De Pijp is een van Rotterdams meer iconische zaken. Het is in ieder geval ons oudste restaurant: in 1898 begon De Pijp als distributiepunt en bottelaar voor Heineken, tijdens WOII veranderde de zaak in een verzetscafé en tegenwoordig komt iedereen er eigenlijk graag. Voor de sfeer, de speciaalbiertjes en de klassieke Franse keuken. En nu is het tijd voor een nieuw avontuur: La Pipa.
Echt Spaans
Het nieuwe concept van eigenaar Jilles van Werkhoven: een écht Spaanse wijnbar, de eerste van Rotterdam. In deze wijnbar worden alleen echte Spaanse wijnen en hapjes verkocht. Jilles heeft veel zin om te starten in het pand aan de Nieuwe Binnenweg.

Er moeten nog een aantal laatste dingetjes gebeuren in La Pipa, maar dit weekend opent Jilles voor het eerst de deuren. La Pipa wordt een plek om in Spaanse sferen te borrelen met eventueel een kleine tapa erbij. Met het idee loopt hij al jaren rond. Door vakanties in Spanje werden die ideeën verder gevoed. Toen deze locatie aan de Nieuwe Binnenweg vrijkwam greep hij zijn kans.
Bier vs. Wijn
“Er kunnen bijna niet meer verschillen tussen De Pijp en La Pipa zijn”, zegt Jilles. De Pijp is het oudste café van Rotterdam, met Franse invloeden. “Ik denk dat de Rotterdammers dit nieuwe concept gaaf gaan vinden, het is authentiek en iedereen is welkom: jong en oud.” Het bier maakt plaats voor wijn. Volle wijnglazen en echt Spaanse hapjes zoals jamon, padron pepers of croquetas zullen vanaf aankomend weekend op de tafels verschijnen. Ook zal er vanaf volgende week elke zondag Spaanse live muziek gespeeld worden.

La Pipa
Er is goed nagedacht over de naam van de wijnbar. Niet alleen betekent ‘la pipa’ de pijp in het Spaans, ook een wijnvat wordt ‘pipa’ genoemd. Bovendien hoopt Jilles de spreuk los passamos pipa vaak te horen in de bar. Dit betekend namelijk: we hebben het fijn.