Wonderen van het Westland: tomaten van Ted Duijvestijn

In onze serie over het Westland als achtertuin van Rotterdam een interview met Ted Duijvestijn. Hij pioniert met luchtgedroogde tomaten, rijk van smaak.

21 Aug 2014 Hedwig de Coo

blogger Hedwig opent binnenkort haar literair cafu00e9, en tot die tijd schrijft ze voor De Buik. Ze gelooft in één ingrediënt dat nooit in een gerecht mag ontbreken.

Wonderen van het Westland: tomaten van Ted Duijvestijn

Rotterdam haalt zijn zuurstof uit de achtertuin: het Westland. Deze regio, waar een deel van onze groente en fruit vandaan komt, wordt wereldwijd gezien als één van de meest technisch ontwikkelde gebieden. Telers trekken de wereld over om hun kennis te delen, maar wij Rotterdammers kennen onze buren nauwelijks. Vandaag maken we kennis met Ted Duijvestijn en zijn luchtgedroogde tomaten — een product naar zijn duurzame hart.

Ted Duijvestijn, van Duijvestijn Tomaten, is ondernemer, uitvinder, doorzetter, dromer en vader. Bij elke uitdaging die hij tegenkomt gaat hij bij zichzelf te rade: 'Mijn drijfveer komt voort uit een gevoel van verantwoordelijkheid en die heb je in de eerste plaats naar jezelf. Kloppen de dingen die je doet?' Die vraag stelde hij zich toen het bedrijf in 2011, na het uitbreken van de EHEC-crisis, een groot deel van goede tomaten moest weggooien. De consument werd zo voorzichtig in het kopen van groenten en fruit, dat er veel overproductie was. Door de huidige importstop vanuit Rusland wordt het bedrijf op vergelijkbare wijze getroffen. 'Een gezond product weggooien, waar we met het hele bedrijf zoveel moeite in steken, dat kan ik niet aan mezelf, maar zeker ook niet aan mijn collega's verkopen.'

Samenwerking met TU Delft

Een jaar daarvoor, in 2010, had Duijvestijn Tomaten in samenwerking met de TU Delft de eerste stappen gezet naar de verduurzaming van hun energieproductie. Door aardwarmteboring kan het bedrijf zichzelf voorzien van energie. Maar wat doe je als je in de zomer energie over hebt? Ted heeft de combinatie van uitdagingen neergelegd bij studenten van Hogeschool Inholland Delft: de verspilling van tomaten en een overschot aan energie. De studenten zijn op het vraagstuk teruggekomen met een top tien aan ideeën voor producten op basis van die gegevens. Uit die ideeën heeft Duijvestijn gekozen voor de luchtgedroogde Hollandse tomaten; gemaakt van vers gekweekte tomaten die anders weggegooid zouden worden en door een luchtdroogmachine die zo is ontworpen dat deze kan worden aangedreven door de warmte uit de aardwarmtebron.

'Luchtgedroogd' klinkt misschien niet zo lekker als 'zongedroogd', maar niets is minder waar. 'Samen met een voedingstechnoloog hebben we gekeken naar kwaliteit, houdbaarheid en zeker ook de smaak en textuur van het product. De luchtgedroogde tomaten worden onder andere verwerkt in drie tapenades. Met nauwelijks toevoeging van olie en een heel klein beetje kruiden zijn de tapenades zeer verrassend: écht tomaat, met bijna alle vitamines en de hoge concentratie van lycopeen nog behouden. De tomaten kunnen ook goed gebruikt worden in gezondheidsdrankjes en tomaten die afgekeurd zijn door hun groene kleur lenen zich perfect voor chutneys.'

duijvestijn fietsVoedselverspilling is onzin

'Die groene tomaat had voorheen geen waarde en daar zien we de uitdaging in. Voedselverspilling is onzin! Als je zo bezig bent met de verduurzaming van een proces en je kunt vervolgens een deel van je product weggooien, dan voelt dat onethisch. Ik heb me daarover gefrustreerd gevoeld.' Gelukkig heeft Ted dat tij kunnen keren en heeft hij aan zowel zijn energieprobleem als zijn rest- en afvalstromen iets kunnen doen. Aan nagenoeg al zijn afvalstromen, want zelfs voor de bladeren van de tomatenstruik heeft het bedrijf iets bedacht. De vezels daarvan zijn te gebruiken voor de productie van karton, perfect voor de verpakking van zijn groenten!

Duijvestijn Tomaten is een goed voorbeeld van een pionier in de sector. Ook het personeel groeit mee met de nieuwe richting van het bedrijf. 'Natuurlijk is onze kern de tomatenteelt en dat is voor ons het allerbelangrijkst. Maar wij nemen nu ook hoger opgeleiden aan om met ons mee te denken over technische innovatie, emissiereductie en de verbinding met onze omgeving en met de consument. De ketens waarmee ik ben opgegroeid, werken niet meer en ik ben het aan mijn kinderen (ook de spreekwoordelijke) verplicht om daar verandering in aan te brengen.'

Terug naar de kansen om ons heen

'Een verandering waar we nog hard aan werken is de verbinding met de consument. Door de mogelijkheden die de export ons geboden heeft zijn we de directe connectie met de consument verloren. We willen terug naar de kansen die hier om ons heen liggen, met als belangrijke stad Rotterdam. We willen opnieuw nadenken over efficiëntie, kwaliteit en prijs, passend bij een nieuwe manier van denken over en omgaan met de omgeving.' De tomaten van Ted proef je ondermeer terug in de soepen van Kromkrommer. Ook zijn luchtgedroogde Hollandse tomaten liggen in steeds meer schappen onder de merknaam Frezta.

FOTO MARTEN VAN DIJL

Duijvestijn03

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

apocalyspenowplease 22 Aug 2014, 14:29

In de kas gekweekte tomaten... Dàt is pas onzin. Vervoer van tomaten uit landen waar ze gewoon op het veld groeien, onder de zon, is veel economischer en minder schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn zontomaten beter, lekkerder, gedroogd zowel als vers. Nederlandse tomaten worden gekweekt met subsidie in de vorm van een uitzonderlijk laag gastarief voor glastuinders. Werkgelegenheid? Scholieren, zwaar onderbetaalde (al dan niet illegale) buitenlanders, een enkele pensionado en tegenwoordig ook mensen mensen met een uitkering die worden gedwongen 'iets terug te doen' voor de maatschappij. Waarom al die kostbare technische innovatie terwijl een tomaat niets meer nodig heeft dan grond, natuurlijke warmte en water? De kastomaat is een wanproduct.

j.n.f. 1 Sep 2014, 7:19

Hahaha apocalyspenowplease je weet niet eens waar je het over hebDe enige reden waarom veel kas tomaten in Nederland niet zo lekker zijn is omdat ze rassen gebruiken die enkelt bedoeld zijn voor veel kilo'sMaar er zijn ook genoeg rassen waar je een prima tomaatje kan kweken in een kas, maar voor de meeste telers (meestal de kleinere) leverd het niet genoeg op en Moeten ze wel een ander ras nemen... en dan nog hebben ze het moeilijkEn waarom oordeel je over de luchtgedroogte tomaten zonder ze geproefd te hebben,

Aladin 3 Sep 2014, 21:53

Jammer dat er een ongenunceerde reactie komt van iemand met totale onkunde over het ondrewerp. Laten wij de feiten eens opnoemen. De eerste beweringen dat tomaten die op het land groeien onder de zon beter smaken en beter is voor het milieu. Mr. apocalyspenowplease is waarschijnlijk nooit meer achter zijn PC vandaan gekomen de laatste 20 jaar. Ga eens kijken in de Zuid Europese landen waar alles onder plastic tunnels groeit dit plastic met oppervlakten zo groot als de provincie Utrecht worden elk jaar openlijk verbrand, dan hebben wij het nog niet over de hoeveelheid diesel die verbruikt wordt om de tomaten uit die landen bij de eindconsument op de west-europese landen te krijgen (lees de consument die het meest betaald voor AGF) . Bewering 2, de smaak, uit de zonovergoten landen steken de gewasbeschermings schandalen elk jaar de kop op, heeft u wel eens het residu gemeten van tomaten uit Marokko, Italie of Spanje, voor de grap eens doen, eet u daar nooit meer een tomaat van. Daaraantegen worden de Westlandse tomaten geteeld met behulp van natuurlijke besrtijders, dus insecten die schadelijke insecten opeten. Niks geen gewasbeschermingsmiddelen. Dan de smaak, de huidige rassen (zeer veel variaties, probeert u maar eens bijvoorbeeld Tasty Tom bij AH) die geteeld worden in Nederland blijkt uit blinde consumentensmaakpanels hoger te worden gewaardeerd in vergelijking met tomaten uit de zogenaamde zonovergoten landen. Het is geen kwestie van zon die de smaak maakt maar van de teeltwijze (meststoffen, goed klimaat=lees koude nachten, geen gewasbeschermingsresiduen e.d.). De meest onderdoordachte opmerking komt nog uit de veronderstelling dat gas in NL gesubsideerd wordt door een laag tarief, dat direct teniet wordt gedaan door de energietoeslagen die bovenop de gas wordt geheven. Dan als laatste arbeid, het zou mij niet verbazen als heer apocalyspenowplease toevalig ook een van die uitkeringstrekkers is die niet wat terug wil doen voor de maatschappij maar vooral het handje ophouden en klagen over materie waar hij eigenlijk geen enkel verstand van heeft, maar ja je moet wat roepen om aandacht te krijgen als je hele dag toch niets toe doen hebt

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.