De Pijp is inmiddels een begrip voor de Rotterdammer. Dit jaar is het biercafé al 120 jaar te vinden in de zijstraat van de Nieuwe Binnenweg. Het openen van een tweede zaak was voor eigenaar Jilles iets wat al jaren lang door zijn hoofd spookte. Het plan veranderde door de jaren heen van ‘iets Mediterraans’ uiteindelijk naar een Spaanse Tapasbar – mede door de komst van Jilles’ huidige Madrileense vriendin Alicia. Na de definitieve keuze voor het concept en het vinden van een geschikte locatie opende het stel december jl. de deuren van hun stukje Spanje in Rotterdam.
Het eten

Voor de goede orde: La Pipa is een Wijnbar – geen restaurant. Uitgebreid dineren kan hier dus niet, maar wat wel kan is kiezen uit twintig Spaanse wijnen (per glas) en smikkelen van échte Spaanse delicatessen. “Alicia leerde mij dat Spanjaarden een tapasbar beoordelen op twee gerechten: croquetas en patatas bravas”, aldus eigenaar Jilles. Niet vreemd dus dat we bij La Pipa in ieder geval kunnen kiezen uit drie soorten kroketjes en er ook patatas bravas geserveerd worden. Gerechten kiezen doe je er vanaf het krijtbord aan de muur, uit de smakelijke gerechten in de vitrine of gewoon door naar de rijk gevulde borrelplanken te kijken op een van de tafeltjes van je buren. La Pipa heeft een schil van fijne groothandel partners om zich heen verzameld, waardoor je in deze zaak verzekerd bent van échte Spaanse worsten die smelten op je tong en authentieke croquetas naar een uniek La Pipa recept. Jilles: “In Spanje drinken ze niets zonder iets te eten erbij. Daarom is ons concept nadrukkelijk gericht op smakelijke hapjes bij de wijn.”
De wijn

De twintig wijnen die Jilles en Alicia schenken zijn elk met zorg uitgezocht. Stuk voor stuk met aandacht geproefd en zo gekozen dat de kaart zeer uitgebalanceerd is. Bijzondere aandacht is er voor sherry: “de enige wijnsoort ter wereld die bij ieder soort gerecht past, welke je ook kiest”. Naast de reguliere kaart, kun je er overigens ook terecht voor High Wine. Hierbij worden verschillende wijnen geserveerd in combinatie met bijpassende hapjes. La Pipa is en blijft een wijnbar en dus zullen de eigenaren het aanbod continu blijven aanscherpen. Zo kunnen we deze zomer heerlijke Sangria op de kaart vinden en zullen ze ons blijven verrassen met nieuwe smaken uit het fijne Spanje.
Spaans genieten

Naast dat de look, feel en de versnaperingen je al volledig in Spanje laten wanen, kun je er ook iedere zondag terecht voor de muziek uit het land. Door studenten van onder andere Codarts de mogelijkheid te geven te komen spelen hoopt Jilles ook een podium voor jonge artiesten te zijn. Daarnaast smaken de wijn en hapjes natuurlijk extra lekker in combinatie met de klanken van de mooie Spaanse taal. De zomer belooft ook voor La Pipa een hoop goeds: “Het buitenterras gaat uit, er komen extra sta tafels en vanaf mei breiden we uit met vlonders op de parkeerplaats voor de deur.” Hoe dan ook is het genieten geblazen met de tapas delicioso en lekkere vibe van de Spaanse trots van De Pijp. Éven op vakantie in eigen land…
Op de vraag of de opening van La Pipa, naast het al bestaande De Pijp, meteen naar meer smaakt, antwoordt de eigenaar: “Ja, we laten zéker nog meer van ons horen binnenkort. Meer kan ik er nog niet over zeggen.”