Frankie: ‘Ik heb alles geleerd door fouten te maken’

Onze tweede Smaakmaker is niemand minder dan Frankie Dros. We spraken hem over Blijdorp Festival, Containerbar Noord en ondernemen zonder Nino.

27 Dec 2016 Anouk Ama

blogger Anouk houdt van geschiedenis, schrijven en koken. En van mensen. En dus combineert zij ze alle vier in haar blogs, waar ze de creatieve breinen áchter al die mooie horeca-ideeën in Rotterdam portretteert.

  • 27 Dec 2016

Frankie: ‘Ik heb alles geleerd door fouten te maken’

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2016 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Frankie Dros

Bij veel Rotterdammers is Frankie Dros bekend van het dj-duo Nino&Frankie. Zij draaien samen op feestjes en in clubs in Rotterdam. Maar Frankie is meer dan alleen een muziekman. Hij is ook ondernemer en heeft Rotterdam, en met name Rotterdam Noord, met het Blijdorp Festival en zijn nieuwe Containerbar een nieuwe boost gegeven. Vandaar dat hij een van de Smaakmakers van 2016 is. De Buik sprak hem over zijn struggles, het succes en dromen over volgend jaar.

Frankie zonder Nino


Foto: Raymond van Mil

Nino en Frankie begonnen zes jaar geleden aan hun muzikale avontuur. Ze kenden elkaar uit Blijdorp, maar gingen niet echt met elkaar om. Toen ze eenmaal ontdekten dat ze dezelfde muziek leuk vonden, was de klik daar. Die klik groeide uit tot het begrip Nino&Frankie, in zowel Rotterdam als daarbuiten. Maar daar bleef het niet bij. De mannen wilden meer; ze wilden zelf feestjes en festivals organiseren. Dus begon drie jaar geleden het ondernemersavontuur van Nino&Frankie. Frankie: “We zaten in Lokaal en begonnen heel basic een checklist; tafels, stoelen, muziek. We dachten aan een huisfeestje, alleen dan voor 2000 man.” Zo ontstond in een klein Rotterdams koffiezaakje de eerste editie van het Blijdorp Festival.

Het festival bleek een enorm succes, maar na drie zomeredities besloot Nino er toch mee te stoppen. “Het risico van evenementen organiseren is groot. Je werkt maandenlang keihard voor één dag en dan maar bidden je dat alles goed gaat. Als dat niet het geval is, zit je straks ineens in de shit. Nino wilde niet meer werken met zo’n onzekerheid en had behoefte aan stabiliteit en zekerheid, dus stapte hij eruit.” Frankie zag eigenlijk wel een uitdaging in de risico’s en zette door. Hier eindigde dus het ondernemersavontuur van de twee. Al hoef je je geen zorgen te maken, de mannen gaan als muziekduo gewoon door en zijn nog steeds goede vrienden.

Containers op Noordplein


Foto: Frankie Dros

Frankie zit vol ideeën. Onlangs nog heeft hij - zonder Nino dus - de eerste wintereditie van het Blijdorp Festival georganiseerd. En afgelopen zomer vond tevens een tweede zelfstandig project plaats: Containerbar op het Noordplein. Super origineel én direct mateloos populair. Niet zo gek ook, want zo’n container past goed bij een wat rauwe havenstad als Rotterdam. Al was dat niet direct Frankie’s reden om een bar in een container te stoppen: “Dat is inderdaad leuk om te vertellen, maar ik zat lekker op internet te surfen toen ik een plaatje tegenkwam van zo’n containerbar in Amerika. Ik dacht meteen: ja, dat moet ik doen.” 

En waarom dan op het Noordplein? “Ik fiets al jarenlang dagelijks langs dat plein en meer dan eens denk ik; daar wil ik iets mee! Zo’n ruime locatie, waar eigenlijk weinig mee gebeurt.” En inderdaad, Frankie’s Containerbar heeft het Noordplein tot leven gebracht en daarmee het Oude Noorden verder op de kaart gezet. Dit project ging zelfs beter dan verwacht, waardoor Frankie na de eerste dag al extra drank, pinautomaten en een extra bar moest aanslepen. “Ik had gerekend op honderd man, maar ineens stonden daar 400 mensen. En ja, voor ik het wist was alles op, ik wist niet wat er gebeurde.” Typisch gevalletje opstartproblemen, volgens Frankie.

Warm oord


Foto: Desiré van den Berg

De zaken gaan goed, daar heeft Frankie dan ook veel energie ingestoken en meerdere hobbels voor moeten overwinnen. “Een festival organiseren kost geld, veel geld. En het risico dat het uiteindelijk niks oplevert, is groot. Nino en ik hebben zeker geld verloren.” Ook slordigheidsfoutjes kunnen je als ondernemer tegenwerken. Zo was Frankie de eerste avond van de winter-Containerbar vergeten de geluidsbegrenzer aan te zetten, waardoor de muziek tot in Blijdorp te horen was. Had ‘ie direct drie klachten van overlast aan zijn broek hangen en moest dus op z’n tellen passen. “Gelukkig vond de dame van de DCMR Milieudienst ons initiatief leuk en bleef ze aardig. Als de klachten ernstig zouden toenemen, zou ze me bellen. Dat heeft ze nog niet gedaan, gaat vooralsnog goed dus.”

In 2017 staan voor zowel Blijdorp Festival als Containerbar volgende edities gepland. Daarnaast is Frankie ook bezig met het uitwerken van andere toffe ideeën, maar die houdt ‘ie nog even voor zichzelf. Eerst alles rond, dan pas praten, dat is de les die Frankie geleerd heeft. Verder hoeven we trouwens niet bang te zijn dat hij in een andere stad aan de slag gaat; daar heeft hij vooralsnog helemaal geen behoefte aan. Er is in Rotterdam nog genoeg te doen, initiatieven als de Containerbar zijn volgens hem de toekomst. 

Al is er toch een klein kansje dat dromer Frankie Rotterdam ooit nog een keer inruilt voor een tropisch paradijs: “Ik zou wel een containerbar willen beginnen in een warm oord, met dieren en planten. Dat lijkt me heel tof.” Allemaal toekomstmuziek, Frankie vindt het voor nu allemaal wel prima: “Er is het afgelopen jaar zoveel veranderd. Voordat we verder gaan, moet ik eerst maar kijken of ik alles een jaar in mijn eentje steady kan runnen.” Succes, Frankie!

Hoofdfoto: Titia Hahne

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.