Woon je in Blijdorp, dan is het Vroesenpark je achtertuin. Maar goed eten of drinken kon je hier tot nu toe niet. Naar koffie snakkend zat je op de rand van de zandbak bij de speeltuin. En tijdens de barbecue pakte altijd iemand anders het laatste lauwe biertje uit de koelbox. Goed nieuws voor alle Blijdorpers, en de rest van Rotterdam: vandaag gaat het Vroesenpaviljoen open.
Eigenaar Diederik Journée had in de zomer van 2013 net zijn werk als accountant opgezegd in verband met een heel sterk ‘Is dit alles?’-gevoel, toen hij werd gevraagd om advies te geven over het al jaren lopende ‘theehuisproject’ voor het Vroesenpark. Al snel had hij geen adviserende rol meer, zat hij er middenin, en was het twee jaar later. Diederik: ‘In Blijdorp heb je niet veel eet- en drinkgelegenheden. Sterker nog: het Vroesenpark was het enige park in Rotterdam zonder horecavoorziening.’
Theatermiddagen
Diederik wilde dat deze vergunning er kwam, maar vond het daarnaast belangrijk dat het paviljoen een buurtfunctie zou krijgen. En dat het eten er smakelijk, verrassend en betaalbaar zou zijn. De horecavergunning is binnen, en ook wat buurtfunctie betreft zit het wel goed: samen met Studio De Bakkerij gaat het Vroesenpaviljoen theatermiddagen en acts organiseren, er komen kinderworkshops en ze werken samen met bijvoorbeeld Duizel in het Park. De strijkers van het Rotterdams Philharmonisch geven kleine concerten, er komen singer-songwritersavonden en literaire lezingen. O, en de buurtschaakvereniging komt één ochtend in de week schaken.

En het eten? Kok (en mede-eigenaar) van het Vroesenpaviljoen is Laurence van Bergeijk. Hij werkte eerder voor onder andere De matroos en het meisje, deed de catering voor Boymans Van Beuningen en kookte op de Parade en de Museumnacht.
Scholfilet met zomerpostelein
Laurence: ‘Het mooie van het Vroesenpark is dat er zo veel verschillende mensen komen. En dat we voor al die verschillende mensen gaan koken.’ Dat betekent: veel keuze. Ontbijt met bosbessenpannenkoekjes en croissantjes, een lunchkaart met soep, salades en broodjes – zoals een broodje zalm met mierikswortelcrèmefraîche, of met aubergine, geitenkaas en granaatappel. Verder een snackkaart met onder andere oesterzwambitterballen uit de Tropicanakas van RotterZwam, brood met smeersels, en de bitterballen van Rolf. Taart van Urban Bakery, koffie van Man met bril, Gulpener op de tap. En een dinerkaart met onder andere scholfilet met zomerpostelein en bavette met geroosterde wortel, en toetjes als toffeepudding en panna cotta. Laurence wil het menu vaak wisselen, want ‘als ik een maandlang couscoussalade maak, heb ik daarna zin om weer iets nieuws te proberen.’ En verder kijken ze gewoon wat het beste werkt.

Het pand zelf is, twee dagen voor de opening, bijna klaar. Er zit nog een man met een zaag op het dak, maar de tap staat, de zwart-witfoto van lunchende jongens in het Vroesenpark in de jaren vijftig hangt, het team bereidt zich voor op de opening (Diederik: ‘Er komen wel wat mensen, ja’), op het grasveld staan onwankelbaar stevige tafels en banken, en de schommels aan de takken van de bomen schommelen.

Tot slot: ‘Wie is Rolf, en hoe smaakt een bitterbal van Rolf?’
Laurence: ‘Dat moet je zelf maar even komen proeven.’
Vandaag om 13 uur is de officiële opening van het Vroesenpaviljoen.
Vanaf 13.30 uur zijn er kinderworkshops, om 16 uur speelt de band Feaver en ’s avonds draait Ari Deelder.