Dampende discosoep op het Damn Food Waste-festival

Vandaag: het Damn Food Waste-festival op Plein 1940 in Rotterdam. Weg met de gewoonte om eten weg te gooien, chefs laten zien wat je er nog mee kunt doen.

14 Jun 2015 Esther Audier

blogger Esther werkt als junior marketeer. Ze staat vaak zelf in de keuken, maar geniet ook van alle culinaire hoogstandjes die elders in Rotterdam worden bereid.

Dampende discosoep op het Damn Food Waste-festival

Plein 1940 in hartje Rotterdam vormt vandaag het decor voor het Damn Food Waste-festival. Zo'n 3500 bezoekers zullen genieten van de dampende discosoep van producten die anders weggegooid zouden worden. Er zijn sprekers, workshops en food-gerelateerde activiteiten. Rowena van Doorn, lid van de organisatie, vertelt over het initiatief en wat we er kunnen verwachten.

Food for thought

Damn Food Waste is een Nederlands initiatief geïnspireerd op de no-waste diners 'Feeding the 5000' van de Britse schrijver en campaigner Tristram Stuart. Door grootschalige diners te organiseren met eten dat anders wordt weggegooid, probeert hij het onderwerp voedselverspilling al jaren onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Rowena: 'Het is shocking hoeveel we dagelijks aan goed eten weggooien. Door tijdens zo'n dag als zondag duizenden kilo's aan lekker eten weg te geven creëer je een mooie kans om hierover met mensen in gesprek te gaan.'

We gooien 50 kilo per persoon per jaar weg

Het evenement richt zich op jou en mij, 'gewone' consumenten dus die volgens de cijfers het verschil kunnen maken. Rowena: 'We gooien in Nederland per persoon gemiddeld ongeveer 50 kg goed eten per jaar weg. De consument blijkt daarmee een van de grootste voedselverspillers te zijn naast onder andere supermarkten, producenten, transporteurs en horeca.'

Het doel van de dag is om mensen op een ludieke en smakelijke manier te confronteren met verspilling. 'We willen mensen laten nadenken over hun koop- en consumptiegedrag. Door trucjes te leren voor beter inkopen, slimme bewaartechnieken, goed afwegen en door het opnieuw introduceren van de 'kliekjesdag' kom je al een heel eind. Bovendien bespaar je er een hoop geld mee.'

Culinaire kliekjes

Niemand minder dan de Rotterdamse chefkok Marnix van Benschop (met op zijn imposante culinaire cv onder meer: Noma, Fat Duck, Ivy/FG, maar ook De Keuken van Floris, De Matroos en het Meisje en Biergarten) bedenkt de receptuur voor de discosoep die vandaag wordt geserveerd. Hij doet dat samen met Samuel Levie, oprichter van de Youth Food Movement, Food Cabinet en worstenmaker bij Brandt & Levie.

En natuurlijk met een team van vrijwilligers die tijdens de dag zelf druk zullen schillen, snijden, roeren en scheppen. Rowena: 'De groentesoep wordt 100% vegan zodat iedereen het kan proeven en we geen enkel risico lopen met de houdbaarheid van de producten.' De hamvraag is uiteraard... hoe smaakt ie? Rowena: 'Dat moet je natuurlijk komen proeven, maar ik vond hem hééél erg lekker.'

Beats & Cooking battles

Naast de massale lunch strijden bekende Rotterdamse chefs als Dirk Kretschmann? (masterchef Rotterdam)? en? Liz Derflingher Fernandez (winnaar Koken in het Groen 2014, eigen cateringbedrijf Sabor Sabor)? tijdens de cook off om de prijs voor het beste kliekjes-gerecht. Rowena: 'Veel mensen weten niet goed wat ze met hun restjes kunnen doen en gooien ze dus maar weg. Tijdens deze dag bieden restaurants en chefs handige inspiratie voor lekkere recepten en bewaartechnieken.'

Op de markt kun je verder onder meer terecht voor leuke no waste tips & tricks van o.a. restaurant Dertien, Instock, FoodGuerilla, Kook met mij mee! en Cateringa en Kompanen. Daarnaast kun je je smaakpapillen kietelen tijdens de proeverijtjes van YFM Rotterdam, Kromkommer, Rechtstreex, Wild Vleesch en het Geef Café.

100% No Waste

Met het Damn Food Waste Festival belooft het vandaag een smakelijke dag te worden. Maar wat doet de organisatie met het eten dat aan het einde van de dag overblijft? Rowena: 'We willen absoluut geen waste hebben en delen daarom alles uit aan iedereen die het wil opeten.'

Toegang is gratis en ook voor de culinaire workshops en proeverijen hoef je niet te betalen. Rowena: 'Ons doel is vooral om een groot publiek te bereiken. Het is dus echt niet alleen voor foodies, maar voor mensen van alle leeftijden en uit alle sociale en culturele groepen van de samenleving.'

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.