssmaken 

Het ontwerp van een nieuwe ijstaart start voor Roy vaak bij de zoektocht naar smaken die mooi bij het seizoen én bij elkaar passen. “Of ik zie een taart voor me, en bedenk dan hoe ik die kan maken.” 

Het standaardassortiment bestaat onder meer uit een citroen-cheesecaketaart, brownietaart, kindertaart en een sybérienne: vanille- en passievruchtijs, omhuld met meringue. Dit standaardassortiment heeft tijdelijk plaatsgemaakt voor de kersttaarten.

​Viennetta 2.0 

Voor veel mensen is de Viennetta als kerstdessert een stuk jeugdsentiment en dat geldt óók voor Roy. “Ik zeg er nog steeds geen nee tegen hoor. Het is een superslim taartje. Die dun aangelengde chocola ertussen zorgt dat het lekker knapperig aanvoelt in je mond.”

Maar hoe lekker zo’n guilty pleasure af en toe ook kan zijn: het is niet te vergelijken met de ambachtelijke taarten van Roy. Met behulp van één assistent maakt deze perfectionist ze van A tot Z zelf, in de keuken van De IJssalon Barendrecht. Zélfs nu hij net vader is geworden.

​5 kerstijstaarten 

Hoewel De IJssalon Barendrecht tot 1 maart dicht is voor de winterstop, heeft Roy een prachtige kerstetalage gebouwd waarin alle kerstijstaarten staan uitgestald. Ieder jaar is het assortiment weer anders. Dit jaar kun je kiezen uit vijf taarten.

De Oreo-taart is een ware hardloper in het standaardassortiment, en is daarom - mét feestelijk jasje - ook in de kerstcollectie opgenomen. “Deze taart bestaat uit een cacao-cakebodem met Oreo-ijs. Daaroverheen gieten we een ganache, wat het geheel een extra kick geeft.”

Het Kerstdorp heeft een zachte bodem van citrus-marsepeincake, is gevuld met citroenijs en afgetopt met merengue. De leuke kerstfiguren bovenop kun je niet eten, maar maken ‘m wel extra feestelijk. De Kerstmuts is een bombe met chocoladeroomijs en cassis-sorbetijs. “Daar doe ik een laag pistachenootjes tussendoor die ik aanvries, en daar komt dan weer een laag ijs overheen.” Vervolgens wordt de taart overgoten met rode glaçage en omringd met honing-kokosspek.

De Oreo-taart bestaat uit een cacao-cakebodem met Oreo-ijs. Daaroverheen gieten we een ganache, wat het geheel een extra kick geeft.Roy Dundas

Ben je fan van tiramisu? Verras je gasten dan met de Tiramisu-taart van De IJssalon: mascarpone-roomijs afgewisseld met een laag cacao, omringd door lange vingers gedrenkt in koffie en likeur. De Vanille Stoofpeer-taart komt iedere december terug omdat-ie zo populair is, maar telkens geeft Roy er een andere twist aan. Dit jaar rusten het vanilleroomijs en stoofpeertjes-sorbetijs op een bodem van red velvet.

​Bestel jouw ijstaart (op = op)

In totaal maakt Roy 150 kerstijstaarten, en op is ook echt op. Bestel jouw favoriet dus op tijd via de website van De IJssalon. Je kunt jouw ijstaart op 24 december ophalen bij De IJssalon op de Meent of in Barendrecht - verpakt in een mooie taartdoos, met een bodem die je als onderlegger kunt gebruiken.

Als je de taart een halfuurtje van tevoren uit de vriezer haalt, kun je ‘m perfect aansnijden aan tafel. De taarten zijn een jaar te bewaren in de vriezer, maar zover zal het vast niet komen.

​Los ijs bestellen 

Maak je liever zelf een dessert met echt goed ijs? De IJssalon op de Meent is gewoon open. Daar kun je allerlei winterse, feestelijke smaken per bak bestellen voor thuis.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.