Eindelijk heeft het Vroesenpark een paviljoen

Goed nieuws voor alle Blijdorpers en de rest van Rotterdam: vandaag gaat het Vroesenpaviljoen open. Laurence van Bergeijk staat in de keuken van paviljoen.

11 Jul 2015 Laura van Mourik

blogger Laura werkt als tekstschrijver voor het MKB, schrijft artikelen voor Runners World en wil altijd alles weten. En ze luistert graag gesprekken af om er blogs over te schrijven.

Eindelijk heeft het Vroesenpark een paviljoen

Woon je in Blijdorp, dan is het Vroesenpark je achtertuin. Maar goed eten of drinken kon je hier tot nu toe niet. Naar koffie snakkend zat je op de rand van de zandbak bij de speeltuin. En tijdens de barbecue pakte altijd iemand anders het laatste lauwe biertje uit de koelbox. Goed nieuws voor alle Blijdorpers, en de rest van Rotterdam: vandaag gaat het Vroesenpaviljoen open.  

Eigenaar Diederik Journée had in de zomer van 2013 net zijn werk als accountant opgezegd in verband met een heel sterk ‘Is dit alles?’-gevoel, toen hij werd gevraagd om advies te geven over het al jaren lopende ‘theehuisproject’ voor het Vroesenpark. Al snel had hij geen adviserende rol meer, zat hij er middenin, en was het twee jaar later. Diederik: ‘In Blijdorp heb je niet veel eet- en drinkgelegenheden. Sterker nog: het Vroesenpark was het enige park in Rotterdam zonder horecavoorziening.’

Theatermiddagen

Diederik wilde dat deze vergunning er kwam, maar vond het daarnaast belangrijk dat het paviljoen een buurtfunctie zou krijgen. En dat het eten er smakelijk, verrassend en betaalbaar zou zijn. De horecavergunning is binnen, en ook wat buurtfunctie betreft zit het wel goed: samen met Studio De Bakkerij gaat het Vroesenpaviljoen theatermiddagen en acts organiseren, er komen kinderworkshops en ze werken samen met bijvoorbeeld Duizel in het Park. De strijkers van het Rotterdams Philharmonisch geven kleine concerten, er komen singer-songwritersavonden en literaire lezingen. O, en de buurtschaakvereniging komt één ochtend in de week schaken.

Vroesenpaviljoen3

En het eten? Kok (en mede-eigenaar) van het Vroesenpaviljoen is Laurence van Bergeijk. Hij werkte eerder voor onder andere De matroos en het meisje, deed de catering voor Boymans Van Beuningen en kookte op de Parade en de Museumnacht.

Scholfilet met zomerpostelein

Laurence: ‘Het mooie van het Vroesenpark is dat er zo veel verschillende mensen komen. En dat we voor al die verschillende mensen gaan koken.’ Dat betekent: veel keuze. Ontbijt met bosbessenpannenkoekjes en croissantjes, een lunchkaart met soep, salades en broodjes – zoals een broodje zalm met mierikswortelcrèmefraîche, of met aubergine, geitenkaas en granaatappel. Verder een snackkaart met onder andere oesterzwambitterballen uit de Tropicanakas van RotterZwam, brood met smeersels, en de bitterballen van Rolf. Taart van Urban Bakery, koffie van Man met bril, Gulpener op de tap. En een dinerkaart met onder andere scholfilet met zomerpostelein en bavette met geroosterde wortel, en toetjes als toffeepudding en panna cotta. Laurence wil het menu vaak wisselen, want ‘als ik een maandlang couscoussalade maak, heb ik daarna zin om weer iets nieuws te proberen.’ En verder kijken ze gewoon wat het beste werkt.

Vroesenpaviljoen2

Het pand zelf is, twee dagen voor de opening, bijna klaar. Er zit nog een man met een zaag op het dak, maar de tap staat, de zwart-witfoto van lunchende jongens in het Vroesenpark in de jaren vijftig hangt, het team bereidt zich voor op de opening (Diederik: ‘Er komen wel wat mensen, ja’), op het grasveld staan onwankelbaar stevige tafels en banken, en de schommels aan de takken van de bomen schommelen.

Schommel

 

Tot slot: ‘Wie is Rolf, en hoe smaakt een bitterbal van Rolf?’

Laurence: ‘Dat moet je zelf maar even komen proeven.’

Vandaag om 13 uur is de officiële opening van het Vroesenpaviljoen.

Vanaf 13.30 uur zijn er kinderworkshops, om 16 uur speelt de band Feaver en ’s avonds draait Ari Deelder. 

 

 

 

 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Edith Nijhof 17 Jul 2015, 14:45

Eindelijk, dus. Daar hebben niet alleen de Blijdorpers maar ook andere Rotterdammers lang op moeten wachten. Ontzettend fijn dat het eindelijk gelukt is.

Jenny 19 Jul 2015, 21:08

We gaan er gauw een keertje kijken ( en natuurlijk eten en drinken),Ger en Jenny

Romain 12 Aug 2015, 12:53

Woon langs het park en wachtte al veel tijd voor zo'n initiatief. Helemaal niet teleurgesteld. Al geweest 10 keer in laatst 2 weken. Heel relax, fijn eten, goeie mensen. Eindelijk niet meer nodig om te fietsen naar het centrum toe om iets te drinken of eten.

Lees ook deze verhalen
Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Het beste van BIRD – en nee, het is dit keer geen pizza

BIRD, bekend van clubnachten en pizza's, serveert ook een interessant shared-dining menu. De Buik ging langs om daar eens van te proeven.

Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.