Vet, maar zeker niet Lazy

Brouwerij Vet & Lazy gaat uit van een circulaire economie en maakt daarnaast heerlijke speciaalbieren met bijvoorbeeld ananas, koriander of appel.

24 Apr 2017 Koen Sillevis Smitt

blogger Naast zijn studies, Nederlands en Psychologie, werkt Koen al jaren in restaurant Mangiare. Zijn voorliefde voor de Italiaanse en Aziatische keuken wil hij combineren met zijn passie voor schrijven. Dat is eigenlijk altijd de droom geweest.

Vet, maar zeker niet Lazy

Het is toch wel even een flinke dosis jeugdsentiment, op het moment dat ik het oude Tropicana betreed. Op de plek waar ik vroeger wel twintig keer van dezelfde glijbaan af roetsjte, bevind ik mij nu daar met een andere doel; een bezoekje brengen aan Ruben en Okke, de oprichters van de circulaire bier brouwerij Vet & Lazy.


Vet & Lazy, de naam sprak mij al aan, daar móet een verhaal achter zitten. De verklaring van de naam is volgens Ruben erg logisch: “Okke en ik waren dat gewoon tijdens onze studententijd. Tegenwoordig zijn we niet meer lazy.”

Op naar een wereld zonder afval


Dat ze inderdaad niet zo lazy meer zijn, blijkt wel uit hun concept. Vet & Lazy is namelijk onderdeel van BlueCity, een broedplaats vol innovatieve bedrijven dat uitgaan van een circulaire economie. Het concept is werken aan een wereld waar afval niet bestaat. Vet & Lazy doet hier aan mee: “De granen die wij gebruiken om te brouwen, slaan wij op en geven wij door aan een zorgboerderij die op haar beurt er kippenvoer van maakt. Daarnaast gebruiken we het koelwater zoveel mogelijk om schoon te maken. Toevallig ben ik bezig met mijn nieuwste biertje: broodbier. Gemaakt van brood dat niet verkocht wordt. Ken je de zwammen van Rotterzwam ? Die gebruiken we voor ons paddestoelenbier.”

Maar de heren hebben meer voornemens om zo min mogelijk afval weg te gooien. “We willen regenwater opvangen, filteren en daarna gebruiken. De CO2 die wij uitstoten kunnen we geven aan Spireaux, de algenkweker hier in BlueCity. Zulke circulaire ideeën ontstaan vaak tijdens onze vrijdagmiddagborrels met de ondernemers in dit pand.”

Zomerse taferelen


Zelfs de festivalbar is compleet van gerecycled hout. Ruben rijdt de bar naar buiten om, met uitzicht over de Maas en de Willemsbrug, zijn verhaal te doen: “Het eerste biertje dat je gaat proeven is De Snoeshaan. Ik heb het gebrouwen voor Willem, de eigenaar van café De Ridder. Hij noemt zijn vrouw altijd snoeshaan, dus vandaar de naam”. Hoewel ik zelf geen groot fan ben van IPA’s, smaakte deze heerlijk. Het geheim? Ananas! Voor dit recept hebben de heren van Vet & Lazy hoogstpersoonlijk de ananassen zelf geperst.

Daarna het volgende biertje, één van de favorieten van Ruben; Malle Eppie. Of zoals het nu officieel heet, Dubbel Wit Zomerfit. Hier zijn zij drie jaar mee bezig geweest. Dit witbier doet zijn naam eer aan want de donkere wolken boven de Maas maken even plaats voor zonnestralen en warmte. De combinatie van het frisse van een witbiertje en het kruidige van kardemom, koriander, citrusschillen en szechuanpeper is heerlijk. Na deze smaaksensatie vraag ik mij af wat mij nog meer te wachten staat...

Je moeder en Eva’s Appels 

Wat ik als eerste hoor is zijn hartelijke lach, als ik Ruben vraag naar zijn bestverkopende bieren. “Vooral Je Moeder doet het erg goed.” Gelukkig gaat het hier om het biertje dat zo heet. “Laatst had ik op een festival een bord staan met ‘Om 20.00 uur Je Moeder op de tap’. Nou toen stond er een flinke rij.”

Het volgende wat ik proef, is Eva’s Appels. Het heeft erg veel weg van verse appelsap met bier, maar het tikt toch nog de 6,2% aan. Iedereen die fan is van appelsap en van bier, móet dit een keer proberen. “Eva’s Appels is elke keer anders, omdat we afhankelijk zijn van de appels die wij geleverd krijgen.” Ruben wijst even naar het logo en vertelt met een grijns op zijn gezicht : “Ik heb me kapot gelachen om het logo. Laatst kwam er een oude man met zijn vrouw die het logo zag en tegen zijn vrouw zei: ‘Hee, dat ben jij! Dat biertje moet jij nemen!’ Hij liep weg en kwam aanzetten met nog een paar flesjes, “Dit is trouwens Je Moeder!” Ik schiet in de lach. “Het blijft leuk hè?”, knikt Ruben mij toe. Om het af te leren neem ik nog één biertje en kies voor de Rapture. Hier zit zeven kilo rabarber in per 700 liter bier. De rabarber is in het begin moeilijk te ontdekken, maar na een tijdje schiet het door mij heen: “Hee, rabarber!”.  

Bij vertrek voel ik me aardig zweverig. Of dit komt door de hoeveelheid bier of het prachtige concept, laat ik even in het midden. Maar één ding is zeker; ik ben vanaf nu fan van Vet & Lazy en raad iedereen aan hun creaties te proeven. Lekker origineel en duurzaam bier gecreëerd door twee gepassioneerde brouwers. Wat wil je nog meer?

Het bier van Vet & Lazy is onder andere verkrijgbaar in Café Sijf, De Ridder, Locus Publicus en Pardoen.  

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.