Iedereen heeft zijn favoriete gerechten, zo ook onze Rotterdammers. In de serie De Buik van Rotterdammers gaan we samen met hen die gerechten eten waar ze deze volgens hen het beste serveren. We praten over de beste spots om te dineren, af te halen en waar zij graag heen gaan om wat te drinken. Ook leren we de Rotterdammer tijdens het eten beter kennen. Dit keer spreken we met Daryl Lieuw-On van The Rumah.
Over Daryl

In 2017 werd hij bij de Entree Awards uitgeroepen tot beste barman van Nederland, in 2019 startte hij samen met compagnon Edward cocktailbar The Rumah op de Oude Binnenweg en dit jaar staan zij met een cocktailcontainer op het terrein van Weelde onder de naam The Rumah West. Na 14 jaar in de avond- en nachthoreca heeft hij inmiddels een neusje voor de beste zaakjes in Rotterdam. Zijn Indische moeder en Surinaamse vader kookten graag thuis en zo ontwikkelde Daryl al vroeg een goede smaak.
Saoto’s en toko’s
"Als ik één ding voor de rest van mijn leven zou moeten eten, dan zou het telo met bakkeljauw zijn. Het liefst in combinatie met saoto soep", vertelt Daryl. "Telo is gefrituurde cassave, een soort hele lange aardappel. De bakkeljauw die erbij zit, is gemaakt van gedroogde kabeljauw, op smaak gebracht met tomaat en kruiden. Het is eigenlijk een soort fish and chips, maar dan op de Surinaamse manier. De saoto van Toko Melatie op de Vierambachtsstraat in Rotterdam-West is de beste van de stad, maar laatst heb ik ook Warung Tresno ontdekt op de Nieuwe Binnenweg. Daar hebben ze ook bami- en okersoep, dat had ik nog nergens anders gezien."
Fromage
Foto Louise Petit Dejeuner
"Laatst was ik gaan eten bij de Louise Petit Dejeuner want ik wilde graag de croque madame proeven, daar houd ik erg van. De avond voordat ik ging zei iemand dat ik echt die short rib sandwich moest nemen, dus toen kon ik niet kiezen. Toen heb ik ze allebei genomen en ze waren allebei heerlijk, maar ik hoefde de rest van de dag niet meer te eten! Ja, zeker die croque madame is wel echt de beste die ik in m’n leven gegeten heb." Mama’s nasi en oma’s goedkeuring
"In de stad haal ik ook gewoon heel graag een Brammetje pinda-mayo-ui. Ik weet nog dat ik vroeger een keer naar de Bram Ladage was met mijn oma en dat ze toen zei: Kijk, hier mag je later wel gaan werken want je kunt hier tenminste ook sambal bij je patat nemen", vertelt Daryl lachend. "Van mijn moeder heb ik geleerd zelf de beste nasi goreng te maken, maar als ik ergens nasi wil halen dan ging ik alleen naar Broodje Akong op de Oude Binnenweg. Ze zijn nu dicht vanwege renovaties maar als ze weer opengaan moet je daar nasi padang bestellen. Dat is extra gevulde nasi met kip en garnalen en die is behoorlijk pittig. Het duurt wat langer want ze maken hem vers, maar dat is de tijd zeker waard."
Tapas en cocktails

Daryl: "Ik heb niet veel tijd om uit eten te gaan want vaak ben ik aan het werk, waar ik dan wel nadenk over waar ik zou willen eten. Als ik dan vrij ben dan kan ik niks bedenken en ga ik meestal weer naar Bar Berta. Daar is het gewoon echt heel fijn en die eendenlever met ansjovis op zelfgemaakte toast is de perfecte combinatie van krokant en zacht, zout en vet. Een drankje doe ik graag bij Botanero, daar hebben ze mooie mezcals en tequila die ik dan ga proeven. OX is ook een toffe plek. Jaco maakt daar hele vette cocktails, zoals chefs gerechten samenstellen zo bedenkt hij zijn cocktails ook. Laatst dronk ik daar een cocktail met kombucha, rabarber en mezcal, heel cool hoe hij dat in elkaar had gezet."