Vorige maand opende Friedjof Kempenaar Kanen Rotterdam, waar je een zelf samengestelde, gezonde maaltijd kunt bestellen of afhalen. Het afgelopen anderhalf jaar heeft hij zelf veel eten thuis laten bezorgen, maar merkte dat het toch redelijk vaak ongezonde maaltijden zijn. Hij hoopt hier met zijn Kanen Rotterdam verandering in te brengen.
De oude rot

De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar Friedjof zit al 25 jaar in het vak en heeft in verschillende horecazaken de nodige ervaring opgedaan, zoals Rosso en Zeezout. Zelf is hij verantwoordelijk voor de Vega pop-up, waarmee hij ruim 5 jaar geleden een van de eerdere was die zich specialiseerde in veganistisch eten. Daarnaast is hij nog steeds medeverantwoordelijk voor de vegan catering bij de Van Nelle fabriek. Zijn nieuwste kindje is zeker nog wel vegan-friendly, maar biedt ook vlees, vis en vegetarische maaltijden: “Ik heb altijd ook vis en vlees gekookt en eet het zelf ook, dus ik bekijk het vanuit mijzelf als consument. Maar omdat ik alle elementen van de gerechten losgekoppeld heb, is denk ik 85% van wat ik aanbied wel veganistisch, zoals groente of een couscous.”
Mix & match

Tijdens corona bestelde hij zelf ook vaak eten voor thuis en merkte hij dat veel toch nog steeds in de categorie burgers, pizza’s en ander fast food valt. Hij is aan de slag gegaan met een gezonder alternatief, een maaltijd alsof je thuis in de keuken hebt gestaan. “Ik heb alle maaltijden gemaakt en ze daarna eigenlijk uit elkaar getrokken en zo in bakjes in de koeling gezet zodat je zelf kunt kiezen. Natuurlijk komt er weleens iemand met een combinatie waarvan ik opkijk, maar ik wil iedereen de vrijheid geven hierin zelf keuzes te maken”, vertelt Friedjof. Zo had hij laatst iemand die de vegan rendang bestelde samen met de truffelrisotto, wat hij dan wel afraadt, maar hij laat de uiteindelijke keuze bij de mensen zelf. Zijn menu verandert mee met het seizoen, maar gerechten die goed lopen zullen erop blijven staan. Kanen Rotterdam verkoopt naast de maaltijden van alles wat je naast de maaltijd nodig kunt hebben, zoals biologische wijnen, tafellopers en broodmandjes.
De lusten niet de lasten

We nemen zelf de proef op de som en bestellen op een regenachtige dag de rundersucade met rode wijnjus en sjalotten, twee bakjes groente en de hardloper truffelrisotto. De truffelrisotto loopt volgens Friedjof ‘als een malle’ en wij snappen wel waarom. De truffelsmaak is subtiel en de risotto zelf, gemaakt van parelcouscous, is heerlijk romig. De sucade lijkt als we hem koud krijgen een beetje stug, maar na opwarmen is hij zacht en valt het stuk vlees uit elkaar. Om toch wat vitamines binnen te krijgen, nemen we de groene groente en ratatouille. Allemaal zeer smaakvol en bij de ratatouille zit een fantastische zoete groentepuree verrijkt met aceto, knoflook en tijm. Het is alsof je zelf een paar uur in de keuken hebt gezwoegd, alleen dan zonder alle moeite. Bonus is dat de verschillende bakjes waarin alles komt, deze bestelling vier stuks in totaal, volledig biologisch afbreekbaar zijn. Op de bakjes vind je bovendien een QR-code waarmee je wordt doorgelinkt naar de ingrediëntenlijst, allergenen en bereidingswijze. "Maar als iemand niet weet hoe dat werkt, print ik net zo makkelijk de informatie uit."
Fijn aan de maaltijden van Kanen Rotterdam is dat je de maaltijden vooruit kunt bestellen en ze ook niet dezelfde dag genuttigd hoeven te worden, gezien alles een houdbaarheid van 2-3 dagen heeft. Kanen Rotterdam is geopend van donderdag tot en met dinsdag (woensdag gesloten), van 12.00 uur tot 21.00 uur.