Na jarenlang met plezier American food te hebben bereid voor zijn restaurant Gracy's, ging het bij Hao-en Looi kriebelen om meer met zijn Aziatische roots te doen. Dit was het begin van De lachende Chinees. Hao-en heeft veel gereisd naar Azië waar hij over de jaren heen veel inspiratie heeft opgedaan. Hij wil met De lachende Chinees een buurtcafé worden, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
De lachende Chinees
Met roots in Singapore en Maleisië en veel opgedane kennis tijdens reizen, werkend als chef, voedingsdocent en ondernemer, is Hao-en een echte alleskunner. En als er één ding duidelijk is: zijn hart ligt bij streetfood. “Mijn Nederlandse en Aziatische roots maken mij tot wie ik ben. De naam verwijst ernaar dat er ook wel wat luchtiger gedaan kan worden, vandaar De lachende Chinees” vertelt Hao-en.
Zijn andere zaak Gracy's staat bekend om het vrolijke interieur en dit is ook in zijn nieuwe zaak terug te zien. Toentertijd vond Hao-en dat het allemaal wel wat vrolijker mocht en dat vindt hij nog steeds. Samen met Brian en Peer (Paleis voor een Prikkie) is het interieur van De lachende Chinees ontstaan. Het is elegant, maar hoeft hier niet té chic. Hao-en wil ernaartoe dat er aan de ene tafel een stel zit dat oesters eet en een fles wijn drinkt en dat er aan de andere tafel kinderen genieten van een frikandel en saté.
Gewoon lekker koken

Hao-en wil in de toekomst ook een nieuwe keuken introduceren: Chin-Mex, Chinees-Mexicaans. “Denk aan een wrap met babi pangang of pulled pork met five spices, net even anders”, vertelt Hao-en enthousiast. Het eten is een fifty-fifty mix van vegan en vlees. Hao-en experimenteert graag in de keuken en heeft ook laatst vegan ceviche gemaakt waar hij erg over te spreken is. Ook de vegan kimchi pantosti met brood van Jordy's in combinatie met Koreaanse chilisaus is een aanrader. Voor het menu is er van alles te kiezen zoals wafels, burgers, patatje rendang (ook vegan mogelijk) en allerlei gefrituurde snacks. “Het is eigenlijk een eetcafé in een ander jasje. We zijn geen wijnbar maar hebben wel goede wijnen, je kan een patatje krijgen maar ook sashimi.” Om zijn gasten te kunnen blijven verrassen, wisselt het menu regelmatig.
Vega pastrami
“Ik hou van de smoke-cultuur. Het zelf smoken van vlees en barbecueën. Dat is bij Gracy’s ontstaan en dat neem ik ook mee hiernaartoe.” Zo heeft hij een Beyond burger weten te roken waardoor er een soort pastrami-achtige smaak ontstond. "Dit is nog best een uitdaging aangezien de eiwitten van vlees en vegetarisch vlees bijna niet te vergelijken zijn", aldus Hao-en. De lachende Chinees probeert zoveel mogelijk met regionale leveranciers te werken, omdat duurzaamheid ook hoog in het vaandel staat.

Wij mochten ook proeven en kunnen je vertellen dat dit zeker een bezoekje waard is. De smaak van het ‘vlees’ is rokerig en zo hebben wij het nog niet eerder geproefd. Beginnend bij de bitterballen van Cas & Kas, die niet van echt te onderscheiden zijn. Knapperige buitenkant, smeuïge binnenkant: zoals het hoort. Vervolgens kwam de Korean corndog op tafel, een corndog gevuld met mozzarella. Hao-en heeft zijn kaart inmiddels uitgebreid en er is zelf een heel vegan menu.
Uiteindelijk wil De lachende Chinees een negen-tot-negen concept worden met ontbijt, lunch en diner. "Het is nog zoeken, maar ik denk dat dat juist het leuke aan ondernemer zijn is." Wat in ieder geval vaststaat, is dat De lachende Chinees er voor de omgeving wil zijn en dat iedereen welkom is.
