Nieuwe eigenaars willen Engels weer glans geven

Engels, beroemd horeca-icoon in het Groothandelsgebouw, gaat 1 juli dicht voor een ingrijpende verbouwing. De familie Engels heeft haar aandelen verkocht.

26 Jun 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Nieuwe eigenaars willen Engels weer glans geven

Grand-café Restaurant Engels in het Groothandelsgebouw, een van de bekendste iconen van de Rotterdamse horeca, gaat over in andere handen. Na 130 jaar trekt de vierde generatie van de familie Engels zich uit het bedrijf terug. De horeca-activiteiten worden overgenomen door Bibitor, de Vermaat Groep en The Office Operators, de naam Engels blijft gehandhaafd.

Voor een grootscheepse verbouwing sluit Engels op 1 juli zijn deuren. Het was bij de opening van het Groothandelsgebouw in 1953 een van de modernste grand-cafés in Nederland. Door achtereenvolgende langdurige verbouwingen van het Groothandelsgebouw zelf en het Centraal Station, waarbij het hele Stationsplein tien jaar lang een bouwput was, raakte Engels achterop terwijl de rest van de stad zich ontwikkelde tot foodstad van betekenis.
De aandelen Engels zijn overgenomen door Bibitor uit Vught, een investeerder in horecavastgoed en al eerder aandeelhouder in het Groothandelsgebouw (een Rijksmonument) en de Vermaat Groep uit IJsselstein, een ontwikkelaar van horecaconcepten.
Bibitor zegt 'zich ten doel te stellen om Engels weer de glans te geven die het verdient. Engels zal aan het vernieuwde Stationsplein weer de hotspot van Rotterdam worden.'

Werkgelegenheid behouden, historie gerespecteerd

Bij broer en zus Frans en Els Engels, die samen met zwager en echtgenoot Willem van der Vloed jarenlang de directie voerden, heersen gemengde gevoelens. 'Het is wrang dat dit komt doordat we acht jaar in een bouwput hebben gezeten, wat ons veel omzet heeft gekost,' zegt Frans Engels wiens overgrootvader in 1884 het eerste café Engels stichtte. 'Het was meer dan een baan, we kwamen al als kind in de zaak. Maar er is ook opluchting, want we kunnen de zaak goed achterlaten. De werkgelegenheid blijft behouden. Ook de historie van het bedrijf wordt gerespecteerd. Verkoop van de aandelen aan deze partijen was de beste optie. Natuurlijk zullen we de zaak en de vele vaste gasten missen.'
Al op 1 juli gaat een deel van Grand-café Restaurant Engels dicht voor de miljoenen kostende verbouwing van de begane grond, de entresol en enkele zalen. Later dit najaar gaat het nieuwe Engels open onder een nieuwe directie. Op de achtste verdieping van het gebouw is gedurende de verbouwing een pop-up café met koffie, verse vruchtensap en een kleine lunchkaart. Het zalencentrum op de zevende en achtste etage gaat tijdens de verbouwing gewoon door.
'Voor mij was het ook wel tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan,' zegt Frans Engels. 'Het bedrijf bracht ons veel goeds, het was een prachtige ervaring.'

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

An Huijser 26 Jun 2014, 21:37

Jammer, maar Engels heeft een nieuwe style nodig.Een van de meest gerespecteerde bedrijven ooit in Rotterdam,Zowel voor zakelijke etentjes als familie onder onsjes.Veel succes.

Ingrid van Heijst 26 Jun 2014, 23:15

Ik heb in de loop van de jaren '80/90 heel wat keren mooie personeelsavonden georganiseerd in Engels. Altijd goed advies van Els en Willem. Op de avond zelf kwam de 'oude' heer Engels altijd even poolshoogte nemen. Mooie tijden...

Arie 1 Nov 2014, 11:49

1962 iedere zondagmiddag dansen en nog komen we regelmatig voor een vorkje en straks na de heropening zijn we weer van de partij.

Marita van Riet 23 Apr 2015, 22:01

Mijn vader heeft er gewerkt ,jaren 60

Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

In gesprek met Tom Tieleman van Bar Restaurant Tiel in Kralingen

Binnenkort opent Bar Restaurant Tiel in Kralingen. De Buik spreekt met eigenaar Tom Tieleman en licht alvast een tipje van de sluier op van deze nieuwe zaak.

Bar Tipsy: jouw nieuwe cocktailbar voor een speels avondje uit

De Buik bracht een bezoek aan Bar Tipsy, de nieuwe cocktailbar aan de Benthuizerstraat in het Oude Noorden.