Nu de Markthal af en open is voor publiek, is de Binnenrotte aan de beurt. Zowel het plein als de markt krijgt een grondige make-over. De grauwgrijze steenmassa wordt op alle fronten aantrekkelijker, de markt een stuk compacter maar ook gevarieerder.
Groener, een nieuwe indeling van de marktkramen, betere toegankelijkheid en een gevarieerder aanbod van producten. Alles om ervoor te zorgen dat je er dadelijk voor méér dan alleen een kilo goedkope avocado's of een woensdagavondskate heen gaat. Het liefst ziet de gemeente Rotterdam de Binnenrotte zeven dagen per week bruisen. Er komt meer ruimte voor terrassen, het kontje van de Laurenskerk wordt gepositioneerd in een ligweide, én markt en Markthal worden beter op elkaar aangesloten. Werkzaamheden die naar verwachting eind 2016 zijn afgerond.
Op zoek naar je favoriete kraam
'Bananen 'n euro!' en 'hiero lekkere makrelen!' Grote kans dat je dit voorjaar eventjes niet meer weet waar je favoriete kraam staat. Omdat er na de herinrichting minder ruimte is voor de markt kiezen de kooplieden halverwege maart 2015 een nieuwe plek. Een stoelendans die begin mei is afgerond. Van de 465 marktkramen die er stonden tijdens het slaan van de eerste Markthalpaal zijn er 340 over. Over vijf jaar moeten dat er 300 zijn, waarvan eenderde met etenswaren
Die inperking van kramen hakt er bij marktkooplieden flink in, want die is groter dan verwacht. De beoogde overdekking van de centrummarkt - een plan van ruim een decennium oud - heeft, laten we zeggen, anders uitgepakt. Slechts een handvol ondernemers huurt sinds de opening een versunit in de Markthal, weliswaar mét behoud van hun kramen buiten. Komt bij dat op de Binnenrotte ook het aantal vierkante meters per kraam - het verkoopoppervlak dus- omlaag gaat. 'De werkgelegenheid wordt naar de klote geholpen', zegt marktkoopman Rob den Dunnen hierover. 'Twee van mijn medewerkers heb ik de wacht aan moeten zeggen.'
Kwaliteit van de markt omhoog
Al in 2010 hebben de gemeente en verschillende belangenverenigingen afspraken gemaakt over de branchering op de centrummarkt. 'De eentonigheid in handelswaar moest omlaag en de kwaliteit omhoog', zegt Fred Marree van Stadsbeheer. Zo is er een maximum gesteld aan de hoeveelheid kramen met aardappelen, groenten, fruit en textiel. Kramen van marktkooplui die stoppen, worden daarom niet meer opgevuld. Tegelijkertijd wordt er meer gelet op welke producten worden verkocht. Verkopers van originele waar maken meer kans op een plek.
Verscheidene koopmannen en -vrouwen op de Binnenrotte zijn echter van mening dat de bemoeienis van buitenaf meer kwaad doet dan goed. De markt zou volgens hen juist de ruimte moeten krijgen. Immers, het is toch geen toeval dat die al meer dan vijftig jaar op deze plek staat?
'Niet iedereen heeft behoefte aan kwalitatief hoogwaardige producten', zegt Den Dunnen. 'Een zak lekkere, rijpe avocado's voor een euro. Of een kilo paprika's met een vlekje, maar voor een goed prijsje? Dat haal je niet in die hal.' De markt moet dan ook zijn eigen, unieke marktwerking behouden, vinden de critici.
Foto Wim de Jong