In onze serie Wat eten bekende Rotterdammers en waar doen ze dat? vandaag modeontwerper Marga Weimans. Zij is met shows tijdens de Amsterdam Fashion Week, op Aruba en in New York elders waarschijnlijk bekender dan in Rotterdam. Toch worden al haar ontwerpen gewoon bedacht en ontwikkeld in Rotterdam Zuid. De mensen en de architectuur van Rotterdam vormen haar inspiratiebron.
Volgende maand presenteert Marga Weimans haar werk met een overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum: een fraaie mijlpaal. Ik werk zelf inmiddels al vier jaar samen met Marga en in al die jaren zijn wij slechts één keer in Rotterdam uit eten geweest: bij La Pizza. Wel hebben we samen gekeken hoe een vers gevangen vis aan het strand in Aruba op ons bord werd gegooid en hebben we hamburgers gegeten in een secret diner in Brooklyn. Ook was ik regelmatig de 'plus 1' bij chique dinertjes in Amsterdam.
Als we in 'het verre' Zuid werken, gaan we ook nooit ergens lunchen, dus waarschijnlijk ben ik zelf nog het nieuwsgierigst naar de plekken waar Marga nou eigenlijk uit eten gaat.
Als wij nooit samen uit eten gaan, met wie ga je dan wel?
Ik heb twee kinderen dus ik probeer wel zo veel mogelijk thuis voor hen te koken. Ik ga weinig uit eten. Als ik voor mijn werk ergens anders ben, dan wel! Elke dag. Ik wil altijd wel graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt in mijn eigen stad, dus ook of er nieuwe restaurantjes of barretjes zijn. Het nhow Hotel in De Rotterdam vind ik cool omdat het bar-in-hotel-concept me aantrekt.
Kook je altijd zelf?
Mijn man kookt eigenlijk altijd. Meestal vegetarisch en heel gevarieerd. Hierdoor eten de kinderen vaak gezond. Omdat ik elke dag aan het werk ben op mijn atelier, heb ik vaak weinig tijd om te koken. Maar daardoor vind ik het extra belangrijk om thuis met mijn gezin te eten. Als ik een keer zelf kook, maak ik roergebakken groente. We eten weinig patat en kant-en-klare maaltijden.
Waar doe je inkopen?
Ik eet bijna altijd biologisch en ga vaak naar Gimsel voor brood en andere dingen. Groente koop ik gewoon bij de Aldi. Negentig procent van wat ik eet, is vegetarisch. Ik zit trouwens best vaak in zaakjes zoals Lebkov en de Urban Espresso Bar. Voor zakelijke besprekingen zit je daar ideaal. Het nieuwe Centraal Station is voor mij ook een uitkomst. Ik reis vaak met de trein en daardoor eet ik ook heel vaak op stations. In Rotterdam is er nu een gevarieerder aanbod dan alleen de AH to go en de Febo.
Vind je het dan niet belangrijk uitgebreid ergens te zitten om iets bijzonders te eten?
Soms wel. Maar bij een tent als Lebkov ga je niet zitten voor het eten of de bediening. Het is onpersoonlijk en daardoor blijf je lekker anoniem. Wat ik belangrijk vind is de prijs/kwaliteit-verhouding. En voor de rest bepaalt vooral de gelegenheid of het gezelschap waar ik op dat moment het liefst zit.
Wat zijn je stiekeme genoegens?
Stiekem is het niet echt, maar ik haal vaak saotosoep bij de Warung Mini. Simpel, snel en heel erg lekker. Ik woon op het Noordereiland maar voor die soep fiets ik met liefde de brug over.
Je bent Surinaamse, betekent je achtergrond dat je ook veel Surinaams eet?
Als ik eten haal, is het meestal Surinaams. Gek genoeg kook ik nooit Surinaams. Ik hou meer van Italiaans eten, van pasta en pizza. Zullen we volgende week naar Oliva op de Witte de Withstraat gaan?
Toevallig weet ik dat je het atelier gaat verhuizen naar het centrum. Denk je dat je daardoor vaker in horecagelegenheden te vinden bent?
Dat is de vraag. Het wordt in het centrum makkelijker om gasten te ontvangen omdat je overal dichtbij zit. Dan hoef ik dus niet per se meer naar een horecagelegenheid. Daarentegen zit je overal dichtbij en lokken alle leuke plekken die Rotterdam te bieden heeft des te meer.