Heropening: Brasserie Engels heeft allure terug

Brasserie Engels is in ere hersteld. Het ruim 60 jaar oude restaurant is compleet vernieuwd. De kaart knipoogt naar de jaren 50, met de smaken van nu.

3 Mrt 2015 Vera de Sterke

blogger Vera deed een literaire studie en was professionele kok. Ze is kookboekenredacteur. Het liefst maakt ze extravagante diners voor haar vrienden.

Heropening: Brasserie Engels heeft allure terug

Brasserie Engels is terug. Na ruim vijf maanden vanwege een megaverbouwing gesloten te zijn geweest, gaat vrijdag het restaurant in het Groot Handelsgebouw weer open. Burgemeester Aboutaleb komt de bar/brasserie annex conferentieruimte openen, waarna er à la carte kan worden gedineerd onder het genot van live-saxofoonmuziek.

Het Groot Handelsgebouw is een rijksmonument ontworpen door de architecten H.A. Maaskant en ir. W. van Tijen. Het stamt uit de jaren vijftig, en was dus vlak na de oorlog een van de eerste grote bouwprojecten van de Wederopbouw. Het grandcafé van de familie Engels kende jarenlang grande allure. Door verschillende oorzaken, waaronder de jarenlange bouwput van het Centraal Station voor de deur, behoorde het restaurant de laatste jaren niet langer tot de drukbezochte horeca van Rotterdam.

In ere hersteld

Engels is gewisseld van eigenaar. Horecabedrijf Vermaat baat nu het restaurantgedeelte uit. Het werkt samen met The Office Operators, die het conference & meeting center voor zijn rekening neemt. De twee verdiepingen boven de brasserie kunnen vrij worden gehuurd voor vergaderingen, presentaties, het vieren van jubilea en congressen. Beneden zal het restaurant weer bruisen als nooit tevoren.

Dat is het plan in ieder geval. Vermaat wil in het oude pand de klasse van weleer terugbrengen. De inrichting is nieuw maar in retrostijl, en zo kan ook de menukaart worden omschreven. ‘Nieuwe nostalgie’ noemen ze het zelf. Op de kaart staan klassiekers die met hedendaagse technieken worden gemaakt. Daarbij hebben ze ook gebruikgemaakt van Rotterdamse producten zoals brood van VanMenno, charcuterie van Wild Vleesch, en Rotterdams Trots Bier waarin de runderwang die op de kaart staat zacht wordt gestoofd. Het biertje kan je overigens ook gewoon bestellen om op te drinken.

Het is de bedoeling de gasten te ontvangen zoals dat vroeger in de jaren vijftig en zestig het geval was: de gast is geen koning, maar keizer. De nieuwe eigenaren van Engels streven naar een topniveau in service en leggen de lat dus voor zichzelf hoog: binnen twee minuten nadat een gast aan tafel is komen zitten moet hij zijn drankje voor zijn neus hebben.

Het menu is verfijnd en bourgondisch

Executive chef van Vermaat is Joris Bijdendijk. Hij had met restaurant Bridges in Amsterdam een Michelinster, inmiddels is hij de chef van RIJKS in het Rijksmuseum. Samen met chefkok Gert Hamoen stelde hij voor Engels een menu samen om van te watertanden. Vanuit het restaurant kun je de koks aan het werk zien in de gigantische open keuken.

Tijdens de persbijeenkomst werd er geproefd van verschillende gerechten op de kaart. Daarvan sprongen er een paar uit. De ceviche van zeebaars, met gepofte wilde rijst, ramanas en mandarijn (€ 12) was een explosie van smaken. De in zuur gegaarde vis met de koriander, peterselie en knapperige rijst was zo sensationeel dat het de vraag is of het gerecht dat erna zou worden geserveerd daar wel overheen kan komen. Verder viel de Noordzeesoep (€ 18 als voorgerecht) op. Een romige, zalvige soep op basis van kreeftenbouillon met gamba, vongole, zachtgegaarde tonijn en mosselen die naar oester smaakten. Ook de gegrilde coquille met ingemaakte venkel, een koekje van Rotterdamse kaas en kruidensalade waren een beleving op zich.

  

De desserts op de kaart maken nieuwsgierig, bijvoorbeeld de banoffie pie met harde wener en pecannoten (€ 8). Banoffie pie, of eigenlijk banoffee want van BANaan en toFFEE, is over het algemeen duivels lekker spul. Ook van het lopend chocoladetaartje (het zal wel over de vulling gaan, het taartje heeft geen benen) met pedro ximenez en vanilleroom (€ 9), slaan de fantasieën op hol.

De officiële opening vindt vrijdag plaats om 18.00 uur. Om 20.00 uur gaat het restaurant open voor het grote publiek. Zaterdag is de eerste dag dat het restaurant de hele dag is geopend.

 

Foto: chefkoks Joris Bijdendijk en Gert Hamoen, van Roemer Overdiep.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Bert Gort 14 Mrt 2015, 9:26

Afgelopen Donderdag daar gegeten. Mooie brasserie geworden !!Hadden het 3-gangen menu van de chef. Vooraf een tompouce van avocado met garnalen. Lekker, maar veel te koud, waardoor de smaken niet goed te proeven waren. Hoofdgerecht was tonijn, geweldig klaargemaakt; een topper. Nagerecht was een kaasplankje, daar het oorspronkelijke nagerecht op was .De bediening moet nog veel leren. B.v. De wijn werd zo ingeschonken, zonder de fles te laten zien en te laten proeven. Wel erg vriendelijke mensen !! Toch een leuke avond gehad en zullen na een paar maanden zeker terugkomen.

coby/fer 18 Jun 2015, 12:11

Gisteren daar geluncht, niet echt geweldig. Met de drankjes en de rekening zijn ze snel. Maar de lunch (heel eenvoudig) daar moesten we bijna een uur op wachten. Voor ons geen herhaling.

Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?