Aan de slag in de keuken met de appeltaart van Dudok

Met de appeltaart do it yourself kit van Dudok maak je in een handomdraai de klassieker na.

28 Mei 2020 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 28 Mei 2020

Aan de slag in de keuken met de appeltaart van Dudok

Menig Rotterdammer heeft weleens een punt van de beroemde appeltaart van Dudok gegeten. Al bijna dertig jaar staan zij bekend om deze lekkernij. De taart onderscheidt zich van de klassiekere variant door de bovenkant (hier geen klassiek ruitjespatroon, maar koekkruimels), de smaakvolle bodem en het specerijenmengsel dat de appels op smaak brengt. Onlangs hebben ze een do it yourself box op de markt gebracht: een bouwpakket om de beroemde appeltaart na te bootsen. Leuk voor tijdens de intelligente lockdown, maar zeker ook nog erna. En ze beloven dat iedereen met dit pakket de taart kan bakken. 

Do it yourself box 


Het team van Dudok levert alle ingrediënten die je nodig hebt voor de appeltaart. Helaas is het deeg al voorbereid en blijft het recept dus voorlopig geheim. Verder zitten er in de box vier appels, rozijnen, specerijenmengsel, koekkruimels en een papieren taartvorm. Zelfs voor degene die nooit bakken en dus geen springvorm in huis hebben, is dit een oplossing.  

Zelf heb je bloem nodig om op je werkbank (je keukenaanrecht) het deeg mee uit te rollen, een kom om de vulling in te mengen, een houten roerlepel, mesje voor de appels en een oven om de taart in af te bakken. Ook wordt een deegroller aangeraden, maar als je dit – net als ondergetekende – niet in de keukenla hebt liggen, werkt een (wijn)fles ook goed.  

Dudok appeltaart 


Voor het kneden tot een soepel en uitrolbaar deeg is even kracht nodig, maar met behulp van de deegroller (of wijnfles dus in ons geval) kom je heel ver. Er wordt in het stappenplan uitgelegd welke diameter en dikte het deeg uiteindelijk moet hebben. Vervolgens leg je het gelijkmatig over de bakvorm (voor de niet ervaren taartbakkers: het is niet erg als je hier meerdere pogingen over doet) en snij je met het mesje de randen af. Voor de vulling snij je de appels– zonder schil en klokkenhuis – in partjes en meng je dit met de rozijnen en het specerijenmengsel. Vul de bakvorm met het mengsel en druk dit goed aan, waarna je er koekkruimels overheen stroomt. Bak de taart in een voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten (afhankelijk van je oven) op 180 graden af en laat hem goed afkoelen voor je hem aansnijdt.  

Ook leuk: bij de appeltaartkit wordt de originele taartdoos meegeleverd om je appeltaart in te bewaren. Kijken of je gasten het verschil proeven, wij vinden in ieder geval dat onze taart heel dicht in de buurt komt van de klassieker!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

RET je Blij, naar kroketten en appeltaart in de Provenierswijk

Proef een voordelig lunchmenu bij Grand Café-Restaurant Blij met een RET-voucher in het kader van Altijd iets extra's van de RET en de Buik van Rotterdam.

In gesprek met Tom Tieleman van Bar Restaurant Tiel in Kralingen

Binnenkort opent Bar Restaurant Tiel in Kralingen. De Buik spreekt met eigenaar Tom Tieleman en licht alvast een tipje van de sluier op van deze nieuwe zaak.