Samenwerken voor een toegankelijker Rotterdam

In aanloop naar de Week van de Toegankelijkheid gaan we in gesprek met verschillende partijen die samen kunnen zorgen voor een toegankelijker Rotterdam.

25 Sep 2023 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Samenwerken voor een toegankelijker Rotterdam

In de week van 2 oktober tot en met 7 oktober vindt landelijk de Week van de Toegankelijkheid plaats. Ook in Rotterdam is er aandacht voor een toegankelijker Rotterdam, georganiseerd door initiatief Rotterdam Onbeperkt. 

In de aanloop naar de Week van de Toegankelijkheid spreken we met een Rotterdamse horecaondernemer over de uitdagingen om een horecazaak toegankelijker te maken en we vragen de horeca wat zij doen om bereikbaar te zijn voor een grotere doelgroep. Voor de aftrap gaan we in gesprek met ervaringsdeskundige Claudia Rosbergen. 

Een gastvrije avond uit? 

Als echte foodie bezoek je het liefst alle nieuwste adresjes van Rotterdam. Je maakt een reservering, maar wanneer je bij het restaurant aankomt, heeft de zaak binnen geen plaats voor jou. Het is fris buiten, maar omdat je hier graag wilt eten en dit de enige optie is, neem je in overleg plaats aan een tafeltje op het terras. Een medewerker komt de bestelling opnemen, maar kijkt je niet aan. Sterker nog, hij vraagt je tafelgenoot wat jij zou willen drinken...

De medewerkers lijken geïrriteerd omdat ze voor jouw tafel naar buiten moeten lopen, maar je negeert het en probeert te genieten van het voorgerecht, waarna je een bezoekje wilt brengen aan het toilet. De reis ernaartoe duurt echter heen en terug een half uur, dus tegen de tijd dat je weer terug aan tafel bent, staat het hoofdgerecht koud te worden. Je houdt het nog maar even op en vertrekt zodra het hoofdgerecht op is na een teleurstellende avond richting huis. 

De dialoog aangaan  

Bovenstaande klinkt als een erg slechte restaurantervaring, maar voor iemand in een rolstoel is dit vaak de realiteit. Claudia Rosbergen is specialist op het gebied van training en coaching, maar als ervaringsdeskundige maakt ze zich ook hard voor een toegankelijker Rotterdam. Dit doet zij niet alleen op het gebied van horeca en evenementen, maar voor de hele buitenruimte. 

"Ik probeer heel erg op het bewustzijn van mensen te zitten en mensen te informeren. Ik wil de dialoog aangaan met ondernemers en ze inspireren. Met kleine veranderingen kun je net weer één doelgroep extra aanspreken, die op hun beurt een stukje meer vrijheid en mogelijkheden hebben. Dat is voor mensen met een beperking echt heel waardevol." 

Vanzelfsprekend of uitdagend?  

Veel dingen in het dagelijks leven voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, zijn voor mensen met een beperking vaak een uitdaging. Claudia geeft als voorbeelden reizen met het ov, de supermarkt of kledingwinkel waar je als rolstoeler nooit bij de bovenste plank kunt, de school van keuze waar je niet altijd naartoe kunt vanwege onvoldoende faciliteiten of het verkrijgen van een huis. "Daarnaast hebben mensen met een beperking vaak hogere kosten dan een gemiddeld persoon."

Bewustzijn creëren  


Foto: Jan de Groen 

"Rotterdam heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt en er gebeuren positieve dingen, maar er valt ook nog veel meer winst te behalen. Ik snap het dat als je met een winkel of restaurant in een oud pand zit, dat je niet in één keer trappen kunt weghalen. Maar ook nieuwe panden worden niet standaard toegankelijk gebouwd. De overheid kan hierin samen met vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties een statement maken: alles wat nu gebouwd wordt, móet standaard toegankelijk zijn." 

Claudia haalt ook evenementen in de stad aan. "Aan de simpelste dingen zoals een rolstoelplatform en doventolk wordt vaak niet gedacht. Als meer dingen als standaard of normaal worden gezien, creëer je bewustzijn. Je merkt dat het onvoldoende leeft bij mensen." Ook noemt ze als voorbeeld de vaak geblokkeerde afrit bij de stoep of geleidelijnen voor blinden of slechtzienden die vol staan met fietsen. "Ik denk dat veel mensen niet eens weten waarvoor die lijnen dienen. Dus als mensen het niet weten, hoe kunnen ze er dan rekening mee houden?"

Toegankelijkheid in de Rotterdamse horeca 


Foto: Jan de Groen 

Hoe toegankelijk is de Rotterdamse horeca eigenlijk? "Veel restaurants hebben een trap of een hele smalle ingang, waardoor je er met een rolstoel niet naartoe kunt. Hartje zomer heb je als rolstoeler eigenlijk je seizoen te pakken. Het terras is vaak gelijkvloers en daardoor makkelijker begaanbaar. De keuze waar je naartoe kunt gaan is dan veel ruimer en het voelt bijna als een leuk extraatje." 

Toch blijft een zorgeloos horecabezoek ook dan vaak uit: "Als een restaurant geen MIVA-toilet heeft, moet je kijken waar in de omgeving een toegankelijk toilet is en dat is niet altijd in de buurt." Ook kun je als restaurant van jouw toegankelijk toilet een openbaar toilet maken: "Als jij als horecazaak in Rotterdam een openbaar toilet van jouw toegankelijk toilet maakt, geeft de gemeente je daar maandelijks een vergoeding voor."

Tips voor een meer bereikbare horeca  

Niet iedere horecagelegenheid leent zich ervoor om aanpassingen te doen, maar toch zijn er altijd opties: "Ik snap dat een restaurant niet opeens de hele voorgevel kunt veranderen, een pand verlaagt zodat het gelijkvloers wordt of de wc kunt aanpassen, maar er zijn ook andere dingen waarmee je rekening kunt houden." In aanloop naar de Week van de Toegankelijkheid van maandag 2 oktober tot en met zaterdag 7 oktober geeft Claudia enkele tips:  

  • Maak een menukaart in braille of een audiomenukaart voor blinden; 
  • Maak een menukaart met grotere letters voor slechtzienden; 
  • Ga in gesprek met een rolstoeler om de rijroute in je restaurant aan te passen zodat de rolstoel er gemakkelijker doorheen kan rijden; 
  • Mocht je restaurant meerdere niveaus hebben, zorg dan voor zitplek op het niveau dat gelijkvloers is;
  • Loop de checklist van de Gemeente Rotterdam na en kijk wat jij nog kunt doen om jouw zaak toegankelijker te maken. 

Update restaurantpagina's de Buik 

Voor de campagne in samenwerking met de gemeente en organisatie Rotterdam Onbeperkt, wil de Buik deze informatie over restaurants zoveel mogelijk up to date hebben. Via de website van de Buik kunnen mensen zoeken op ‘rolstoeltoegankelijkheid’ en een ‘toegankelijk toilet’, dus we horen graag wat de situatie is voor jouw zaak. Heb je nog andere faciliteiten die het restaurant toegankelijker maken? Laat het ons weten via rotterdamtoegankelijk@debuik.nl.

Claudia: "Veel aanpassingen zijn echt niet onmogelijk, maar ik denk dat best wat horecazaken er niet in willen investeren. Terwijl, als je openstaat voor verandering, dan gaat de wereld open voor zoveel meer mensen." 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.