Waarom mag je geen muskusrat en spreeuw eten?

Muskusratten ondergraven de dijken, spreeuwen eten de kersenoogst op, rivierkreeftjes overbevolking de sloten. Ze opeten mag niet: Arjan Smit op Rauwkost.

5 Okt 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Waarom mag je geen muskusrat en spreeuw eten?

Bestrijding van de muskusrat kost zo'n dertig miljoen euro per jaar. De beesten ondergraven de dijken en brengen onze veiligheid in gevaar. Ze worden in kooien gevangen en sterven de verdrinkingsdood. Dat ze daarna de verbrandingsoven in gaan is zonde, stelde Arjan Smit van restaurant De Pronckheer in Wijk bij Duurstede vanmiddag op Rauwkost. De boutjes, een donker stukje vlees met veel smaak, kun je goed stoven.

Maar hij mag ze niet op de kaart zetten. Doet hij dat toch, dan is hij in overtreding. Maar dat is hij toch al, omdat hij in de Fenixloods een dode spreeuw bij zich heeft. En die muskusrat dus.
Spreeuwen mogen in de kersentijd, zo'n zes weken per jaar, worden bejaagd. Voor de kersentelers in het Kromme Rijngebied vormen ze een ware plaag. Als een hele zwerm in je boomgaard neerstrijkt, kun je een mooie kersenoogst wel vergeten. De provincie geeft vergunning af om op de vogels te schieten. De dode beesten liggen weg te rotten onder de bomen.

Hij zette de spreeuw op de kaart

Ook iets wat Arjan Smit tegen de haren instrijkt. Hij zette spreeuw op de kaart.
'Ik realiseerde me niet dat het een beschermde diersoort is,' vertelde hij zijn gehoor op Rauwkost. Dat heeft hij toen geweten. De Pronckheer werd het eerste restaurant waarover vragen werden gesteld in de Tweede Kamer. Hij kan het niet rijmen dat dieren die, omdat ze overlast geven, worden gedood, niet mogen worden opgegeten.
De provincie Utrecht vindt het intussen ook vreemd dat zij wel vergunning mag geven om de vogels af te schieten, maar niet om ze te serveren. De smaak van spreeuw, zegt Arjan Smit, doet denken aan wilde patrijs, delicaat.
'Het is een delicatesse, echt zonde als je zo'n dier niet gebruikt.'
Behalve die dode spreeuw en muskusrat heeft hij nog een paar andere dode dieren uitgestald. Een kauw en een kraai, een duif, een nijlgans, een brandgans en een grauwe gans.
'De kraai is moeilijker om mee te werken omdat hij sterk van smaak is,' zegt Smit. En als hij de duif ophoudt, zegt hij: 'Duiven kennen we allemaal, maar dit zijn niet de duiven die je op de Dam ziet.'

500 kilo rivierkreeft per week uit de sloot

De rivierkreeft is echt een plaag, zegt hij. 'Je ziet hem niet, maar hij komt steeds vaker voor. In de Alblasserwaard wordt 's zomers per week vijf- tot zeshonderd kilo uit de sloten gehaald. Net als muskusratten zijn het gravers. Ze ondermijnen de slootkanten, waardoor koeien kunnen wegzakken en hun poten breken. De staartjes zijn erg smakelijk, de koppen gebruik ik om een stevige fond te maken.'
Nu het seizoen is aangebroken om de paling met rust te laten, kan er ook niet worden gevist (of hoe zeg je dat?) op de rivierkreeftjes. Wat Arjan Smit brengt op het punt dat hij wil maken: 'We moeten gebruiken wat er is, maar regelgeving staat dat vaak niet toe. Neem de wilde gans: daar maak je een stevige tartaar van: je weet niet wat je eet, zo lekker. Het vlees doet het ook uitstekend in bitterballen en saucijzenbroodjes.'

Op de foto boven: Arjan Smit met een muskusrat, een spreeuw en een gans. Foto hieronder: een rivierkreeftje uit de sloot. Foto's Frank van Dijl

rivierkreeft

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Johanna 15 Jan 2015, 0:35

Beste spreeuwen, muskusratten en ganzeneters.Ja, waarom wel afschieten, bestrijden wegens overlast, en niet opeten.In onze omgeving mogen vanwege grote schade, een beperkt aantal zwanen geschoten worden. Nu ben ik op zoek naar een zwanenrecept, en ook ben ik benieuwd naar de reactie van mensen die ooit zwaan gegeten hebben. hoe is de smaak ? waar lijkt het op ? is het vlees snel gaar ? Zit er een wildsmaak aan zwanenvlees ??

mat 17 Mrt 2015, 8:49

Beste Johanna, over de smaak kan ik niet meepraten, maar als je weet dat een zwaan 15 à 20 jaar oud kan worden kun je je voorstellen hoe snel zo'n beestje gaar is, indien bv 15 jaar !

Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.