R'damse sommeliers zetten 'Marokko' op de kaart

Marokkaanse wijnen zijn aan een bescheiden opmars in R'dam begonnen. Vanaf deze maand verschijnen ze in geselecteerde restaurants op de kaart.

14 Okt 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

  • 14 Okt 2014

R'damse sommeliers zetten 'Marokko' op de kaart

We hebben in Rotterdam met Uva Dolce al een wijnbar die wordt gerund door een Marokkaanse, maar restaurants die Marokkaanse wijnen schenken, waren er in de stad nog niet. Maar daar komt snel verandering in. Bij onder andere De Prins van Terbregge, Vineum, NRC, De Tuin en Fred verschijnen ze nu op de kaart.

Aan deze Rotterdamse ‘doorbraak’ ging onlangs een korte wijnreis van lokale sommeliers naar Casablanca vooraf, en de De Buik mocht mee ‘op proefwerk’. In het gezelschap van chef-wijninkoper Ian van Eck van Zegro wilden David van Steenderen (Vineum), Herman Hell (NRC), Ron Verhage (Fred) en Bert Hoekman (De Harmonie) ter plekke wel eens vaststellen wat ze in Marokko zoal onder de kurk hebben. In twee dagen tijd keurden ze een twintigtal wijnen afkomstig van twee van de vijf wijnproducenten die het land telt. 

Gezamenlijk beheren die een areaal van tien- à vijftienduizend hectaren, goed voor drie miljoen flessen per jaar. Ter vergelijking: in oppervlakte is het wijngebied rondom Bordeaux alleen al tien keer zo groot. Die bescheiden omvang van de Marokkaanse wijnbouw zegt tegelijk ook weer weinig over de knowhow die in die sector is opgebouwd, want het land exporteerde een halve eeuw lang grote hoeveelheden wijn naar Frankrijk, Italië en Spanje, waar de boeren hem dankbaar mengden met hun eigen voorraden. 

In 1960 kwam daar met het Verdrag van Rome definitief een eind aan: blends van uitheemse en Europese wijnen werden verboden, waarop de Marokkaanse wijnoogst vanaf dat moment alleen nog voor de thuismarkt was bestemd. Nu, 55 jaar later, wordt 90 procent ervan nog steeds in eigen land soldaat gemaakt. 

Het is in Marokko weliswaar officieel niet toegestaan om een moslim wijn te verkopen, maar in de dagelijkse praktijk wordt diezelfde islamiet daarbij geen strobreed in de weg gelegd. Die maakt daar blijkbaar dankbaar gebruik van, want per hoofd van de bevolking wordt in Marokko meer alcohol gedronken dan in Nederland.

Vanden Dries voerde als IT-specialist lange tijd opdrachten uit in Marokko en nipte daar tijdens die zakentrips ook wel eens van een bijzonder glaasje. Het bracht hem op het idee zelf Marokkaanse wijnen te gaan importeren. Ondertussen zijn die in Amsterdam (o.a. bij Ron’s Gastrobar van Ron Blaauw en Mamouche in De Pijp), Haarlem (Wijnhandel Okhuysen) en in Schiedam (Záálig) al aan een voorzichtige opmars begonnen. 

Oogsten met kamelen

Voor Rotterdamse vinologen werd het pad als gezegd vorige maand geëffend met twee proeverijen. Een met de wijnen van Domaine du Val D’Argan in het plaatsje Essaouira, waar de oogst nota bene met kamelen wordt binnengehaald. En een op het wijngoed Domaine des Ouled Thaleb/Thalvin, in het plaatsje Benslimane, net onder Casablanca. De Marokkaanse wijnen die in Rotterdam op de kaart gaan verschijnen of dat al doen, komen van de laatstgenoemde producent.

Zo gaan grandcafé en restaurant NRC en De Tuin van de Vier Windstreken de rode Cuvée Première (grenache/cabernet sauvignon) als huiswijn schenken, neemt patron/sommelier David van Steenderen van Vineum de licht op hout gerijpte chardonnay S de Siroua op in zijn wijnarrangement, en introduceert De Prins van Terbregge meteen meerdere Marokkaanse wijnen bij zijn gasten. In een later stadium zullen vernoedelijk ook Fred en De Harmonie dat spoor volgen.

Eigen karakteristieke smaak

Zegro’s Ian van Eck constateerde in Benslimane dat de wijnboeren supertrots zijn dat ze door Nederlandse restaurateurs/sommeliers zijn ‘ontdekt’ en dat ze ook nog zelf langskomen om te proeven. Omgekeerd is Van Eck ook net zo ingenomen met de kwaliteit die hij er in de wijnkelders aantrof. ‘Die is heel goed. Mede dankzij hun vroege rijping hebben Marokkaanse wijnen ook hun eigen karakteristieke smaak, en daarmee vormen ze een mooie aanvulling op het aanbod aan Franse wijnen en die uit de nieuwe wereld.’

Dat ‘de Marokkanen’ hun Rotterdamse entree eerst in het hogere segment van de restaurantsector maken, is een bewuste keus van Van Eck. Net als in het geval van bijvoorbeeld Libanese en Hongaarse wijnen kan het namelijk even duren voordat de gemiddelde consument aan een new kid on the block uit Marokko toe is. Ian van Eck: ‘En wat kan die drempel dan sneller verlagen dan een aanbeveling van een gerenommeerde chef of sommelier?!’

 

Hoofdfoto: Landarbeiders op het wijngoed Domaine des Ouled Thaleb in Benslimane. Rechts boven: laatste druivenoogst op het wijngoed. Rechtsonder: Rotterdamse sommeliers en Marokkaanse producenten tijdens de proeverij in Benslimane.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.