Caroline Zeevat weet veel, zo niet alles van moestuinieren. In Rotterdam heeft ze drie 'landjes' waarop ze in alle seizoenen bijzondere kruiden, groenten en bloemen teelt. Ze schrijft er ook over. Deze week verschijnt op veler verzoek een geactualiseerde herdruk van haar (kook)boek Wilde venkel & rabarber. De gids voor beginnende en gevorderde groene vingers die nét even wat meer uit hun border, balkonbak of plot willen halen.
Caroline Zeevat, is dat niet...? Ja we schreven op De Buik al eens eerder over Caroline Zeevat, de Rotterdamse grafisch ontwerpster die in de stad beter bekend staat als 'de tuinvrouw' (nooit tuinvrouwtje zeggen). Maar een halfjaar na dato hebben we reden om dat opnieuw te doen. Het hierboven al genoemde boek is namelijk zonder meer de moeite waard om de aandacht op te vestigen. Veel tuinliefhebbers hadden ook om een nieuwe druk ervan gevraagd nadat de eerste was uitverkocht. Dus vandaar.
Een logische volgende vraag lijkt mij dan: waarom? Nou, behalve Thuis bij Jamie van Jamie Oliver zijn er de laatste jaren helemaal niet zo veel goede moestuinboeken op de markt verschenen. Of je moet van dat lifestyle-genre houden waarin rijke Amerikaanse vrouwen vertellen hoe ze de groententuin rond hun tweede huis in Toscane hebben gepimpt. Wilde venkel & rabarber is eveneens zonnig en hier en daar snoezig, maar op de Rotterdamse manier ook prettig no-nonsense. Caroline en co-auteur Ans Withagen willen serieus alleen maar in de grond wroeten om te kijken of er iets eetbaars uit te halen valt. En mooi meegenomen: van de paardenbloemen, het onkruid, de tulpen en het zevenblad die ze eruittrekken, maken ze ook echt lekkere gerechten. Cakes, peulvruchtenschotels, jams, pesto's, salades, soepen, noem maar op. De zevenbladpesto van Caroline is intussen wereldberoemd.
Ja, jij klinkt alvast alsof een paardenbloem en een zevenbladpesto voor jou geen culinaire geheimen meer hebben. Ik kom dan ook nogal eens op Rotterdamse Oogst hè. Caroline heeft op die markt ook een kraampje, waar je van alles uit haar tuin kunt proeven. En daarnaast eet ik vanwege familiebanden regelmatig bij Restaurant De Jong dat de kruiden en bloemen van Caroline exclusief in zijn keuken verwerkt. Onder andere de tulpen, zurings, cressen, salvia's, de Japanse peterselie en de Kaapse knoflook op het menu komen van het landje waarop Caroline en chef Jim de Jong met zulke gewassen experimenteren.
Tulpen? Inderdaad, tulpen. Vorig jaar teelde Caroline zes soorten die alle op verschillende manieren in het restaurant op tafel kwamen, dit seizoen zijn er weer zes nieuwe om je tanden in te zetten. En ze smaken heerlijk. Hoe zeg je dat in de tulpenproeverij: ze hebben bite, zijn een tikje zoetig en ze smaken in een salade of bij een stukje vis net zo fris als ze eruitzien. Waarom een tulp dus in een vaas gezet als je 'm ook kunt eten? Vers zijn ze uiteraard het lekkerst. In Restaurant De Jong wordt er bijvoorbeeld sushi mee gemaakt. Nog een paar maandjes wachten en dan komen ook de eetbare rozen van Caroline op tafel.
Grappig hoor, al die bijzondere kruidjes en bloemetjes in de keuken, maar op mij komt het een beetje over als gefröbel. En dan heb je het dus mis, want er staat restaurantgasten in dit opzicht nog wel wat te wachten. Zo gaan de kwekers van de stadsakker Uit je eigen stad vanaf dit voorjaar ook speciale bloemen en kruiden leveren voor Rotterdamse chefs. Dahlia's, pioenrozen, de toppen van tuinbonen - vandaag of morgen krijg je het vanzelf allemaal op je bordje.
Fijn voor Caroline, al die concurrentie. Joh, Caroline is daar alleen maar blij om. Moestuinieren en stadslandbouw zijn missies voor d'r. En ze heeft het hoe dan ook druk zat. Ze heeft in Schiebroek een paar eigen stadslandbouwprojecten, een eigen teeltperceel in de stadskas van Tropicana, en ze is ook nog gevraagd om de leiding op zich te nemen over de tuinen rondom het voormalige Shell-sportpark de Vijfsluizen in Vlaardingen. Het plan is daar om, à la Villa Augustus in Dordrecht, een grandcafé met moestuincomplex te realiseren. Anders gezegd: Caroline vindt altijd wel weet ergens een nieuwe vruchtbare bodem waar ze een spade in kan steken.
Wilde venkel en rabarber/Caroline Zeevat en Ans Withagen, uitgeverij Trichis €18,95
Hieronder een van de drie tuinen van Caroline in volkstuincomplex Eigen Hof in Overschie
